Houtduif

HOUTDUIF

Houtduif is een erg geliefde soort wild gevogelte dat wordt gewaardeerd om zijn volle en rijke smaak en zijn malse vlees. Het is een klassieke keuze in de wildkeuken, die vaak wordt gekozen als gerecht tijdens speciale gelegenheden.

WAT MAAKT HOUTDUIF BIJZONDER?

Houtduif heeft een zeer uitgesproken smaak die erg vergelijkbaar is met ander wild gevogelte, maar het is wel subtieler dan dat van bijvoorbeeld fazant. Het vlees is erg mals en sappig en heeft een nootachtige ondertoon. Het meest populaire stukje van de houtduif zijn de borstfilets. Dit komt door de zachte textuur en intense smaak. Houtduif heeft een typische wildkleur en is bijvoorbeeld donkerder dan kip of kalkoen. Het vlees is mager en heeft wel een goede bereidingswijze nodig om te voorkomen dat het droog wordt. Onze houtduiven worden met zorg geselecteerd van dieren uit de vrije natuur die een goed leven hebben gehad, waardoor het vlees dus ook vrij is van antibiotica of andere kunstmatige toevoegingen.

WAT GAAT GOED SAMEN MET HOUTDUIF?

Houtduif past enorm goed met herfstachtige en winterse smaken die de intensiteit van het vlees goed aanvullen. Combineer de houtduif met aardse bijgerechten als een aardappelpuree of wortels of met fruitige smaken als appels en vijgen. Het vlees kan erg goed gekruid worden met tijm, rozemarijn, salie en laurier of met specerijen als kruidnagel, steranijs of kaneel. Zet er een heerlijke Pinot Noir bij op tafel en je hebt een fantastisch feestmaal!

HOUTDUIF ONLINE BESTELLEN?

Voor het bestellen van houtduif ben je bij The Butchery op de goede plek. Al ons vlees wordt zorgvuldig door onze meesterslagers getrimd voor de perfecte verhouding tussen vet en vlees, wat zorgt voor de beste kwaliteit en optimale smaak en structuur. Bestellen is erg makkelijk: vandaag voor 11 uur besteld is dezelfde avond nog in huis (in Nederland en België). Komt dat niet helemaal lekker uit? Geen probleem, je kan zelf bepalen welk bezorgmoment jou het beste schikt! Ons vlees wordt vacuümverpakt en quickfrozen bezorgt, zodat de kwaliteit optimaal behouden blijft.

HET BEREIDEN VAN HOUTDUIF

Het bereiden van houtduif is niet super moeilijk, maar moet wel goed gebeuren om te voorkomen dat het vlees droog wordt Hier heb je een aantal stappen die je kan volgen om een lekker gerecht op tafel te zetten:

  • Ontdooi de houtduif en breng deze op kamertemperatuur. Onze houtduiven worden bevroren aangeleverd. Hierdoor kan je de duif het beste een dag voordat je het gaat bereiden in de koelkast laten ontdooien. Haal het vlees een uur voor de bereiding uit de koelkast, zodat deze goed op kamertemperatuur kan komen
  • Dep de duif goed droog met keukenpapier. Dit zorgt ervoor dat je een goede korst kan ontwikkelen tijdens het bakken van de duif.
  • Kruid de houtduif goed. Wrijf als eerste de binnen- en buitenkant van de duif goed in met zout en peper en stop vervolgens in de buikholte van de duif een takje tijm, rozemarijn, en een gekneusd teentje knoflook.
  • Bak de houtduif in 5-6 minuten aan alle kanten goudbruin. Dit kan je het beste doen in een zware pan op middelhoog vuur met een mengsel van olijfolie en boter.
  • Gaar de duif in een voorverwarmde oven op 180 graden. Plaats de aangebraden houtduif in een ovenschaal en voeg een klontje boter boven op de houtduif toe. Laat het vlees voor 12- 15 minuten in de oven tot het een kerntemperatuur van 56 °C heeft bereikt voor een heerlijke rosé garing en mals en sappig vlees. 
    Tip: schep tijdens het garen een paar keer het braadvet over de duif om het vlees sappig te houden.
  • Haal de houtduif uit de oven, dek het losjes af met aluminiumfolie en laat het 5-10 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de vleessappen zich herverdelen en het vlees mals blijft.

Ingredienten

duif

Voedingswaarde

Type Per 100g
Energie (kJ) 1204
Energie (kcal) 288
Vet (g) 23.8
Verzadigd vet (g) 8.4
Koolhydraten (g) 0.0
Suikers (g) 0.0
Vezels (g) 0.0
Eiwitten (g) 18.5
Zout (g) 0.13

Houtduif

Wilde houtduif is compact, mals en heeft een uitgesproken smaak. 

check-circle Maandag in huis

+ Lekker makkelijk

+ 4,99 | 2 kopjes tomatensoep
+ 12,79 | 24hrs gegaarde Sukadelapjes Black Angus in dikke jus [500 gram]
+ 14,99 | Hachee Black Angus [600 gram]
+ 16,99 | Indo beef Bali Black Angus [600 gram]
+ 5,99 | 4x gratintaartje tomaat mozzarella [100 gram per stuk]

+ Altijd lekker

+ 6,99 | Rookworst Iberico Black Pepper [280 gram]
+ 6,99 | Grillworst cheddar/jalapeno LIVAR om af te grillen [400 gram]
+ 4,99 | Meat Pie Stewed Beef [180 gram]
+ 4,29 | Droge worst extra kruidnagel
  • check-circle check-circle Maandag in huis of kies zelf je leverdag
  • check-circle check-circle Vanaf € 100,- GRATIS bezorging.
  • check-circle check-circle Flash-frozen en vacuüm verpakt
Wilde houtduif is compact, mals en heeft een uitgesproken smaak. 

Vriezer vullers

Braadworst LIVAR - cheddar/jalapeno Braadworst LIVAR - cheddar/jalapeno
8,99
check-circle Maandag in huis
Cordon bleu burger LIVAR
5,99
check-circle Maandag in huis
Fijne verse worst LIVAR
4,99
check-circle Maandag in huis
hamburger blond d'aquitaine
6,99
check-circle Maandag in huis
Kipdijfilet Scharrel Kipdijfilet Scharrel
Normale prijs 9,99 7,99
check-circle Maandag in huis
Kipfilet scharrel Kipfilet Scharrel
9,99
check-circle Maandag in huis
kipschnitzel scharrel
9,99
check-circle Maandag in huis
Rubia Gallega burgers Rubia Gallega Burgers
6,99
check-circle Maandag in huis
Voor 11.00u besteld, dezelfde avond in huis Geleverd tussen 17.00 - 22.30 (ma-vr) 100% tevredenheidsgarantie
Meest gekocht
Kreeftstaart Canada
check-circle Maandag in huis
39,99
Steak Seasoning
check-circle Maandag in huis
5,99
gepaneerde schnitzel livar Gepaneerde schnitzel LIVAR
check-circle Maandag in huis
5,99
Laden...