Pulled lamb shoarma op een pita broodje

Bereidingswijze

Pulled meat is een ding tegenwoordig en dat kunnen we alleen maar toejuichen! Een blijvende trend, durven we wel te beweren! Pulled pork is natuurlijk de meest bekende variant, maar als je van lamsvlees houdt, is dit recept van BBQ Junkie zeker ook meer dan de moeite waard. Shoarma van pulled lamb op een pitabroodje. Hoe goed klinkt dat? En smaakt nog beter dan het klinkt. Aanrader voor de low & slowers onder ons. Want voor het bereiden van een lamsnek moet je wel zo'n 10 uurtjes uittrekken. Al bestaat het moeilijkste deel natuurlijk uit wachten... De beloning zal groot zijn, dat verzekeren we!

Voorbereiding en kruiden lamsnek

Haal de lamsnek uit vacuum en dep ze droog met keukenpapier. Controleer de stukken op loshangende stukjes vlees en harde stukken vet en snijd deze weg.

Meng in een komt alle kruiden en specerijen tot shoarmakruiden en bestrooi de lamsnek hier rondom mee. Wrijf de kruiden in het vlees. Leg de 2 stukken vlees vervolgens op elkaar en bind met slagerstouw op tot één geheel.

Doe het vlees nu in een ziplock zak of pak het in met vershoudfolie. Leg in de koeling en laat de smaken minimaal 4 uur intrekken. Nog beter is het vlees een avond van te voren al kruiden!

Lamsnek op de BBQ

Houd voor de bereiding rekening met een totale bereidingstijd van zo’n 10 uur, dus begin op tijd met het aansteken van de BBQ. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 100 graden.

Is de BBQ op temperatuur? Haal het vlees dan uit de koeling. Haal het uit de verpakking en steek de probe van je kernthermometer in het vlees. Je kunt nu eventueel ook een mooie chunk rookhout toevoegen aan de brandende kolen. Ik gebruikte een chunk appelhout.

Leg het vlees nu op de BBQ en sluit deze met de deksel. Gaar de lamsnek nu tot een kerntemperatuur van 70 graden.

Is de kern van 70 graden bereikt? Leg dan een flink stuk aluminiumfolie klaar. Haal het vlees van de BBQ, trek de probe er even uit en leg het vlees op het aluminiumfolie. Giet de appelsap en azijn over het vlees en pak het vervolgens in. Steek daarna de probe van de kernthermometer weer in het vlees en leg de lamsnek terug op de BBQ. Sluit de BBQ weer met de deksel en gaar het vlees nu tot een kerntemperatuur van minimaal 88 graden.

Is die temperatuur bereikt? Neem dan een satéprikker en voel of deze makkelijk door het vlees gaat als je er in prikt. Dat moet aanvoelen alsof je door zachte boter prikt. Is dat het geval? Dan mag het vlees van de BBQ. Het kan overigens best zo zijn dat je het vlees tot een kern van wel 94 graden moet garen. Het gaat er uiteindelijk om dat het zacht aanvoelt.

Is het vlees mooi zacht gegaard en mag het van de BBQ? Dan is het tijd om het vlees even kort uit te pakken. Vang alle sappen in het aluminiumfolie op en pak het vlees opnieuw in, in een nieuwe laag aluminiumfolie. Laat het vlees nu minimaal een uur rusten.

Pulled Lamb

Na dit uur mag het vlees weer worden uitgepakt en kun je het verwerken tot pulled lamb. Dit doe je door het vlees met je handen of bijvoorbeeld 2 vleesvorken uit elkaar te trekken tot draadjes. Je kunt daarna nog wat van de opgevangen sappen door het vlees mengen om het wat sappiger te maken.

Klaar met pullen? Dan is het bijna tijd om te eten! Ik besloot dat ik de pulled lamb nog een klein beetje krokant wilde bakken en maakte de BBQ gereed voor directe hitte en de plancha. Een temperatuur van zo’n 180 graden volstaat. Deze stap kun je ook overslaan, net wat je zelf wilt!

Is de plancha warm? Dan kun je het vlees 5 minuutjes bakken. Snijd ondertussen de tomaatjes en komkommer in kleine stukjes en de rode ui in dunne ringen. Doe deze in een kom en voeg daar de gebakken pulled lamb aan toe, samen met wat van de knoflooksaus. Meng door elkaar.

Shoarma van lam op een pita

Gril of bak de pitabroodjes nu even kort en snijd ze open. Vul de broodjes daarna met de pulled lam shoarma en serveer met extra knoflooksaus.

ENJOY!
Bekijk alle Pulled Meat >>

 

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept