Provencaalse Lamsracks
Bereidingswijze
Lamsracks worden vaak gegeten bij speciale gelegenheden en feestelijke maaltijden vanwege hun luxe uitstraling en verfijnde smaak. Een typisch gerecht voor de Pasen, maar óók bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen, want lamsracks is een klassiek gerecht voor een diner dat net even iets bijzonders nodig heeft. Lamsracks bestaan meestal uit meerdere ribben die als een rack aan elkaar blijven, waardoor het een indrukwekkend gerecht is om te serveren. Het vlees is mals en heeft een rijke, uitgesproken smaak die kenmerkend is voor lam. Siebe Grijpma van @bbqmoods maakte deze klassieke Provencaalse lamsracks klaar.
Samenvatting Provencaalse lamsracks
- Directe en indirecte bereiding
- Dome temperatuur 190 graden Celsius
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Marineren: 4 uur
- Bereidingstijd: 15 minuten
- Hoeveelheid: 2 personen
Voorbereiding lamsracks Provencaals
Haal je lamsracks uit de verpakking (doorgaans zijn ze per 2 verpakt) en verwijder eventuele vliezen of losse stukjes. Snij een eventuele vetlaag kruislings in. Nu gaan we het lamsrack marineren. Meng de gehakte knoflook, rozemarijn, tijm, salie, citroensap, dijonmosterd, olijfolie, zout, peper en chilivlokken in een kom. Smeer de lamsracks rondom in met de marinade, maar hou de botjes vrij van marinade. Tip: leg eerst een stuk huishoudfolie op je werkblad en marineer je lamsrack daarop zodat je het na het insmeren direct in het folie kunt inpakken. Pak de lamsracks in huishoudfolie in en zet ze voor ongeveer 4 uurtjes in de koelkast. Je kunt dit ook overnacht doen voor een intensere smaak.
Bereid nu je BBQ voor op 190 graden Celsius met een directe en indirecte opstelling. Ik heb zelf een Big Green Egg met een Eggspander waarmee ik op het onderste niveau een half gietijzeren grill rooster en een halve conveggtor kan plaatsen. Boven de conveggtor plaats ik dan op het hogere niveau nog een half grillrooster. Zo kan ik direct grillen op het onderste niveau en indirect nagaren op het hogere niveau.
Bereiding Provencaalse lamsracks
Haal je lamsracks een half uur voordat je ze op de grill legt uit de koelkast. Zo kunnen ze een beetje op kamertemperatuur komen. Wikkel nu om elk botje een stukje aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat je botjes niet verbranden bij het aanzetten op directe hitte.
Grill de lamsracks rondom op directe hitte totdat ze een mooi kleurtje hebben. Dit hoeft echt maar een paar minuutjes. Als de lamsracks rondom een mooi korstje hebben leg je ze op het indirecte gedeelte van de BBQ om verder te garen, dit kan gerust bij 190 graden Celsius. Je kunt nu ook een thermometer plaatsen om de kerntemperatuur van je lamsrack te meten. Sluit het deksel en laat de racks garen tot een kerntemperatuur van rond de 49 graden Celsius (als je ze medium wilt garen, hou dan een kerntemperatuur van 51 graden Celsius aan).
Bij de gewenste kerntemperatuur (49 graden Celsius) haal je de lamsracks van de BBQ en laatje ze een paar minuten rusten onder aluminiumfolie. Hierbij zal de kerntemperatuur nog wat oplopen zodat we uitkomen op ongeveer 51 graden Celsius als eindresultaat. Dat is rare/medium rare.
Serveren provencaalse lamsracks
Na het rusten snij je koteletjes van je lamsracks en serveer je deze met bijvoorbeeld Tzatziki, verse friet, puree, rode kool, gegrilde groenten of een frisse salade.
Eet smakelijk!