Picanha Black Angus met Chimichurri (BBQ Junkie)

Bereidingswijze

Picanha van Black Angus op de BBQ; daar gaat ons BBQ-hart zéker sneller van kloppen. BBQ Junkie zou BBQ Junkie niet zijn als hij er niet een fijn receptje bij schreef. Picanha - in Nederland ook wel bekend als staartstuk - werd lange tijd ondergewaardeerd, maar tegenwoordig wordt deze Braziliaamse klassieker gelukkig op waarde geschat. En terecht, want het is op-en-top BBQ-vlees: heerlijk mals, fijn van draad en vol van smaak. Reken ongeveer 200 gram per persoon. Wil je dus liever een ander gewicht bestellen? Dat kan hier... 

Voorbereiding staartstuk

Laat de Picanha / staartstuk ongeveer een uur voor bereiding op kamertemperatuur komen. Echt belangrijk, want als je het vlees vanuit de koelkast op een hete grill gooit, gaat dat ten koste van de structuur! In de tussentijd maak je de barbecue alvast klaar voor indirect grillen. Ga voor een constante temperatuur van ongeveer 130 graden.. 

Verwijder eventuele vliezen en oneffenhede aan de vleeszijde van de picanha en dep het vlees droog met wat keukenpapier. In de vetzijde snijd je een mooi ruitjespatroon, maar let er wel op dat je alleen het vet insnijdt en niet het vlees! Bestrooi het vlees voor bereiding met zwarte peper en zeezout. Weet wel: zout neemt vocht op en dat wil je niet, want je wilt natuurlijk dat je picanha lekker juicy blijft. Maximaal 10 minuten voor bereiding kruiden dus. 

Bereidingswijze Chimichurrie

Op deze lekkermakende foto van BBQ Junkie zie je de picanha afgebeeld met een zuid-amerikaanse klassieker: chimichurrie. Niet iedereen houdt hiervan, maar voor de liefhebber, hier de bereiding. Je kunt de salsa natuurlijk altijd apart serveren. Neem een mengkom en doe hier de olijfolie en azijn in. Knijp er vervolgens het teentje knoflook in uit en voeg de gedroogde oregano en koriander toe. Meng dit even door elkaar, zodat de gedroogde kruiden wat vocht op kunnen nemen.Ontdoe nu de rode peper van de zaadjes en snipper de peper ragfijn. Snipper ook de rode ui goed fijn. Voeg rode peper en rode ui toe aan de mengkom. Hak tot slot ook de blaadjes van de peterselie klein en voeg deze toe aan de kom. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Picanha op de BBQ

Salsa klaar, vlees gereed en barbecue voorbereid? Here we go! Check nog wel even of de barbecue nog altijd zo'n 130 graden is, leg vervolgens de picanha erop met de vetzijde naar boven en sluit het deksel. Nu is het wachten geblazen. De picanha moet een kerntemperatuur van ongeveer 45 graden bereiken. Hoe lang dat duurt, is afhankelijk van het formaat van het vlees en natuurlijk ook van de temperatuur van de barbecue. Hier geldt dus: meten = weten. Houd je kernthermometer bij de hand en meet regelmatig!

Is de kerntemperatuur van 45 graden bereikt? Haal de picanha dan van de bbq en zorg ervoor dat er ruimte op de bbq is waarop het staartstuk direct kan worden gegrild. Plaats het vlees terug op de barbecue, ditmaal boven de kolen, en laat doorgaren tot een kerntemperatuur van ongever 52 graden. 

Haal de picanha nu van de BBQ en laat het vlees 10 minuten rusten in (of beter: onder) aluminiumfolie. 

Snijd aan op een houten plank en die met een lepel de chimichurrie eroverheen. 

ENJOY!!!

Bekijk Picanha Assortiment

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept