BBQ Spareribs Lean & Mean

Supplies

  • BBQ met deksel
  • Aluminiumfolie
  • Indirecte opstelling (met plate-setter)
  • Lekbak optioneel

Bereidingswijze

Iedereen die ons een beetje volgt, weet dat we dol op spareribs zijn. Geen shocker natuurlijk, want je bent een BBQ liefhebber of je bent het niet. Spareribs zijn wat ons betreft altijd een goed idee. Zomers of 's winters, weekend of door-de-week. Je moet immers zelf de slingers ophangen. Gelukkig denken onze ambassadeurs daar net zo over. Je vindt dan ook plenty recepten met ribs. De meest spannende smaakcombi's met truffel, chimichurri, ananas, aardbei, pindakaas, stroopwafel en noem het allemaal maar op komen voorbij. Maar Siebe Grijpma van @bbqmoods kwam weer eens met een lean & mean BBQ sparerib recept. En de bereidingstijd ligt rond de 4 uur. Een redelijk snelle variant dus ;-) Gaan we! 

Samenvatting BBQ Spareribs lean & mean

  • Indirecte bereiding
  • Dome temperatuur 100 - 115 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Bereidingstijd: 4 uur
  • Hoeveelheid: 2-3 personen

Bereiding BBQ spareribs

Hoewel de spareribs mooi veel vlees op de botten hebben bereid ik deze spareribs niet op de 3-2-1 methode maar hou ik 1,5 - 2 - 0,5 aan. Ik laat ze dus anderhalf uur roken waarna ik ze inpak en in ongeveer 2 uur tot 92 graden door laat garen in aluminiumfolie. Vervolgens lak ik ze af en laat ik ze een half uurtje karamelliseren.

Prepareren BBQ Spareribs

Je begint de avond van tevoren met het voorbereiden van de spareribs zelf. Als je vaker Spareribs bereid kost het je ongeveer een kwartiertje om twee strengen Spareribs te prepareren.

Spareribs hebben een vlies aan de botkant. Dit vlies heeft in twee belangrijke nadelen, namelijk:

1. Dat het taai of hard kan worden tijdens de bereiding
2. Dat het in de weg zit om de kruiden in je vlees te laten trekken.

We verwijderen daarom het vlies. Dat doe je snel en eenvoudig door met een botermes of lepeltje tussen het vlies en het vlees te wrikken. Zodra er ruimte is, steek je er een vinger in en haal je het hele vlies zo over de lengte van je spareribs eraf. Als je dat lastig vindt, kun je ook met een scherp mes een ruitjespatroon in het vlies snijden. Zodra je klaar bent met het vlies verwijderen pak je je favoriete spareribs rub en strooi je deze royaal over de spareribs. Ik gebruikte de rub van Southern Dutch BBQ – A Pich of Heat. Als je dunne spareribs hebt, dan gebruik je wat minder rub of alleen peper-zout-knoflook. In de meeste rubs zit overigens vrij veel zout en het zou zonde zijn als je na 4 uur BBQ-en teveel zout naar binnen werkt en je je vlees niet meer goed proeft. Proef daarom je rub even van tevoren zodat je een beetje in kunt schatten hoe zout je eindproduct gaat worden.

Het beste begin je met het aanbrengen van je rub aan de botkant en eindig je met de vleeskant. Van de vleeskant wil je dat deze er het mooiste uitziet als de ribbetjes straks klaar zijn natuurlijk.

Als je spareribs een mooi rub-jasje hebben, pak je ze zo strak mogelijk in in huishoudfolie, leg je ze in een schaal/bak en plaats je ze in de koelkast om de kruiden een nachtje in te laten trekken (droog pekelen heet dat, hierbij trekt het zout samen met de kruiden langzaam in je vlees en zal je vlees minder vocht verliezen en malser blijven bij de bereiding).

De volgende dag zul je merken dat de rub die je als poeder hebt aangebracht nu veel vochtiger is en als een marinade om je Spareribs zit. Dat is de bedoeling!

Op de dag dat je gaat BBQ'en bereid je de BBQ voor op indirecte hitte. Op een Kamado gebruik je de Plate Setter en op een kogel BBQ zorg je dat er voldoende ruimte is op het rooster waar geen kooltjes onder liggen. We gaan de BBQ instellen op ongeveer 100 graden.

Bereiding BBQ Spareribs

Fase 1 BBQ Spareribs: roken

Als je BBQ op temperatuur is, voeg je het rookhout toe. Ik gebruikte een appel en een kersen chunk. Leg de ribbetjes met de botkant naar beneden op het rooster. We laten ze 1,5 uur in de rook liggen bij 100 – 110 graden Celsius. Controleer af en toe of je rookhout zijn werk nog doet, zo niet voeg dan wat extra rookhout toe. Na 1,5 uur roken zal je rub/kruidenmengsel mooi mahonie-achtig verkleurd zijn. Op de meeste plekken zal je rub nu vast aan het vlees zitten en niet meer vochtig zijn. Controleer voor de zekerheid nog even of de kerntemperatuur van je vlees rond de 60-70 graden is. Als deze veel lager is, laat het vlees dan nog even liggen. Spray indien nodig met wat appelsap/appelciderazijn om uitdroging te voorkomen.

Het vlees pakt de rooksmaak op zolang de kerntemperatuur nog onder de 70 graden is. Is je kerntemperatuur hoger dan 70 graden dan ligt het eigenlijk alleen nog maar uit te drogen ;-)

Tijd om in te pakken.

Roken spareribs

Fase 2: Inpakken en garen

Als de Spareribs lekker in de rook hebben gelegen gaan we naar de tweede fase van deze bereiding en pakken we de spareribs in. Je kunt ze prima in aluminiumfolie inpakken, gebruik bij voorkeur extra stevig aluminiumfolie en gebruik 2 lagen. Extra stevig aluminiumfolie omdat de kans groot is dat de botjes er door prikken bij dunnere varianten en twee lagen om te voorkomen dat als er iets aan het rooster blijft plakken je spareribs niet direct bloot komen te liggen of ook vast gaan plakken (er zit nogal wat zoetigheid in je pakketje).

Als je de ribbetjes gaat inpakken, is dat een mooie gelegenheid om nog een extra smaaklaag toe te voegen. Ik voeg altijd een paar klontjes roomboter, wat bruine basterdsuiker, een beetje rub en wat honing toe aan mijn spareribs voordat ik de pakketjes dicht vouw. Voeg smaken toe die je zelf lekker vindt, een goeie ketjap manis is ook niet verkeerd om een oosters tintje mee te geven.

Pak de ribbetjes nu zo strak en luchtdicht mogelijk in in het aluminiumfolie, we willen ze graag in het pakketje garen en je wilt al het vocht en vleessap in je vlees houden.

Leg de ingepakte spareribs nu terug op de BBQ. Je kunt eventueel een probe van je kernthermometer in het vlees plaatsen (tussen de botjes of in een dik stuk vlees) om de temperatuur in de gaten te houden. Verhoog de dome temperatuur naar 115-120 graden celsius en sluit het deksel.

We mikken op een kerntemperatuur van rond de 92-93 graden celsius, dat zal na een kleine 2 uur het geval zijn. Meten is weten…

Fase 3: Aflakken van de spareribs

Als je ribbetjes om en nabij de 92 graden kerntemperatuur zijn aanbeland, gaan we ze uitpakken. Het makkelijkst is om een grote baking tray klaar te zetten en daar telkens een pakketje spareribs in uit te pakken. In het pakketje zit gesmolten boter, suiker, sap en vocht dat serieus warm is dus pas op met het verbranden van je handen. Je zult zien dat het vlees van de spareribs zich een beetje heeft teruggetrokken en dat de botjes aan de rand goed zichtbaar zijn zoals we dat van goed bereidde spareribs kennen.

Als je je sparerib heb uitgepakt leg je hem voorzichtig weer op de BBQ, met de botkant naar beneden. Gebruik hiervoor een BBQ tang en zorg er voor dat je sparerib niet breekt. Herhaal dit voor al je pakketjes (ik bereidde er 2 tegelijk).

Als je de spareribs weer op je rooster hebt liggen gaan we de laatste smaaklaag toevoegen. Hiervoor doe je ongeveer 150 ml van je favoriete BBQ saus in een schaaltje (ik gebruikte de Southern Blues van Stockyard, andere smaken of zelf maken is altijd leuk om te proberen) en met een kwastje strijk je deze BBQ saus over je ribbetjes aan de vleeskant. Als je BBQ saus wat dik is kun je deze vooraf verdunnen met appelsap of water. Ik verwarm mijn BBQ saus nooit voor.

Zodra je de ribbetjes mooi hebt afgelakt, sluit je het deksel weer en wacht je zo’n 10-15 minuten. Wil je extra veel sticky BBQ saus dan herhaal je het aflakken nog een keertje. De bedoeling is dat de suikers in je BBQ saus gaan karamelliseren en dat je ribbetjes een ‘sticky’ jasje krijgen. Na 20-30 minuten zijn je ribbetjes klaar om te serveren.

Opdienen BBQ Spareribs

Het mooiste is natuurlijk om je spareribs op te dienen op een mooie serveerplank en er wat groene lente-ui ringetjes over te strooien maar ze smaken er echt niet minder om als je ze direct van de BBQ op een bord plaatst….

Ik serveerde de Spareribs met een koude bietensalade en zelfgebakken frieten. Sticky Finger Lickin’ good

ENJOY!

 Ook maken? Bestel hier je spareribs 


Meest gekocht
Meat Pie Sate Ajam Pedis
check-circle Maandag in huis
4,99
ossenstaartsoep
check-circle Maandag in huis
4,99
Meat Pie Stewed Beef
check-circle Maandag in huis
4,99