Entrecote met friet en Bearnaisesaus

Bereidingswijze

Steak met frites en Bearnaisesaus: een ware klassieker in Belgie, maar ook in NL en dat is natuurlijk niet voor niets. Deze combi is gold. Entrecote gaat perfect samen met de romige saus en wees eerlijk: frietjes bij je malse steak is altijd een goed idee. Zorg er wel voor dat je een entrecote kiest van een mooi vleesras, maar dat zit met Black Angus natuurlijk wel snor. 

Voorbereiding

Haal nu de entrecotes uit de koeling en verpakking en dep droog met keukenpapier. Bestrooi de steaks rondom met versgemalen zwarte peper en zeezout en laat rustig op kamertemperatuur komen. 

Steek de BBQ aan en ga hierbij in eerste instantie voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.

Bereiding BBQ

Is de BBQ warm? Leg de steaks dan op het indirecte deel van het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de entrecotes hier tot een kerntemperatuur van 48 graden. Je meet dit het makkelijkst met een kernthermometer met een probe aan een draad, waarmee je de temperatuur continu in de gaten kunt houden.

Bereiding Bearnaisesaus

Zet ondertussen een steelpan klaar om de bearnaisesaus te bereiden. Snipper de sjalot goed fijn en doe in de steelpan. Voeg er vervolgens het water, witte wijnazijn, dragon en een beetje peper aan toe en zet de pan op laag vuur. Warm alle ingrediënten een paar minuutjes door en haal de pan vervolgens weer van het vuur. Laat de inhoud van de pan even 2 minuutjes afkoelen.

Voeg nu de 2 eidooiers toe en zet de pan weer op laag vuur, terwijl je alles flink doorklopt. Blijf ongeveer 2 minuutjes doorkloppen en voeg dan de blokjes koude boter toe.

Blijf de bearnaisesaus met de garde doorroeren tot de boter helemaal is opgenomen en de saus ongeveer de dikte heeft van mayonaise. Haal de pan op dat moment van het vuur, voeg naar smaak wat zout toe en laat de saus met deksel op de pan staan tot het tijd is om de steak frites te serveren.

Is de kerntemperatuur van 48 graden bereikt? Dan mogen de entrecotes even van de BBQ. Maak de BBQ vervolgens klaar om de steaks heet af te grillen. Ga daarom voor directe hitte en een temperatuur van 230 tot 250 graden. Een gietijzeren rooster is ideaal voor een mooie grilstreep op de steaks.

Zet nu ook de frituurpan, airfryer of oven aan en frituur de frietjes tot ze mooi goudbruin en krokant zijn.

Is de BBQ klaar om de steaks af te grillen? Leg de entrecotes dan weer op het rooster en gril ze 1,5 tot 2 minuten per kant. Meet hierna de kerntemperatuur. Bij 52 graden heb je een mooi medium rare resultaat. Ga verder indien je een andere garing wenst.

Haal de entrecotes van de BBQ wanneer ze de perfecte garing hebben en leg ze op een snijplank. Snijd de steaks vervolgens in dunne plakken en leg ze mooi op een bord, samen met een porties frietjes en een schaaltje bearnaisesaus. Bestrooi met een beetje extra grof zeezout en serveer direct. 

ENJOY!
Bekijk alle Entrecotes >>

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept