Char Siu van Secreto Iberico

Bereidingswijze

We love Asian en we love Ibérico vlees. Gouden combi dus, dit recept van Siebe Grijpma van @bbqmoods. Iberico Secreto is een fantastisch lekker mals stukje vlees van het befaamde Spaanse Ibérico varken. Het behoeft eigenlijk geen marinade of extra kruiden (peper en zout maakt het al een fantastisch stuk vlees op de BBQ), maar ik [Siebe] wilde wel eens proberen om hiermee het Kantonese Char Siu gerecht te maken. Je kent het vast wel; dat intens roodgekleurde varkens BBQ vlees. Ik maakte de Quick and Dirty variant door een kant-en-klare kruidenmix van de toko te gebruiken.

Samenvatting Char Siu 

  • Directe bereiding (met indirecte zone als het te hard gaat)
  • Dome temperatuur 225 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Marineren: 3 uur
  • Bereidingstijd: 15 minuten

Voorbereiding Char Siu

Haal je Iberico Secreto uit de verpakking en trim het vlees een beetje. Snijd eventuele losse flubbertjes eraf en als je grote stukken vet ziet zitten, kun je deze ook deels weg trimmen. Als je teveel vet laat zitten heb je grote kans dat ze vlam vatten op de BBQ en dat komt de smaak niet ten goede.

Char Siu Marinade

Voor de marinade gebruikte ik een pakje LOBO kruidenmix voor Char Siu (Roast Red Pork seasoning mix) van de toko. Maar je kunt uiteraard ook je eigen Char Siu marinade maken. Ik maakte het op een doordeweekse dag en dan geldt nog wel eens “Gemak dient de mens”, vandaar het pakje. Ik hoefde alleen het kruidenmengsel met water aan te lengen en mijn Iberico Secreto erin onder te dompelen. Meestal gebruik ik een ziplock zak om het vlees te marineren maar dit paste toevallig precies in één van mijn baking trays. De marinade laat je vervolgens zo’n 3 uur intrekken.

Bereid je BBQ voor op directe hitte en een temperatuur van ongeveer 225 graden Celsius. Zorg voor een indirecte zone om je vlees van de vlammen weg te kunnen leggen mocht het te hard gaan.

Bereiding Char Siu 

Zorg ervoor dat de overtollige marinade van je vlees is (dep het droog of veeg het af).

Als je BBQ en rooster op temperatuur zijn (rond de 225 graden Celsius), leg je de gemarineerde Iberico Secreto op het hete rooster. Ik gebruik bij grillen vaak een Gietijzeren rooster voor de grill marks dus ik leg het doorgaans een beetje scheef over mijn rooster.

Draai na 1,5 minuut je vlees een kwartslag om het ruitpatroon te maken. Draai het dus nog niet om. Laat je vlees nu weer een minuutje grillen voordat je de grill marks controleert. Zijn ze nog niet mooi genoeg dan wacht je nog even met omdraaien. Zijn ze OK dan draai je je Iberico Secreto om en herhaal je de procedure voor de grill marks (1,5 minuut en vervolgens een kwartslag draaien).

We willen mooie “chars” op het vlees maar het moet niet zwart worden.

Check de kerntemperatuur met je kernthermometer. We mikken op een kerntemperatuur van 60 graden. Mochten er zwangere vrouwen mee eten, gaar dan iets verder door naar 65 tot 70 graden. Iberico Secreto is naar mijn smaak het lekkerst als hij een beetje rose wordt gegeten. Eet hem niet onder de 60 graden Celsius.

Gaat het allemaal wat te hard en is je vlees nog niet op de juiste kerntemperatuur, gebruik dan de indirecte zone om de garing door te zetten zonder dat de buitenkant (te) zwart wordt of verbrandt.

Char Siu

Is je kerntemperatuur bereikt, dan halen we het vlees van de BBQ en leggen het onder aluminiumfolie te rusten. Laat het vlees zo’n 8 tot 10 minuten onder het folie rusten voor je het aansnijdt. Pak je vlees niet strak in in het folie, dan gaart het te ver door, leg de folie er los overheen als een dakje/tentje.

Ik serveerde de Char Siu Iberico Secreto met een fris bittere Witlof salade met appel, mandarijn, walnoten en een romig zoet zure dressing.

ENJOY!
Bekijk Iberico Secreto >
 Bekijk Secreto Ibérico >

Bekijk meer recepten