Ribeye met salsa verde

Bereidingswijze

Veel steaklovers zijn het erover eens: als je een fijne steak van de BBQ wilt, is ribeye altijd een goede keuze! Liefst een mooie dikkerd met lekker veel marmering. Zomers of 's winters: wat ons betreft is BBQ altijd een goed idee. BBQ Junkie maakte deze ribeye met salsa verde ook op de BBQ. Reverse sear om precies te zijn, met een perfecte garing! 

Revearsed sear bereiding

Bij dikke steaks is reversed sear grillen vaak een goede optie. Bij deze methode grill je het vkees eerst tot een bepaalde kerntemperatuur (kan dus ook in de oven), waarna je de BBQ (of grillpan) heet opstookt om het vlees nog even kort af te grillen. Dit zorgt niet alleen voor een smaakvolle steak, maar ziet er ook nog eens top uit bij het aansnijden. Mocht je gaan  voor de BBQ, dan kun je bij deze bereidingswijze bijvoorbeeld ook rookhout gebruiken om op die manier wat extra jeu aan je ribeye te geven. Maar daarin verschillen natuurlijk de smaken! 

Voorbereiding ribeye 

Haal het vlees en alle andere ingrediënten uit de koeling. Is het vlees vacuüm verpakt zoals bij The Butchery, maak de verpakking dan open, zodat het vlees ‘op adem’ kan komen.

Bereiding Salsa verde

Doe de peterselie en basilicumblaadjes in de keukenmachine, samen met de teentjes knoflook, kappertjes, rasp én  sap van de citroen en de helft van de olie. Draai de ingrediënten tot een gladde saus en voeg beetje bij beetje wat meer olijfolie toe tot je de perfecte dikte hebt bereikt. Breng de salsa op smaak met flink wat zwarte peper en een beetje zout.

Ribeye op de BBQ

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor indirect warmte en een temperatuur van 120 graden. Doe je de ribeye liever in de oven? Verwarm deze dan voor op 120 graden! 

Bestrooi nu de rib eye met grof zeezout en versgemalen zwarte peper, terwijl de BBQ of oven warm wordt. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek dan de probe alvast in het vlees.

Is de BBQ op temperatuur? Dan mag de rib eye op het indirecte deel van het rooster. Sluit de BBQ en gaar de ribeye nu rustig naar een kerntemperatuur van 42 graden. Haal het vlees dan van de BBQ. Liever in de oven? Kan dus ook. Leg het vlees in een ingevette ovenschaal en gril rustig naar bovenstaande kerntemperatuur. Ook hier is een thermometer dus onmisbaar.

Temperatuur bereikt? Maak dan de BBQ gereed voor direct grillen (minimaal 200 graden). Gebruik je een houtskool BBQ? Dan is het het makkelijkst om alvast een brikettenstarter met houtskool aan te steken wanneer je de rib eye indirect gaat garen. De kolen zijn dan heet wanneer je de rib eye af wilt gaan grillen. Wanneer de temperatuur van 200 graden is bereikt, borstel je het rooster even schoon en gril je de ribeye even kort (ongeveer 1,5 minuut per kant). Een pan op heel heet vuur  kan natuurlijk ook! Net zo snel en hetzelfde verhaal: kort afgrillen aan beide kanten

Haal de steak tot slot van de BBQ of uit de pan en laat 5 tot 10 minuten rusten voordat je het vlees aansnijdt.

Snijd de ribeye in plakken en serveer met de salsa verde. 

ENJOY!
Bekijk alle Ribeyes >>

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept