Kalkoen van het spit

Ingredienten

1 Hele kalkoen (ongeveer 4-5 kg)
Zout en peper naar smaak
1/2 kopje Olijfolie
4 teentjes Knoflook, fijngehakt
2 theelepels Gedroogde tijm
2 theelepels Gedroogde rozemarijn
2 theelepels Paprikapoeder
Sap van 2 citroenen
Houtskool voor de barbecue

Bereidingswijze

Misschien wel één van de meest populaire gerechten voor een traditioneel diner: kalkoen. Tijdens de feestdagen vliegt de kant-en-klare gevulde kalkoen de deur uit, maar óók de naturel kalkoenen doen het super. Je kunt kalkoen traditioneel bereiden in de oven, maar je kunt 'm óók aan het spit rijgen. Feestje voor BBQ'ers en het resultaat is prachtig. Tinus van @fikkenenbikken deed het en hóe. 

Foto's: Isabelle Hattink

Bereidingswijze kalkoen van het spit  

  1. Spoel de kalkoen grondig af en dep hem droog met keukenpapier. Breng royaal zout en peper aan zowel aan de binnenkant als

    kalkoen kerst

    aan de buitenkant van de kalkoen.

  2. Meng in een kom de olijfolie, fijngehakte knoflook, gedroogde tijm, gedroogde rozemarijn, paprikapoeder en het citroensap. Dit vormt de marinade.

  3. Wrijf de kalkoen gelijkmatig in met de marinade, zowel onder de huid als op de buitenkant. Laat de kalkoen vervolgens minstens 2 uur (of nog beter, een nacht) marineren in de koelkast.

  4. Bereid de barbecue voor op indirect grillen. Zorg ervoor dat de houtskool aan de zijkanten van de barbecue ligt, zodat de kalkoen boven het midden van de grill hangt.

  5. Rijg de kalkoen aan het spit en zorg ervoor dat deze stevig vastzit. Plaats het spit op de barbecue en zet de motor aan om de kalkoen langzaam te laten draaien.

  6. Sluit het deksel van de barbecue en laat de kalkoen ongeveer 2,5 tot 3 uur garen. Controleer de interne temperatuur van de kalkoen met een vleesthermometer; deze moet minstens 74 graden Celsius zijn op het dikste deel van de dij.

  7. Haal de kalkoen van het spit en laat hem een paar minuten rusten voordat je hem aansnijdt.

Serveer de heerlijk gegrilde kalkoen met je favoriete bijgerechten. 

ENJOY!