Iberico Spareribs op Oosterse wijze a la BBQ Junkie

Bereidingswijze

Oké, heb je even? Deze Oosterse spareribs nemen een middag in beslag wel. Spareribs is misschien wel het ultieme BBQ gerecht voor liefhebbers van de low&slow bereiding. Dit recept van BBQ Junkie is dan ook nog 'es een 'makkie', want we gaan hierbij niet uit van de welbekende 3-2-1 methode, maar we gaan voor een hogere temperatuur en dus kortere bereidingstijd. Geloof ons maar, het resultaat is er niet minder om. Dit is hemels. 

Voorbereiding spareribs

Als je spareribs van de BBQ écht goed wilt doen, begin je met rauwe spareribs. Dit recept is gebaseerd op Iberico spareribs. Superlekker, maar weet wel dat Iberico spareribs over het algemeen vetter zijn dan reguliere spareribs. Houd daar dus rekening mee. Als je daar niet van houdt, kun je beter kiezen voor LIVAR spareribs. Maar goed, begin hoe dan ook de avond van te voren met het verwijderen van het vlies (membraan) aan de botzijde van de spare ribs. Dit is even oefenen, maar eenmaal onder de knie, gaat het prima. Peuter 'simpelweg' met een mes een stukje los en trek vervolgens met een stuk keukenpapier het vlies voorzichtig los. Als je het voor het eerst doen, dan kun je natuurlijk altijd even een filmpje googlen. 

Na het verwijderen van het vlies, kunnen de spareribs in een BBQ rub naar keuze. Wij gebruiken vaak de rubs van No Rubbish. Die zijn heerlijk en zonder kunstmatige toevoegingen. Smeer ze rondom in, pak daarna in met vershoudfolie en leg vervolgens een hele nacht in de koeling. 

Bereiding op de BBQ

Breng de BBQ naar een temperatuur van zo'n 120 graden (indirecte hitte). Pak ondertussen de spareribs erbij en plaats met de vleeskant naarboven op de BBQ. Een spareribrek gebruiken kan ook, als je met ruimtegebrek zit. Sluit nu de BBQ en gaar de spareribs nu zo'n 2 uur. 

In de tussentijd meng je de appelsap met appelazijn, zodat het maar vast klaar staat. Haal na 2 uur de spareribs van de BBQ en leg elke rib op een apart stuk aluminiumfolie. Vouw deze rondom dicht en laat 1 kant open. Verdeel via de open zijde het mengsel van appelsap en appelazijn over de spareribpakketjes. Vouw nu het folie helemaal dicht en leg de spareribpakketjes terug op de BBQ. Gaar de spareribs nogmaals zo'n anderhalf uur op de BBQ met gesloten deksel. 

In die anderhalf uur bereid je de saus voor, waarmee je de spareribs gaat aflakken. De finishing touch. Doe de hoisin saus, ketjap manis, honing en BBQ saus in een klein steelpannetje en zet op laag voer. Roer de ingrediënten langzaam tot een mooie saus.

Na anderhalf uur haal je de spareribs van de BBQ en pak je ze voorzichtig uit. Vervolgens plaats je ze meteen weer terug en sluit je het deksel. Na 10 minuten bestrijk je de Iberico spareribs rijkelijk met de saus en dit herhaal je na 10 minuten nog eens. Bestrooi vervolgens met sesamzaadjes na de tweede keer aflakken. Plaats voor een laatste keer 10 minuten op de BBQ met gesloten deksel en je spareribs zijn klaar.

Haal van de BBQ, laat rustig afkoelen en je kunt aan tafel. Na een bereiding van 4 uur, vergeet vooral niet low&slow te genieten van je ultieme BBQ gerecht.

ENJOY
Bekijk spareribs assortiment >>

 

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept