BBQ Spareribs
4 stars - based on 19 reviews

Wat zijn spareribs?

Wie kent ze niet? Spareribs zijn de delen van de varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Het vlees zit tussen de botjes, lekker om af te kluiven! Deze spareribs zijn dikbevleesd, perfect voor een low&slow garing op de BBQ. Ramvol smaak en heerlijk mals. 

Voedingswaarde van rauwe spareribs per 100 gram

Energie (kJ) 835 Koolhydraten (milligram) 0,1
Energie (kcal) 200 Vitamine B1 (milligram) 0,62
Eiwit (gram) 20,4 Vitamine B6 (milligram) 0,47
Vet (gram) 13 Vitamine B12 (milligram) 0,52
Verzadigde vetzuren (gram) 4,9 Vitamine D (microgram) 0,1
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (gram) 5,5 IJzer (milligram) 0,9
Meervoudig onverzadigde vetzuren (gram) 1,6 Zink (milligram) 2,84
Transvetzuren (gram) 0 Natrium (milligram) 89
Cholesterol (milligram) 60,6    

Hoe bereid je spareribs?

Spareribs, en dan voornamelijk de rauwe variant, leent zich uitstekend voor een langzame garing. Wil je binnen een paar uur spareribs eten? Kook de spareribs dan in 30 minuten in marinade met een beetje water gaar. 

Tijd genoeg? Oke, kruid dan eerst je spareribs met een dry rub of een marinade. Zorg dat de BBQ een temperatuur heeft tussen de 100 en 150 graden. Leg de spareribs -boven een druipbak, niet boven de kooltjes- met de botjes naar beneden. Ieder half uur smeer je ze in met een bijvoorbeeld appelsap. Na anderhalf uur kan je de spareribs inpakken met aluminiumfolie voor een extra mals stukje vlees. Na een uur in aluminiumfolie pak je ze weer uit en leg je ze nog voor een tijdje terug op ’t rooster. Eindig met een glaze.

Voordeel van niet voorgaren is dat het structuur in ’t vlees mooi blijft en je dus die bite blijft houden. 

Bereidingswijzen van spareribs

Spareribs is misschien wel één van de meest populaire low & slow BBQ gerechten van Nederland. Er zijn tig manieren om ze klaar te maken, maar hieronder een leidraad en recepten waar je zéker mee uit de voeten moet kunnen.

Spareribs volgens de 3-2-1 methode

Deze methode komt uit Amerika en met name geschikt voor dikbevleesde ribben, zoals buikribben. Gebruik je dunnere ribben (zoals in Nederland vaak het geval), dan kun je de tijden wellicht iets naar beneden schroeven. Hoe dan ook moet je wel zo'n 5 tot 6 uur rekenen en dat is exclusief voorbereiding. Maar dat is juist de charme ervan. Want hoe kun je beter je zondagmiddag besteden? Waar staat de methode De getallen staan voor tijdsdelen. Niet per se uren, al is dat wel een beetje de standaard. Gemiddeld neemt een low & slow bereiding van spareribs (voorbereiding niet meegeteld) zo’n 6 uur in beslag. Over het algemeen geldt: 3 uur roken, 2 uur stomen, 1 uur grillen. 3,2,1 dus. Maar de tijden zijn wel relatief en onderhevig aan smaak en je vlees. Met babyback ribs zou je er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om slechts een uurtje te stomen. En omdat veel BBQ’ers er helemaal niet van houden als het vlees van het bot valt, wordt 2 uur stomen ook vaak verlaagd naar 1 uur stomen. Ga dus ook een beetje op je gevoel (en je vlees) af.

Meer over de 3-2-1 methode lees je hier

Low & slow spareribs bereiding

Wil je graag spareribs bereiden volgens een mooi recept? Hebben we voor je! Kan op de smoker en BBQ! Er zijn meer recepten te vinden, dus kijk vooral even rond.

Recept spareribs op BBQ

Goede ribben,

bevatten veel vlees (950gr.) en het vlies was erg makkelijk te verwijderen. Naar mijn mening lekkerder dan de St. Louis ribs. Vrijdag ochtend besteld, 's avonds in huis.

Ik ga deze zéker nog eens bestellen!
Review door |
Voor het eerst online besteld bij The Butchery, mooi verpakt binnengekomen, mooie gelijkmatige ribben. Low, slow and smoke op de kamado. Mooi veel vlees, heerlijk sappig. Top product
Review door |
Super ribs deze in de slowcooker zijn prachtig!
Review door |
Heerlijke malse spareribs. Lekker dik bevleesd. Vijf uurtjes op de bbq gehad.
Review door |
Zeer lekker met veel vlees aan. Een aanrader!
Review door |
Heerlijke dikbevleesde ribben, bijzonder smakelijk. Vel gaat er bij deze ribben erg makkelijk af
Review door |
Heerlijke ribben boter mals en vol van smaak. Zeker een aanrader!!
Review door |
Inmiddels een welbekend recept met kwaliteitsvlees. Doorgaans goedbevleesd. Altijd een favoriet op de bbq!
Review door |
Must have voor elke goede bbq! Low and slow, lekker sappig!
Review door |
Erg lekker en smaakvol. Heerlijk op de bbq 3-2-1 methode. Mooie prijs kwaliteit verhouding
Review door |
Fantastische ribben! Veel vlees en heerlijk mals met de 3-2-1 methode. Voor mij geen andere spareribs meer.
Review door |
Fantastische ribs, veel vlees en perfect for low en slow garen. Niks anders dan complimenten gekregen!
Review door |
Na 5 uur low en slow nog steeds heerlijk. Voor het eerst de 3-2-1 methode geprobeerd met deze ribben. Top!
Review door |
Na 3 uur waren ze klaar. Lekkere bite en schoon van het bot. Ik heb ze op een Pit Barrel Cooker gemaakt met houtskool gewoon van de AH. Echt goed gelukt deze ga ik zeker vaker bestellen.
Review door |
beginnende bbq hobbyist, kwam heerlijk mals van de smoker. goed kwaliteit vlees!
Review door |
Met oud en nieuw 2Kg spareribs klaae gemaakt voor 3 personen. Binnen een kwartier was alles op. Teken dat het een goed stuk vlees is van een top kwaliteit
Review door |
Afgelopen zaterdag deze spareribs low and slow op de bbq gehad. Voortreffelijk stukje vlees. Wat de moeite waard is om low and slow te bereiden.
Review door |
Gisteren op de 3 2 1 methode gemaakt super lekker echt een aanrader
Review door |
We hebben ze net binnen gekregen nog steeds geheel bevroren en zien er super uit zaterdag gaan er 2 op de BBQ
Snelle levering top geregeld
Review door |

Write Your Review

Only registered users can write reviews. Please Sign in or create an account

BBQ Spareribs
4 stars - based on 19 reviews

Schrijf een review
Dikbevleesde spareribs, ideaal om low & slow te garen op de BBQ.

check-circle Maandag in huis
  • check-circle check-circle Maandag in huis of kies zelf je leverdag.
  • check-circle check-circle Vanaf € 75,- GRATIS verzending.
  • check-circle check-circle Quickfrozen en Vacuüm verpakt