Wagyu Ribeye met Japanse steaksaus, 15 uur aardappel en gegrilde lente ui
Bereidingswijze
Wie ons volgt weet dat we specialist zijn in Japans Wagyu, dus regelmatig sturen we een steak op naar één van onze ambassadeurs om er een mooi gerecht mee te maken. En zoals het BBQ Junkie betaamt, maakte hij natúúrlijk deze Wagyu ribeye klaar op de BBQ. Hij gebruikte een A5 Japans Wagyu steak, maar je kunt voor dit gerecht ook heel goed kiezen voor een A4 of A3 ribeye. Dit is hoe dan ook een restaurantwaardig gerecht waarmee je je gasten echt zal verbazen!
Samenvatting
Aantal Personen: 4 personen
Voorbereidingstijd: 15 uur
Bereidingstijd: 20 minuten
Bereiding 15 uur-aardappel
De bereiding voor dit gerecht begint met het voorbereiden van de aardappelen. Deze moeten namelijk 3 uur in de oven en minimaal 12 uur in de koeling voordat je ze kunt frituren. Begin dus de avond van te voren.Neem hiervoor de aardappelen en schil ze. Snijd ze vervolgens met de mandoline in dunne plakjes.
Smelt ondertussen in een steelpannetje op laag vuur het rundervet en meng hier de aardappelschijfjes doorheen zodra je alle aardappelen hebt gesneden. Meng goed door elkaar. Neem nu je cakeblik en vet deze in. Bekleed de bodem en de lange zijkanten met bakpapier en leg alle aardappelschijfjes vervolgens dakpansgewijs in het cakeblik.
Stel de oven in op 120 graden (hetelucht) en schuif het cakeblik in het midden van de oven zodra de oven op temperatuur is. Bak de aardappelen nu 3 uur in de oven.
Na 3 uur mag het cakeblik uit de oven. Laat op het aanrecht een half uurtje afkoelen. Bedek daarna de bovenkant van de aardappelen met bakpapier (bijvoorbeeld de overhangende zijkanten van het papier in het blik) en leg hier iets zwaars op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een paar blikken tomatenblokjes. Zet het cakeblik nu in de koelkast en laat hier minimaal 12 uur staan.
De volgende dag steek hoef je enkel nog het cakeblik uit de koeling te halen, het aardappelgerecht uit het blik te halen, deze in mooie stukken te snijden en die dan ongeveer 4 minuten frituren op 180 graden.
Wagyu ribeye op de BBQ
Daarnaast steek je de BBQ aan om de lente uien en de Wagyu ribeyes te grillen. Ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 230 graden. Snijd van de lente uien een stukje van de boven- en onderkant en bestrijk met een klein beetje zonnebloemolie. Haal daarnaast de ribeyes uit de koeling en verpakking en laat even acclimatiseren.
Neem nu ook de keukenmachine en doe hier de sojasaus, rijstazijn en basterdsuiker in. Schil de gember en snijd in een paar grove stukken. Snijd daarnaast de ui in grove stukken. Voeg beide toe aan de ingrediënten in de keukenmachine. Rasp tot slot de schil van de limoen bij de ingrediënten en voeg het sap van een halve limoen toe. Draai het geheel vervolgens tot een gladde saus en zet deze klaar.
Is de BBQ op temperatuur? Leg dan eerst de lente uien op het rooster en gril ze in ongeveer 8 minuten mooi gaar. Als de lente uien nog een paar minuten mogen, leg je ook de Wagyu ribeyes op de BBQ. Heb je een gietijzeren rooster of een plancha? Dan kun je die gebruiken voor een mooie grilstreep of korst op de ribeyes.
Gril de ribeyes 1,5 tot 2 minuten per kant en haal ze dan weer van de BBQ. Bestrooi rondom met grof zeezout en laat 5 minuten rusten.
Snijd de ribeyes daarna in dunne plakjes en serveer samen met de gefrituurde aardappelen en de lente ui op een mooi bord. Bestrooi met nog een klein beetje grof zeezout en lepel tot slot wat van de Japanse steak saus over de ribeye.
ENJOY!