Rotisserie Ribeye Rollade

Ingredienten

Diner 4-6 personen
INGREDIENTEN
Ribeye Rollade /lantinga-s-rib-eye-rollade.html
SPG rub (salt, pepper, garlic)
BBQ met deksel
Rotisserie
Kernthermometer (bij voorkeur draadloos – Meater+ die kan meedraaien)
Directe opstelling

Bereidingswijze

We kennen allemaal de Ribeye als steak, een ultieme favoriet van menig BBQ liefhebber. Ken je ook de bereiding van een Ribeye aan één stuk in plaats van individuele steaks? Ik ging aan de slag met een mooi gemarmerde Ribeye Rollade van een Aberdeen Angus rund uit Uruguay. De Ribeye roast was al met peper en zout gekruid en opgebonden, ik hoefde hem alleen nog maar klaar te maken. Dat kun je uiteraard op veel manieren doen en ik wilde hem vandaag aan het spit bereiden. Op een niet al te hoge temperatuur en met een beetje rook. Als je vlees of gevogelte aan de rotisserie bereidt is het eindresultaat doorgaans erg sappig en mals. Het vet uit het vlees smelt en bedruipt het vlees terwijl het ronddraait. Het verdwijnt niet direct in een lekbak of je gloeiende kooltjes, zo houdt het je vlees mals.

Samenvatting ribeye rollade

  • Directe bereiding aan rotisserie
  • Dome temperatuur 160 graden Celsius
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Bereidingstijd: 70 minuten

Voorbereiding ribeye rollade

Qua voorbereiding heeft de slager bij The Butchery al het werk al gedaan. De Ribeye rollade is zelfs al gekruid met zeezout en peper dus daar hoef je je ook niet meer druk om te maken. Je steekt dus alvast de BBQ aan en mikt op een dome temperatuur van rond de 160 graden. Leg alvast een chunk eiken klaar om straks het vlees een extra smaak laag mee te geven.

Als de BBQ staat op te warmen rijg je het vlees aan de spies van je rotisserie en klem je hem vast. Zorg ervoor dat je vlees netjes in het midden van de spies zit en dat de pinnen van de klemmen deels in je vlees zitten zodat het vlees ook niet meer los om zijn as kan draaien.

ribeye rollade

Bestrooi de buitenkant van het vlees met wat (extra) zout-peper-knoflook rub (of een rub die je zelf lekker vindt op rundvlees) om de buitenkant ook een mooi smakelijk korstje mee te geven. Dan is het tijd om je kernthermometer te plaatsen. Ik gebruikte twee Meater+ thermometers, die zijn draadloos en ideaal als je iets aan het spit wilt bereiden. Heb je geen draadloze kernthermometers, zorg dan dat je vanaf 45 minuten in je bereiding regelmatig de temperatuur meet met een Instant thermometer.

Bereiding rotisserie ribeye rollade ribeye rollade

Is je BBQ op temperatuur (160 Celsius) voeg dan een blokje rookhout toe. Rundvlees kan een stevige rook verdragen en ik gebruikte een eiken chunk. Wees vrij in je keuze van rookhout, gebruik wat je zelf lekker vindt en experimenteer er wat mee.

Plaats je spies in de motor van de rotisserie en vergeet niet je motor aan te zetten….

Nu is het even geduld hebben. Mijn Ribeye was rond de 1200 gram en het duurde ongeveer een uur voordat de kernthermometers rond de 49 graden aangaven. De uiteindelijke kerntemperatuur wil ik graag rond de 52 graden hebben maar tijdens het rusten zal de temperatuur nog wat oplopen dus bij 48-49 graden haal je de ribeye roast van de rotisserie.

Hij ziet er dan fantastisch mahonie bruin uit. Het voordeel van de rotisserie is dat het vlees zichzelf bedruipt als er vet uit je vlees smelt. Dit zorgt ervoor dat je vlees niet uitdroogt.

Leg je vlees nu in een schaal en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat het vlees 10 minuten rusten voor je het aan snijdt.

Serveren van de rotisserie ribeye

Deze rotisserie Ribeye serveer je in mooie plakken (getrancheerd). Verwijder de touwtjes die de slager heeft aangebracht en snijdt met een scherp mes mooie plakken van 0,5 tot 1 cm dik. Leg ze op een bord of schaal en serveer met bijvoorbeeld een lekkere venkel salade met sinaasappel, peer en walnoot.

ENJOY!