Pittige rotisserie kip

Ingredienten

Fernier de Loue Kip (2.1 kilo)
Frank’s RedHot Wings sauce (of andere hot sauce naar smaak)
Southern Dutch BBQ rub: A Pinch of Heat (of andere rub naar smaak)
 

Supplies

  • BBQ met deksel
  • Rotisserie
  • Slagerstouw
  • Kernthermometer (bij voorkeur draadloos – Meater+ die kan meedraaien)
  • Directe opstelling

Bereidingswijze

Siebe Grijpma van @bbqmoods  ging aan de slag met een Fernier de Loue 3 sterren beter leven kip. Mijn favoriete bereidingswijze van (hele) kip is aan het spit, ofwel de Rotisserie Chicken.

Samenvatting

-       Directe bereiding
-       Dome temperatuur 180 graden Celsius
-       Voorbereidingstijd: 15 minuten
-       Bereidingstijd steak: 70 minuten

Voorbereiding

Met zijn ruim 2 kg is het een forse kip. Zorg er dus voor dat je hem op tijd uit je vriezer haalt en rustig laat ontdooien. Dat kan tot wel 2 dagen duren in de koelkast! Haal hem een uur voor je gaat BBQ’en uit de koelkast om hem op kamertemperatuur te laten komen.

Bereid je BBQ voor op directe hitte en installeer je rotisserie. Ik gebruik het spit van LetzQ op mijn GreenEgg Large. Je hoeft dus geen roosters in je BBQ te plaatsen. Wat wel verstandig is, is om je houtskool aan de zijkanten van je kolenmandje te plaatsen met een lekbak met water ertussen. Je kip gaat bij de bereiding namelijk wat vet druppelen en als dat op hete kolen valt kan dat voor vlammen en een onaangename rooksmaak zorgen. Dat vet wil je dus opvangen in de lekbak met water.

Stel de BBQ in op 180 graden. Mijn ervaring is dat bij een lagere temperatuur de huid niet zo knapperig wordt. Als je BBQ aan het opwarmen is begin je met het kruiden van de kip.

Smeer hem eerst in met Frank’s Hot Sauce. Dit zorgt voor een goede binder/plaklaag voor je rub en voegt direct pit aan je kip toe. Vergeet ook de binnenkant van de kip niet, ook hier breng je de hot sauce aan. Als de kip is voorzien van de plaklaag strooi je de rub erover. Ik gebruikte de “A Pinch of Heat” rub van Southern Dutch BBQ om in het pittige thema te blijven.

Als je kip is voorzien van een mooi rub-jasje (de rub mag ruim worden aangebracht, het is immers een grote kip) en ook wat rub in de binnenkant hebt gestrooid, bind je de kip op met het slagerstouw. Zorg ervoor dat de poten en vleugels niet meer los kunnen bewegen, dan gaan ze namelijk loshangen aan de rotisserie en verbranden ze eerder dan dat de kip gaar is.

Als je de kip netjes hebt opgebonden (zoek voor tutorials van bijvoorbeeld Noskos op Google als je dit nog nooit gedaan hebt) dan rijg je de kip aan de spies van de rotisserie. Zorg ervoor dat de kip netjes in het midden van de spies is geplaatst, dan draait hij in je BBQ ook recht en midden boven je kolen en heb je een gelijkmatige garing.

Bereiding rotisserie chicken

De bereiding van je Pittige Rotisserie Chicken duurt ongeveer een uur. Als je kip netjes aan de spies zit plaats je een (draadloze) kernthermometer in de borst van de kip. Heb je geen draadloze kernthermometer dan moet je na zo’n 45 minuten telkens even je instant thermometer gebruiken om te kijken of je kip al gaar is.

Plaats de spies met je kip in je Rotisserie en zorg ervoor dat de rotisserie draait (duh). Laat de rotisserie nu rustig zijn gang gaan. We streven naar een kerntemperatuur van rond de 68 graden Celsius in de borst van de kip. De poten en dijen zullen een hogere temperatuur hebben en dat is ook de bedoeling (richting de 75 graden Celsius).

rotisserie chicken

Als je de kerntemperatuur in de borst van 68 graden hebt bereikt haal je de spies van de rotisserie (plaats heb bijvoorbeeld in een baking tray) en laat je de kip even 10 minuten rusten. Tijdens het rusten zal de kerntemperatuur nog wat oplopen. Na het rusten haal je de kip van de spies en serveer je de kip.

Serveren pittige rotisserie chicken

Omdat het een grote kip is kun je er met 3 tot 4 personen van eten. Portioneer daarom je kip naar eigen inzicht. Je kunt hem eenvoudig weg halveren of eerst in meerdere delen portioneren. Ik heb de poten, en vleugels eraf gehaald en vervolgens het borststuk met een stevig koksmes gehalveerd (je kunt hiervoor ook een wildschaar gebruiken, ik vind een mes leuker en stoerder).

Deze pittige Rotisserie Chicken serveer je met bistrot of rozemarijn aardappels, een frisse salade en natuurlijk extra Frank’s RedHot Wings sauce.

ENJOY!


Meest gekocht
gepaneerde schnitzel livar
check-circle Morgen in huis
5,99
LIVAR rookworst
check-circle Morgen in huis
4,99
Meat Pie Stewed Beef
check-circle Morgen in huis
4,99