Langzaam gegaarde Lamsschenkel met zoete aardappelpuree en doperwtjes

Ingredienten

Lamsschenkel
2 Lamsschenkels
1,5 Glas rode wijn
400 ml Runderbouillon
1 Winterpeen
2 strengen Bleekselderij
1 Grote rode ui
3 tenen Knoflook
3 Laurierblaadjes
4 Kruidnagels
Versgemalen zwarte peper
Zoete aardappelpuree
1 Grote (of 2 kleine) zoete aardappel(s)
30 gram Roomboter
½ tl Kaneel
Tl Honing
Scheutje (volle) Melk
Versgemalen zwarte peper
Zout naar smaak
Benodigheden
Braadpan / Dutch Oven
Slow Cooker
Puree tank of Keukenmachine (optioneel)

Bereidingswijze

Het is herfst en we worden door moeder natuur getrakteerd op regen, wind en veel bladeren in de dakgoot. Wat is er dan lekkerder dan de geur van een lekker stoofgerecht met kruidnagel, laurier, rode wijn en kaneel. Lamsschenkels lenen zich bij uitstek voor een low-and-slow sessie en dan ook écht slow. Lamsschenkel bevat heel veel bindweefsel en is doorgaans taai vlees maar als je het heel lang en langzaam gaart (bij lage temperatuur dus), wordt het super mals en is het qua smaak zo verslavend dat je het de volgende dag zo weer wilt maken. In dit recept gebruikte ik (Siebe Grijpma van @bbqmoods) de slow cooker (de mijne is van de Lidl, prima apparaatje) en gaan we uit van standje “low” voor zeven tot acht uur. Je kunt het bijna niet te lang laten garen, het wordt alleen maar lekkerder.

Bereiding lamsschenkel

Schrap de winterpeen schoon en snijd deze in kleine blokjes (Brunoise heet dat). Doe hetzelfde met de twee strengen bleekselderij en de rode ui. Snij nu de knoflook zo klein mogelijk.

Haal de lamsschenkels uit de verpakking en dep ze droog met een stukje keukenrol. Kruid de lamsschenkels met peper en zout en eventueel knoflook granulaat. Doe wat vetstof (geklaarde boter is mijn favoriet) in de pan en braad de lamsschenkels in korte tijd mooi bruin.

Als de lamsschenkels mooi bruin zijn haal je ze uit de pan en leg je ze even apart. Nu voeg je de gesnipperde ui toe aan de pan en zet het vuur wat lager zodat je ui niet verbrand maar lekker glazig en zoet wordt. Als je ui bijna glazig is voeg je de gesnipperde knoflook toe en laat deze een halve minuut mee bakken. Voeg twee eetlepels tomatenpuree toe en roer goed door zodat je tomatenpuree even meebakt. Hierdoor wordt de tomatenpuree ook lekker zoet en verdwijnen de zuurdere tonen.

Dan voeg je de blokjes wortel en bleekselderij toe en roert deze goed door je baksel. Blijf goed roeren zodat er niets aanbrandt, dat zorgt alleen maar voor bittere tonen en die willen we niet.

Als je wortel en bleekselderij zacht beginnen te worden voeg je de rode wijn en bouillon toe. Als het goed is heb je nu een mooi bruin/rood mengsel in je pan. Voeg nu ook je kruidnagels en laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook en zet dan je warmtebron uit.

Zet je slow cooker aan op standje LOW en doe je saus in de slow cooker. Vul hem nog niet tot het randje want je legt nu ook je gebruinde lamsschenkels erin. Zorg ervoor dat je lamsschenkels onder de vloeistof komen te staan en doe dan de deksel erop en laat het staan voor een uurtje of 8. Je kunt tussentijds de lamsschenkels even draaien en van plekje ruilen zodat je zeker weet dat ze gelijkmatig garen. Vaak zijn de randen in een slow cooker wat warmer dan het midden.

Ongeveer 45 minuten voordat je lamsschenkels klaar zijn begin je met de bereiding van de zoete aardappel puree (om alles gelijk klaar te hebben)

Na 8 uur haal je de lamsschenkels uit de slow cooker en plaats je ze in een bak in de oven bij ongeveer 80 graden. Dit is alleen maar om ze niet te ver af te laten koelen tijdens de laatste stapjes van je bereiding. Ook een handig moment om je borden in de oven te plaatsen zodat je lekker voorverwarmde borden hebt en je gerecht ook op het bord niet te snel afkoelt.

In de slow cooker verdampt weinig vloeistof dus je achtergebleven jus / rode wijnsaus is nog te dun om direct te gebruiken. We gaan deze in de pan even indikken. Zeef alle vaste delen uit je jus zodat je een mooie gladde jus over houdt. In een braadpan of koekenpan zorg je dat de jus inkookt tot je gewenste dikte. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.

Als je de gewenste dikte hebt bereikt zet je de warmtebron uit en voeg je een paar klontjes roomboter toe die je met een garde door je jus mengt. Je jus wordt nu extra rijk! Als de jus / rode wijnsaus klaar is kun je gaan opdienen.

Bereiding van de zoete aardappelpuree

Schil de zoete aardappel en snijdt deze in gelijke blokjes. Door de zoete aardappel in blokjes te snijden gaart deze gelijkmatiger en sneller. Doe ruim water in de pan met de zoete aardappels en voeg een bouillonblokje toe.

Laat de zoete aardappel 20 minuten koken en giet dan af. Gebruik een puree tank of keukenmachine om de puree te maken. Voeg een halve theelepel kaneel, een theelepel honing en zout en peper naar smaak toe. Voeg ook de 30 gram roomboter toe en melk om de gewenste dikte te krijgen. Je zoete aardappelpuree is nu klaar. 

Bereiding van de doperwten lamsschenkel

Ik gebruik bij voorkeur diepvriesdoperwten, die zijn mooi frisgroen en minder zoet dan doperwten uit blik of pot. Je kunt uiteraard ook verse doperwten gebruiken als je ze voorhanden hebt bij je groenteboer. Kook de doperwten voor de aangegeven tijd, voor mij was dat 6 minuten. Giet ze af en roer voorzichtig 2 kleine klontjes boter door de doperwten. Ze zijn nu klaar om te serveren.

Serveren van de lamsschenkel 

Haal je borden uit de oven en schep wat zoete aardappelpuree in het midden van je bord. Strijk het glad met een lepel zodat een mooi bedje van puree ontstaat. Leg een lamsschenkel midden op de puree en schenk een ruime hoeveelheid van je jus over de lamsschenkel en puree.

Leg de doperwtjes rondom je puree en je hebt een fantastisch (en makkelijk) gerecht voor de herfst- en winterdagen. 

ENJOY!

Bekijk hier de lamsschenkel