EK Surf & Turf Burger
Bereidingswijze
In het kader van de Butchery Burger Battle 2024 wilde ik een inspirerende Oranje burger maken. Los van goeie USA Prime beef burgers wil je dan ook wat oranje componenten in je compositie verwerken en mijn gedachten gingen uit naar Kreeft, bij uitstek geschikt om een overduidelijke Oranje bijrol in deze hamburger te vervullen. Als zoet/zuurtje wat wortelsalade erbij en met een oranje sausje met wat pit kun je hem als Oranje Surf& Turf EK burger presenteren. Los van het EK en het voetbalelftal smaakt hij ook prima hoor
Samenvatting Surf & Turf burger
- Directe bereiding op Gietijzeren rooster
- Dome temperatuur 200 graden Celsius
- Voorbereidingstijd: 35 minuten
- Bereidingstijd: 10 minuten
Bereiding oranje saus
Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar met een garde. Als je van pittig houdt, voeg dan wat extra Sriracha saus toe (en minder ketchup). Zet de saus in de koelkast, deze blijft zeker enkele dagen goed, je kunt er ook dus wat meer van maken als je nog een BBQ in de nabije toekomst hebt gepland….
Bereiding wortelsalade
Meng de mayonaise, karnemelk, azijn, honing, limoensap, limoenzest en peper door elkaar met een garde. Voeg dit toe aan de geraspte wortel en meng goed door elkaar. Zet weg in de koelkast en laat minstens een half uur staan, af en toe wel even roeren.
Voorbereiding Surf & Turf burger
Bereid je Barbecue voor om direct te grillen. Stel je temperatuur in op ongeveer 225 graden. Maak ook een indirecte zone. De Angus Prime burgers bevatten namelijk relatief veel smaakvol vet en als dat smelt en in je kolen druppelt kun je snel vlammen krijgen! Snij de ijsbergsla alvast in dunne reepjes en haal de hamburgers uit de verpakking.
Knip met een schaar de scherpe uitsteeksels aan de onderkant van de kreeft weg. Knip de onderkant van de kreeft (de witste kant) voorzichtig aan beide zijkanten in tot aan de staart, we willen de bovenkant van de schaal zo heel mogelijk houden, de onderkant trekken we er nu voorzichtig af. Maak daarna voorzichtig met je vinger het kreeftenvlees los van de schaal maar laat het vlees aan het staartje vast zitten. Je moet in principe het kreeftenvlees er helemaal uit kunnen hangen, met het laatste stukje blijft hij vast zitten. Kruid je kreeftenvlees nu met zout peper en knoflook of gebruik een cajun/jerk achtige rub. Smeer ook wat plantaardige olie over het kreeftenvlees voordat je het vlees weer in de schil terug stopt.
Bereiding EK Burger
Als je BBQ op temperatuur is, snij je de briochebroodjes doormidden en besmeer je de snijkanten met roomboter. Toast de beboterde snijvlakken van de burger buns op je hete rooster. Brood verbrand snel dus wissel het af met je indirecte zone, er zit immers nogal wat suiker in brioche broodjes. De roomboter zorgt voor een krokante laag, in mijn ogen essentieel voor het perfecte Hamburger Mondgevoel. Als de broodjes mooi goudbruin zijn en lekkere grill marks hebben leg je ze apart. Doe de boven- en onderkant niet op elkaar, dan worden ze weer wat zachter en ik ben fan van de krokante korst van de snijvlakken.
Smeer nu een beetje Oranje saus op de snijvlakken van de broodjes en leg er wat in reepjes gesneden ijsbergsla op. Leg op de sla een mooi bedje van je geraspte wortel salade (niet teveel dressing mee scheppen , dat is slecht voor het krokante broodje). Hier gaan we zo de burgers op plaatsen.
Leg nu de Angus burgers op het rooster. Beef burgers eet je bij voorkeur medium rare dus laat ze niet te lang op één kant liggen, ze zijn snel klaar bij deze hoge temperaturen. Draai ze na een minuutje een kwartslag zodat je mooie grill marks krijgt. Draai ze na een minuut om en haarhaal het ruitpatroon ook aan die kant. Meet de temperatuur (bij 47 graden interne temperatuur haal je ze van de BBQ). Let op dat je vlees niet verbrand, grote gele vlammen zorgen doorgaans niet voor een lekkere smaak van je vlees, dus probeer je burgers uit de vlammen te houden. Als je burgers er bijna zijn leg je ze indirect weg met elk 2 plakken oranje cheddar kaas erop om nog even lekker te laten smelten.
De Kreeftenstaart heeft ook niet lang nodig dus als je burgers even onderweg zijn (of even op het indirecte gedeelte rusten) leg je de kreeftenstaart met de vleeskant op het hete rooster. Je doet dit voor 1 tot 1,5 minuut en dan draai je ze om. De schaal wordt vrijwel direct mooi oranje, de kleur waarop we hebben ingezet. Meet de kerntemperatuur van je kreeft en bij zo’n 50 graden haal je de kreeftenstaarten van de BBQ. Je kunt nu voorzichtig het vlees uit de schil halen en doormidden snijden. We gebruiken een halve kreeftenstaart per burger. Is de kerntemperatuur van je burgers rond de 47 graden Celsius en tikt de kreeftenstaart net iets meer aan, dan kunnen ze van de BBQ
Serveren burgers
Het laatste stukje is het verder bouwen van je burger. De broodjes met ijsbergsla en wortelsalade liggen voor je. Op ieder broodje leg je nu een Angus burger met gesmolten kaas. Hierop leg je een halve kreeftenstaart. Nu laat je wat van je oranje saus over de burger lopen en plaatst het dakje van de bun erop.
ENJOY!