For the love of ribs

Dat we van ribs houden, zal je misschien al opgevallen zijn. Zo hebben we een mooi assortiment aan verschillende spareribs en shortribs online staan én vind je de mooiste recepten op onze website. Onze liefde voor ribs delen we dan ook graag met onze ambassadeurs, die er op hun beurt weer graag de meest uiteenlopende recepten over schrijven. Van classic ribs tot de spannendste combinaties. Wat dacht je van stroopwafel st. louis style ribs of strawberry bastogne ribs? 

Bert Jan Lantinga

Pasen vlees: een paashammetje of lamsvleesPasen vlees: een paashammetje of lamsvlees

De hardlopers onder de Ribben

Recepten met Ribs 

Croix Valley Garlic Ginger Teriyaki BBQ & Wing Sauce -fles 354g
check-circle Morgen in huis
Recept bekijken Bekijk
Croix Valley Garlic Ginger Teriyaki BBQ & Wing Sauce -fles 354g
check-circle Morgen in huis
Recept bekijken Bekijk
Croix Valley Garlic Ginger Teriyaki BBQ & Wing Sauce -fles 354g
check-circle Morgen in huis
Recept bekijken Bekijk
Croix Valley Garlic Ginger Teriyaki BBQ & Wing Sauce -fles 354g
check-circle Morgen in huis
Recept bekijken Bekijk

How to: Vlies verwijderen van spareribs

Kies je voor BBQ spareribs of Iberico ribs, dan komen de spareribs bevroren én rauw bij je binnen, precies zoals het hoort. Met vlies. Want alleen zo weet je zeker dat je échte ribs in huis haalt – vers, onbewerkt en klaar voor jouw signature rub of marinade. Maar voor je aan de slag gaat op de BBQ of in de oven, is er één klusje dat je niet mag overslaan: het vlies verwijderen van de spareribs.

Gelukkig is dat zo gepiept.

Zo doe je het:

  1. Leg de ribs met de holle kant naar boven (botkant).

  2. Zoek een hoekje van het vlies – meestal zit ‘ie strak over de ribben gespannen.

  3. Pak een boterhammes (geen scherp mes!) en wip voorzichtig een stukje los.

  4. Zodra je een flapje hebt, pak je ‘m vast met een stukje keukenpapier.

  5. Trek het vlies in één beweging los over de lengte van de rib. Beetje weerstand? Dat hoort. Maar als het goed is, trek je ‘m er netjes af.

Waarom dit doen? Simpel. Zonder vlies trekken de smaken beter in het vlees en wordt het resultaat botermals. Spareribs voorbereiden is niet moeilijk – het is een kwestie van doen. En met goed vlees, begint het allemaal bij een goede basis. Oh, en lukt 't nou écht niet? Dan kun je het vlies ook kruislings insnijden. Zo voorkom je dat het straks tijdens het garen taai blijft en krijgen je kruiden alsnog de ruimte.

Heb je ze klaar? Dan begint het echte werk. Tijd om ze af te maken met een killer rub, low & slow te garen en je tanden erin te zetten.

vlees voor pasen: pulled pork voor eggs benedictvlees voor pasen: pulled pork voor eggs benedict

Butchery's Spareribs

How to: smokering in je shortribs

Een goede shortrib herken je aan drie dingen: dikke structuur, diepe smaak en dat felbegeerde roze randje net onder de bark. Juist ja, de smokering. In BBQ-land is dat het keurmerk voor vakwerk. Niet omdat het vlees er mooier uitziet (al helpt dat ook), maar omdat het laat zien dat jij je shortribs met liefde en precisie hebt gerookt.

Wat is die smokering eigenlijk?

Die rode of paarse ring net onder de korst is het resultaat van een chemische reactie tussen rookgas (stikstofdioxide) en het eiwit myoglobine in het vlees. En laat rundvlees daar nu net bomvol van zitten – meer dan varken, kip of lam. Shortribs zijn dus perfect rookring-materiaal.

Tijdens het low & slow garen reageert het rookgas met het vochtige oppervlak van het vlees, dringt naar binnen, en zorgt ervoor dat myoglobine zijn rode kleur behoudt – in plaats van te oxideren en bruin te worden. Resultaat: die lippenstift-roze rookring waar pitmasters over opscheppen.

Hoe krijg jij die ring?

  1. Ga low & slow. 110-120°C is de sweet spot.

  2. Gebruik schone, doorzichtige rook. Geen dikke witte pluimen.

  3. Zorg voor een nat oppervlak. Besproei je ribs regelmatig met water, appelazijn of bouillon.

  4. Trim overtollig vet. Rook hecht beter aan vlees dan aan vet.

  5. Gebruik een dunne rub. Geen dichte korst die de rook tegenhoudt.

  6. Wees geduldig. Minstens 4-5 uur roken voordat je aan inpakken denkt.

Let op: een rookring zegt niets over garing. Je vlees kan perfect gaar zijn en toch die rode ring houden. Dus nee, het is niet rauw – het is rock-’n-roll BBQ.

Wil je echte shortribs met rookringpotentie? Dan moet je beginnen met het juiste vlees. Onze USA Shortribs zijn grof, sappig en gemaakt voor de smoker. De rest is aan jou.

Butchery's Shortribs

Butchery's BBQ shop

Wil jij nou dé beste ribs bereiden? Dan wil je misschien ook wel een nieuwe BBQ waarop ze niet kunnen mislukken..

Als je bij ons een BBQ aanschaft, gaat die een leven lang mee. Een keuze die je dus doordacht moet maken. Wij nemen daar graag de tijd voor. Daarom kun je op de website een afspraak inplannen op een moment dat het jou uitkomt. Oók ’s avonds en in het weekend. Private shopping met toegewijde experts met liefde voor het vak. Uiteraard onder het genot van een kop koffie…

bbq kopen onlinebbq kopen online

Een greep uit onze BBQ's

Meest gekocht
Loaded Texas Brisket Loaded Texas Brisket
check-circle Morgen in huis
12,99
Pulled pork LIVAR kant-en-klaar Pulled pork LIVAR kant-en-klaar
check-circle Morgen in huis
14,99
Kruidenboter Cafe de Paris Kruidenboter Cafe de Paris
check-circle Morgen in huis
3,99