Indiase Butter Chicken met kippendij
Bereidingswijze
Kip, het meest veelzijdige stukje vlees! En daar is niet veel van gelogen. Kippendijen lenen zich heel goed voor grillen, BBQ-en, bakken, braden en verwerking in allerlei gerechten. Ik [Siebe Grijpma // @BBQmoods] ga eind dit jaar naar India en heb me eens verdiept in de Indiase keuken. Ik wilde een Indiase klassieker maken en dat is Butter Chicken geworden. Ik maakte de Butter Chicken met Kippendijen en het is een eenvoudig recept dat bijna niet kan mislukken. Laat je niet misleiden door de vele ingrediënten
Butter chicken marineren
Meng al je ingrediënten voor de marinade in een grote kom en roer tot een glad en homogeen mengsel. Snij je kippendijen in hapklare stukjes (reepjes) en voeg ze bij de marinade. Meng het vlees en de marinade goed door elkaar en zet voor 4 uur in de koelkast.
Butter chicken saus
Als je vlees staat te marineren kun je vast beginnen met de voorbereidingen voor de saus. Het is voornamelijk snijwerk van de verse ingredienten (ui, tomaat, gember, knoflook en bird eye chili). Maak ook alvast een kommetje met alle droge kruiden (Garam Massala, Kashmiri Chili, Komijn en Koriander poeder).
Bereiding butter chicken
Zorg er voor dat je oven of BBQ op temperatuur is (180-200 graden). Als je een BBQ gebruikt, rijg dan je gemarineerde vlees aan spiesjes zodat ze niet door je rooster vallen en je ze makkelijk kunt draaien. Gebruik je een oven of grill pan, dan hoef je dat niet te doen. Smelt nu eerst je geklaarde boter (of ghee) in je sautepan. Zorg voor middelmatige warmte en doe hier je droge aromatische specerijen bij (kaneelstokje, kardemon zaden en kruidnagelen). Rooster deze kruiden in de boter en zorg er voor dat de smaken van je specerijen in de olie/boter komen. Haal na een minuut of 5 je specerijen uit de olie en draai je hittebron wat lager.
Nu is het tijd om je kippendijen te grillen in de oven/BBQ/grill pan. Zorg er voor dat ze niet aanbranden en keer ze regelmatig zodat alle kanten een mooi kleurtje hebben gekregen. Tijdens het grillen van je kippendijen start je met het maken van de saus.
Terug naar de sautepan met de geklaarde boter. We doen nu de ui in de pan en bakken deze langzaam op niet te hoge hitte een beetje zacht. Dan voegen we de knoflook, gember en bird eye chili toe. Deze bakken we heel even mee zodat de smaken mooi los komen.
Dan voegen we de droge kruiden toe en roeren even goed, Het wordt nu een beetje een droge brij en nu voegen we de in blokjes gesneden tomaten en een handje cashew noten toe. Wederom goed roeren en langzaam laten gaar pruttelen. Vergeet niet om je kippendijen even te draaien. Als de kippendijen gaar en mooi van kleur zijn, haal je ze uit de oven/van de BBQ/uit de grill pan.
Je saus pruttelt lekker door en als de tomaten zacht beginnen te worden dan voeg je de kippenbouillon toe. Laat deze ook even rustig inkoken. Als je tomaten vrijwel zijn opgelost dan pureer je de saus tot een mooie gladde saus met de staafmixer. Voeg wat slagroom / kookroom toe en smelt wat kleine blokjes roomboter door de saus. Even goed roeren tot de boter in de saus is gemonteerd en de saus is klaar. Voeg de gegrilde kippendijen toe aan de saus en meng goed door elkaar.
Serveren butter chicken
Serveer de Butter Chicken met een geurige Jasmin of Basmati rijst en eventueel wat Naan brood. Heerlijk gerechtje en super alternatief om eens met je kippendijen te proberen.
ENJOY!