Indoburger met atjar en satésaus
Bereidingswijze
Dit is alles wat je wilt op 1 hamburger bun. Heerlijke burgers van de BBQ, zelfgemaakte atjar én zelfgemaakte satésaus. Wordt niet heel veel beter hoor! Recept van Siebe Grijpma // @bbqmoods
- Directe bereiding op Gietijzeren rooster
- Dome temperatuur 225 graden Celsius
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Bereidingstijd: 10 minuten
Atjar bereiding
- De atjar kun je het beste een paar dagen voordat je de hamburgers wilt eten bereiden
- Snipper de ui/sjalot
- Snipper de knoflook
- Snij de kool in reepjes
- Snij dunne reepjes (of anders plakjes) van de winterpeen
- Snij dunne reepjes van de puntpaprika
- Schil de komkommer, snij deze in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snij de overgebleven stukken in halve maantjes
- Snij de rode peper in dunne plakjes, verwijder zoveel mogelijk de zaden en zaadlijsten
- Breng de azijn in een steelpannetje aan de kook en voeg de suiker, kurkuma en djahé toe. Roer totdat deze zijn opgelost. Voeg nu de bloemkoolroosjes, paprika, winterpeen, ui, knoflook, rode peper en kool toe. Laat 1,5 minuten meekoken. Voeg nu de komkommer toe en laat deze nog eens 1,5 minuut meekoken. De groenten moeten onder de vloeistof blijven, vul eventueel aan met wat azijn en water
- Als de komkommer 1,5 minuut heeft meegekookt zetten we de warmtebron uit en doen we de Atjar in de Weckpot. Laat rustig afkoelen en verplaats daarna naar de koelkast. Als de Atjar 1 tot 2 dagen in de koelkast heeft gestaan is ie op zijn lekkerst. Hij blijft wel een maand goed mits gekoeld bewaard.
Bereiding satésaus
De satesaus bereid je vlak voordat je de hamburgers op de BBQ gaat bereiden. Doe alle ingrediënten voor de satésaus met uitzondering van de santen en het limoensap in een kleine pan.Doe van de kokosmelk niet direct alles erin, we willen een iets dikkere satesaus omdat hij anders direct van onze burger af druipt! Kokosmelk toevoegen kan altijd nog, eruit halen wordt lastig. Verhit deze ingrediënten op middelhoog vuur terwijl je roert met een lepel of garde. De saus zal aanvankelijk dun lijken, maar naarmate het dichter bij het kookpunt komt, zal het beginnen te verdikken.
Laat de saus niet koken, draai het vuur lager zodra het dicht bij het kookpunt komt en roer totdat het dikker wordt. Als de saus te dik is voeg je nog wat kokosmelk of water toe maar let wel op dat je satésaus niet te dun wordt!
Snij het blokje santen in kleine schilfers en roer deze door de saus. Zorg er voor dat alle santen is gesmolten voordat je naar de volgende stap gaat. Roer het limoensap nu ook door. De satésaus is nu klaar en kun je op een heel laag pitje even warm houden.
Voorbereiding burgers
Ik gebruikte vrij grote Burger Buns en heb daarom besloten om 2 hamburgers samen te kneden tot 1 hamburger, het is daardoor een flinke maaltijdburger geworden. Heb je reguliere hamburgerbroodjes, dan kun je er ook voor kiezen om 4 burgers te maken, maar hou er wel rekening mee dat het het mooiste en lekkerste resultaat oplevert als je burgers wat groter zijn dan de doorsnede van je broodjes!
Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes. Snijd de tomaat in mooie plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Gebruik bij voorkeur een grote vleestomaat ter grootte van het broodje als je die kunt vinden. Dat staat niet alleen mooi maar komt de stabiliteit bij het bouwen van je burger ook ten goede. Snijd de broodjes doormidden en smeer de snijkanten vast in met (room)boter.
Bereiding burgers
Als je BBQ op temperatuur is (225 Celsius) , leg je de burgers op het hete rooster. Na 1,5 minuten draai je de burgers een kwartslag, je krijgt dan een mooi ruitpatroon op je burger. Na nog eens 1,5 minuut draai je de burgers om en herhaal je het draaien om ook aan deze kant een mooi ruitpatroon te krijgen. Vergeet niet om de kerntemperatuur van je burgers in de gaten te houden. Mocht de kerntemperatuur nog niet zijn bereikt, maar hebben je burgers al wel een mooi donker jasje en ruitpatroon, leg ze dan op het indirecte gedeelte van je BBQ. Zo garen ze verder zonder te verbranden.
Toast de broodjes (burger buns) met de beboterde snijkanten op een ander deel van je BBQ. Let op met de broodjes want brood verbrandt snel op de BBQ. Een krokant korstje op je broodjes is van wezenlijk belang voor een goeie burger ervaring!
Ik serveer mijn Beefburgers bij voorkeur met een medium cuisson, daarom haal ik ze van de hete BBQ als de kerntemperatuur rond de 46 graden is. Omdat je ze op een hoge temperatuur grilt, zal de kerntemperatuur nog stijgen zodra je de hamburgers van de BBQ haalt. Doe je dat pas bij 52 graden dan zijn ze zeker niet meer medium op het moment van eten.
Indoburgers bouwen
Nu gaan we de burgers bouwen. Leg de onderkant van de broodjes voor je. Leg hierop de gesneden ijsbergsla, de tomaat schijf (of schijfjes) en rauwe ui (in ringen). Daarop leggen we de beefburger en op de burger doen we een flinke eetlepel (misschien wel anderhalf of twee) van de dikke satésaus. Op de satésaus leggen we een flinke eetlepel van onze zelfgemaakte Atjar (wel even uit laten lekken) en daaroverheen sprenkelen we de gefrituurde uitjes. Veel beter wordt het niet….
ENJOY!