Tri-tip in Mojo marinade

Bereidingswijze

 Tri-tip hoort eigenlijk een beetje bij de vergeten vleessoorten en werd eerder vaak door het gehakt gedraaid of als stoofvlees gebruikt. Zonde eigenlijk! Want je kan 'm heel goed grillen zoals je een picanha ook zou grillen. En als je goed naar de vorm van de tri-tip kijkt, lijkt hij ook wel een beetje op de picanha. @bbqjunkienl maakte 'm voor ons met een mojo marinade.. 

Tri-tip marineren

Begin op tijd met het voorbereiden van de marinade, want de tri-tip moet minstens 2 uur (maar 6-8 uur is beter!) in de marinade liggen. Pak voor het maken van de marinade de keukenmachine erbij en vul deze met de tenen knoflook, komijn, zwarte peper, oregano, cayennepeper en paprikapoeder. Scheur vervolgens de blaadjes koriander af en voeg samen met het rasp én sap van de limoenen en de olijfolie toe aan het mengsel in de keukenmachine. Draai het tot een glad mengsel en voeg daarna het sinaasappelsap toe. Meng alles goed en schenk het in een afsluitbare schaal. 

Haal vervolgens het vlees uit de verpakking en snijd loshangende stukjes vlees en vet weg. Zorg er daarbij voor dat je bovenop de tri-tip een vetlaag van maximaal 1cm dik hebt. Vlees helemaal ready to go? Leg het vlees dan in de marinade en masseer de marinade in het vlees. Snijd ten slotte de rode uien in dunne ringen en voeg toe aan de marinade. Leg de marinade met het vlees in de koeling en laat rustig intrekken in de koelkast. 

Tri-tip op de BBQ

Haal het vlees een uur voor bereiding uit de koelkast om rustig op temperatuur te komen. Steek vervolgens de BBQ aan en ga voor een indirecte hitte en hou een temperatuur aan van 100 graden. Zodra de BBQ op temperatuur is, haal je 't vlees uit de marinade en laat je het nog even uitdruipen. Leg het vlees vervolgens met de vetkant naar boven (!) op het BBQ rooster. Steek de kernthermometer in het vlees en gaar de tri-tip tot een kerntemperatuur van 48 graden.

Zet ondertussen een steelpan op laag vuur en doe de marinade die je over hebt met de rode uien in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het inkoken tot een saus. Wanneer je een mooie saus hebt, haal je de pan van 't vuur en laat je de saus afkoelen. 

Kerntemperatuur van 48 graden bereikt? Haal 't vlees dan van de BBQ en leg het even weg. Maak vervolgens de BBQ klaar voor direct grillen en stook 'm op tot 200 graden. Zodra de BBQ de temperatuur bereikt heeft leg je het vlees met de vetkant naar beneden (!) op het rooster en grill je 'm ongeveer 2 minuten. Zorg ervoor dat je niet teveel vlammen krijgt. Draai vervolgens het vlees om en grill hem 2 minuten met de vetkant naar boven, ten slotte draai je het vlees nog één keer om om het vlees op de vetkant nog 2 minuten te grillen. Haal daarna de tri-tip van de BBQ en laat hem tien minuten rusten onder aluminiumfolie. Als het vlees voldoende gerust heeft, leg je 'm op een mooie grote snijplank en snijd je het vlees in plakken. Let hierbij goed op de draad van het vlees, deze verloopt namelijk. Snijd 'm op de draad, voor 't lekkerste resultaat. Bestrooi het vlees ten slotte met grof zeezout en serveer met de ingekookte marinade. 

ENJOY!
> Tri-Tip bestellen

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept