Varkensrack in Mosterd Kruidenkorst

Bereidingswijze

Je kunt het de Engelsen nageven: een good old sunday roast is toch echt een pracht traditie? Zouden wij ook veel vaker moeten doen. Of een saturday roast... En dan ook eens kiezen voor varkensvlees. Picanha, bavette, lamsrack, rosbief en andere dikke steaks & roasts worden gelukkig wel al massaal bereid, maar wat ons betreft verdient een goede pork roast ook iets meer podium. Bij deze dus. Een Ibérico rack in mosterd kruidenkorst met krieltje in schil en spruitjes naar recept van BBQ Junkie. Met recht een pracht van een sunday roast! 

Bereiding varkensrack in mosterd kruidenkorst

Bij dit recept bereiden we de varkensrack, krieltjes en spruiten tegelijk op de BBQ, waarbij de braadslede met aardappeltjes en spruiten onder het rooster op de platesetter gaat. Heb je die mogelijkheid niet? Bereid de aardappeltjes en spruiten dan in de oven of op een tweede BBQ.

Haal het vlees uit de verpakking en dep het rondom droog met keukenpapier. Snijd het vet op de vleeskant van het varkensrack kruislings in met een scherp mes en bestrooi het vlees vervolgens rondom met versgemalen zwarte peper en zeezout.

Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 140 graden. Je kunt er eventueel voor kiezen om het vlees te roken. Gebruik dan een chunk kersen- of appelhout.

Meng nu in een kom de grove mosterd en Dijon mosterd. Snijd vervolgens de blaadjes rozemarijn en tijm goed klein en snipper de tenen knoflook goed fijn. Meng dit door de mosterd.

Smeer het vlees nu rondom in met het mosterd mengsel. Bestrooi de vleeskant van het varkensrack daarna met de panko, zodat er een mooi laagje ontstaat dat op de BBQ mooi krokant kan worden.

Doe tot slot de krieltjes en spruitjes in de grote braadslede. Voeg de olijfolie toe, breng op smaak met peper en zout en meng alles goed door elkaar.

Is de BBQ op temperatuur? Leg dan een klein rooster of iets anders op de platesetter van je BBQ. Het is namelijk belangrijk dat de braadslede niet direct op de platesetter staat om verbranding van de aardappeltjes en spruitjes te voorkomen.

Zet hier de braadslede op en leg vervolgens het BBQ rooster in de BBQ. Steek daarna je kernthermometer in het midden van het vlees en leg het varkensrack op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en gaar het varkensrack tot een kerntemperatuur van 62 graden. Dit duurde bij mijn een kleine anderhalf uur.

Heeft het varkensrack de kerntemperatuur van 62 graden bereikt? Haal het dan van de BBQ en laat het op een snijplank 10 minuten rusten. Dek het vlees eventueel losjes af met wat aluminiumfolie of een theedoek. Haal nu ook de braadslede met aardappeltjes en spruiten uit de BBQ.

Snijd het vlees na het rusten tussen de botjes in plakken en serveer deze samen met de aardappeltjes en spruiten.

ENJOY!
Bekijk alle varkensracks >
 Voor dit recept is een Ibérico Rack gebruikt!

Bekijk meer recepten