Decadente herfst burger met pompoen en komijnekaas

Ingredienten

2 personen
Burgers
2 Black Angus burgers
2 Brioche buns (licht geroosterd)
2 plakken Komijnekaas
Kleine hand Salieblaadjes
30 gram Roomboter
1,5 eetlepel Truffel tapenade
Gekaramelliseerde pompoen
2 plakken Flespompoen
1 el Ahornsiroop
1 tl Balsamico
Snufje Kaneel
Snufje Zout
Paddenstoelen
150 gram Gemengde bospaddenstoelen
2 el Boter
Snuf Tijm
Zout & peper

De herfst - en natuurlijk ook de winter - is echt een tijd voor die heerlijke, warme kruiden zoals kaneel, kruidnagel, pompoen, paddenstoelen en truffel.  Ik [Siebe Grijpma, @bbqmoods] heb er een superlekkere Herfst Burger van gemaakt met gekaramelliseerde pompoen, salie-boter, truffel tapenade, komijnekaas en krokante salie met bospaddenstoelen. Een culinaire aanrader voor de herfst en winter.

Voorbereiding BBQ

Bereid de BBQ voor met een directe en een indirecte zone. Stel de temperatuur in op ongeveer 200 graden.

Voorbereiding pompoen

Snij 2 mooie plakken van de flespompoen en schil deze. Leg ze in een schaaltje en marineer met de ahornsiroop, kaneel, balsamico azijn en een snufje zout. Laat een half uurtje bij kamertemperatuur staan. 

Voorbereiding paddenstoelen

Snijd de paddenstoelen in mooie grote stukken en doe ze in een schaal.

Voorbereiding Salie boter

Smelt de roomboter in een skillet (of koekenpan) op middelmatige warmte. Voeg de salie blaadjes toe en bak ze krokant in de roomboter. Let op dat je de boter niet te hard laat gaan, hij mag niet verbranden. Als de salieblaadjes mooi krokant zijn leg je ze voorzichtig op een keukenpapiertje. Nu dep je de snijvlakken van je burgerbuns in de achtergebleven salieboter. Deze buns gaan we straks toasten op de BBQ en de salieboter voegt een extra dimensie toe. De blaadjes gebruiken we als topping op de burger. 

Bereiding herfst burger

Als je BBQ op temperatuur is, beginnen we met de gemarineerde pompoen schijven. Deze leggen we zo’n 12 minuten in de indirecte zone op de BBQ. Draai ze zo af en toe om zodat de pompoen gelijkmatig gaart. Als de pompoen wat zachter begint te worden grillen we hem kort af op het directe gedeelte. Als de pompoen mooie grill marks heeft leggen we de plakken weer indirect weg om nog wat verder te garen en ook de burgers te kunnen grillen.

gegrilde pompoen

Nu toasten we de burgerbuns die we met de salieboter hadden doordrenkt op de snijvlakken. Brood gaat erg hard op de BBQ dus beweeg de buns voortdurend en laat ze niet aanbranden. We willen een goudbruine kleur. Als de burger buns mooi getoast zijn leggen we ze ook in de indirecte zone om ze lekker warm te houden.

Leg de burgers in de directe zone direct boven de kooltjes. Beef Burgers vind ik het lekkerste als je ze medium rare tot medium gaart. Dus laat ze niet te lang liggen! Draai ze na een minuutje een kwartslag en herhaal dat aan beide zijden zodat je burgers mooie grill marks hebben. Leg de burgers in de indirecte zone als ze mooie grill marks hebben en doe er lekker veel komijnekaas op (minimaal 2 plakken per burger). Sluit de BBQ om de kaas te laten smelten en de burgers naar Medium Rare door te laten garen.  

burger komijnekaas

Ondertussen verwarmen we de skillet voor de paddenstoelen (dit kan ook op een inductieplaatje of gasfornuis uiteraard). In de skillet doen we een ruime hoeveelheid roomboter en op medium hitte bakken we de paddenstoelen. Deze kruiden we met tijm, peper en zout. 

paddenstoelen

De herfstburger opbouwen

Als de kaas is gesmolten en je burgers een kerntemp hebben van rond de 49 Celsius gaan we de burger bouwen. Dit doen we in de volgende lagen:

1.     De onderkant van het broodje
2.     Een laagje truffel tapenade
3.     De Black Angus burger met gesmolten Komijnekaas
4.     De gekaramelliseerde pompoen
5.     Een royale hoeveelheid van de gebakken paddenstoelen
6.     Een dot romige mayonaise
7.     De krokante salieblaadjes
8.     De bovenkant van het broodje

Herfst burger serveren

Als je de burger hebt gebouwd steek je er een saté prikker of burger pin doorheen om alle lagen goed bij elkaar te houden. Gebruik een mooi bord of een plank voor een stoere look. Deze burger ga je niet zonder knoeien naar binnen werken…. 

burger met pompoen

 ENJOY!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Voor 9.00 uur besteld, dezelfde avond in huis Geleverd tussen 17.00 - 22.30 (ma-vr) 100% tevredenheidsgarantie
Meest gekocht
ossenstaartsoep
check-circle Vanavond in huis
Normale prijs 4,99 4,49
Black angus burger puur Black Angus burger Classic
check-circle Vanavond in huis
4,99
Pulled pork LIVAR kant-en-klaar Pulled pork LIVAR kant-en-klaar
check-circle Vanavond in huis
14,99
Laden...