Picanha / staartstuk Black Angus USA
4 stars - based on 10 reviews

Lange tijd ondergewaardeerd, maar tegenwoordig op waarde geschat: Picanha / staartstuk is heerlijk mals vlees, fijn van draad en vol van smaak. Picanha Black Angus USA is top of the bill...

Wat is Pincanha / staartstuk?

Picanha, een klassieker in Brazilië, in Nederland ook wel bekend als staartstuk. Het vlees zit namelijk aan het verlengde van de platte bil, oftewel de achtervoet, net onder de staart. Hier geldt: hoe meer naar de punt, hoe zachter het vlees. Uit een rund kunnen maar twee staartstukken worden gesneden, een rund heeft immers maar twee billen. In typische vleeslanden zoals USA, Argentinië en Brazilië is Picanha – oftewel staartstuk – misschien wel het nummer 1 barbecue vlees. Het vlees heeft aan één kant een vetlaag, wat ervoor zorgt dat het sappig blijft en veel smaak heeft. Picanha bak je dan ook in die vetlaag. In Zuid-Amerika heeft Picanha de status van ossenhaas, maar sinds bekende slagers – zoals Ginger Pig in Londen - hun liefde voor dit vlees met de wereld delen, neemt de populariteit van dit vlees ook hier in rap tempo toe. En terecht! Picanha Black Angus USA is heerlijk vlees met een prachtige prijs/kwaliteit verhouding!

Picanha Black Angus USA

Dit staartsuk komt van grainfed USA Black Angus rund; waarvan je de herkomst zéker proeft. Veehouders van raszuiver Black Angus volgen de richtlijnen van ‘Non Hormone Treated Caddle’; een waarborg dat de dieren geen hormonen, preventieve antibiotica of dierlijke grondstoffen toegediend krijgen. De USA Black Angus runderen grazen op uitgestrekte weiden en krijgen enkel plantaardige voeding (voornamelijk gras, mais en granen), waardoor zij op natuurlijke en gezonde wijze groot worden gebracht. Kost wat tijd, maar dan heb je ook wat. Goede kwaliteit rundvlees vergt nu eenmaal een goede omgang met de dieren. Maar Picanha USA Black Angus is dan ook een klasse apart!

Picanha is een prachtige steak/roast die je op diverse manieren kunt bereiden. Hieronder vind je een handige guideline. Scroll erdoorheen en kies je bereidingswijze!

Picanha low and slow bereiden (aangrillen & doorgaren)

Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen vantevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm de oven voor op 120C voor mooie doorgaring en de pan of grill tot maximale hitte
Bak of grill het vlees rondom bruin in een grote pan met boter of op de grill totdat het helemaal bruin is en de eventuele vetrand lekker crunchy
Verplaats het vlees naar de voorverwarmde oven, leg de gebakken steak op in een ovenschaal en doe het bakvet er bij in.
Tijd: gebruik het onderstaande schema voor je eigen planning, deze tijden zijn indicatief.
Meet bij deze vleessoorten altijd de kerntemperatuur. Gebruik de tempraturen uit het schema.
Rusten: laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
Kruid het vlees na het aanbakken of achteraf met peper en zout of rub naar keuze

Kern eindtemperaturen

Rare 52C Medium rare 54C
Medium 57C
Rose/Welldone 62C

Houd rekening met een totale bereidingstijd van 1,5 uur

Reversed sear Picanha (garen & afgrillen)

Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm de oven of bbq voor op 60C.
Gaar het vlees tot de onderstaande kerntemperaturen -2 graden. De laatste 2 graden komen erbij tijdens het afgrillen.
Grill of bak het vlees rondom bruin en crunchy totdat de gewenste kerntemparatuur is bereikt.
Meet bij deze vleessoorten altijd de kerntemperatuur. Gebruik de tempraturen uit het schema.
Rusten: laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
Kruid het vlees na het aanbakken of achteraf met peper en zout of rub naar keuze

Kern eindtemperaturen

Rare 52C (rund, kalf)
Medium rare 54C (rund, kalf)
Medium 57C (rund, lam, kalf)
Rose/welldone 62C (lam)

Houd rekening met een totale bereidingstijd van 2 uur.

Bereiding Picanha Sous Vide

Plan vooruit, ontdooi het vlees een paar dagen van tevoren (of een paar uur in koud water) en haal het 5uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm het warm waterbad voor zodat de onderstaande tijden kloppen. Zorg voor een dichte vacuumzak (eventueel kun je zelf de steaks al kruiden en opnieuw vaccumeren. Maar normaal gesproken kan de verpakking zo in het warm waterbad.
Tijd, stel de sous vide stick in volgens het onderstaande schema. Als het vlees nog bevroren is tel er dan 1uur bij op.
Grill de steak in een pan of op de bbq goudbruin, je kunt ook een brander gebruiken, door het afgrillen of branden stijgt de temperatuur niet meer.
Rusten, laat de steak 10 minuten rusten voor het aansnijden/ serveren.
Kruid de steak pas halverwege of achteraf met peper en zout of rub naar keuze

Instelwaarde sous vide stick voor picanha

Rare: 52C in 3 uur
Medium/Rare: 54C in 3 uur
Medium: 56C in 3 uur

Machtig stuk vlees, top kwaliteit, heerlijk van smaak.
Review door |
Great piece of Picanha! I've ordered it multiple times si far as it's a perfect piece of meat each time.
Review door |
Picanha, eerst op de BBQ, dan even in de oven, heerlijke smaak en van top kwaliteit!
Review door |
Was heerlijk. Voor kerst hebben we vier van deze sous vide gegaard en daarna dichtgeschroeid. Mals en de smaak is uitstekend.
Review door |
Vergeet de Nederlandse bbq met worstjes en burgers, en investeer in 1 stuk picanha. Koop een vleesthermometer en wacht tot de kerntemperatuur van 54 graden. Laat het vlees even rusten en serveer je gasten een hemels stuk vlees die ze zich tot in den eeuwigheid zullen herinneren. Enkele superlatieven: ‘Hemels’, ‘verrukkelijk ‘, ‘beste bbq’. Serveer met gepofte aardappel en een coleslaw salade
Review door |
Super malse picanha. Een beetje chimichurri maakt hem helemaal af!
Review door |
Mijn eerste ontmoeting met picanha. Het kan nooit mis gaan met Black Angus USA en dat is hier ook zeker waar. onderhand al vele picanha's gehad van verschillende soorten maar dit blijft toch wel de klassieker
Review door |
Heerlijk stuk vlees, reverse sear gegrild op de big green egg... tot kerntemperatuur 55 gr....hemels mals en perfect gebakken...Voor herhaling vatbaar!!
Review door |
Reverse seared op de Kamado Joe. Gerookt op hout van wijnvaten. Lekker zelfgemaakte koffierub erover. Heerlijk! Mooi stuk vlees, voldoende vet dooraderd. Vol van smaak en smelt weg in de mond. Picanha is bij ons de favoriet in huis, zeker als er bezoek komt. Zeker deze USA Black Agnus is vaak de eerste keuze vanwege prijs/kwaliteit.
Review door |
Wat was dit ongelooflijk lekker! Op de barbecue gemaakt, eerst gegaard daarna afgegrild. Hebben met vrienden er van gesmuld. Ik heb de picanha weer in mijn boodschappen mandje gedaan!!
Review door |

Write Your Review

Only registered users can write reviews. Please Sign in or create an account

Picanha / staartstuk Black Angus USA
4 stars - based on 10 reviews

Schrijf een review
Picanha van Certified Black Angus USA.

check-circle Vanavond in huis
  • check-circle check-circle Vanavond in huis of kies zelf je leverdag.
  • check-circle check-circle Vanaf € 75,- GRATIS verzending.
  • check-circle check-circle Quickfrozen en Vacuüm verpakt