Flank steak in een whiskey marinade

Bereidingswijze

Wel eens flank steak geprobeerd? Niet? Doen! Tenminste, als je een goede steak wel kunt waarderen. Dit vlees is in rap tempo van vergeten vleessoort naar populaire cut gegaan onder liefhebbers en dat is natuurlijk niet voor niets. Het wordt gesneden uit de vang en is echt wat je noemt werkvlees. Met een grove structuur, maar des te meer smaak! Eigenlijk heeft flank steak dus niet heel veel nodig, maar deze whiskey marinade is oprecht een feestje op zich. Bovendien: verandering van spijs doet eten, dus let's gooo. Naar recept van BBQ Junkie!

Whiskey marinade

We beginnen bij het het begin: de whiskey marinade. Doe dit ruim van tevoren, want liefst marineer je het vlees minimaal 3 uur van tevoren. Langer is altijd beter, want op die manier kunnen de smaken lekker in het vlees trekken. Bovendien wordt de flank steak er alleen maar malser van!

Neem een schaal waar de flank steak in past en doe daar de whiskey vinegar, olijfolie, chipotle en paprikapoeder in. Pers nu de knoflookteentjes en meng de ingrediënten tot een marinade. Leg de flank steak erin en draai ongeveer elk half uur om, zodat het vlees rondom gemarineerd is. 

Reverse sear grillen

Wij gaan de flank steak reverse sear grillen. Het is namelijk een flinke steak, ook qua dikte, dus indirect garen en daarna kort afgrillen heeft in dit geval de voorkeur. Mocht je een dunnere steak gebruiken, kun je er ook voor kiezen om het vlees meteen direct te grillen tot een temperatuur van 52 graden. Drie tot vier minuten zou voldoende moeten zijn. 

Flank steak op de BBQ

Staat het vlees minimaal drie uur in de marinade? Steek dan de BBQ aan en ga voor een temperatuur tussen de 100 - 130 graden (indirect). 

Wanneer je deze temperatuur bereikt heb, pak je de flank steak erbij en laat je deze even uitlekken. Droogdeppen hoeft niet. Leg vervolgens de flanksteak op een bord en bestrooi beide kanten met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Plaats het vlees nu op het indirecte deel van de BBQ en sluit het deksel. Gaat de flank steak tot een kerntemperatuur van 46 graden. Meten is natuurlijk weten, dus een goede kernthermometer is hier eigenlijk onmisbaar!

Temperatuur van 46 graden bereikt? Haal de steak van de BBQ en maak de barbecue klaar voor een temperatuur van 180 tot 200 graden directe hitte. Grill vervolgens de flakn steak zo'n 2 minuten aan beide kanten af. Laat nog even 5 tot 10 minuten rusten, alvorens je het vlees aansnijdt. 

Let er goed op dat je de flank steak mooi op de draad snijdt. Want al bak je het vlees nog zo perfect, als je het verkeerd aansnijdt, verandert je malse steak in een schoenzool. Dat is altijd zo, maar met vlees met een grove draad, zoals bavette en flank steak is goed aansnijden cruciaal. Zeker weten dat je het goed doet? Bekijk dan even deze 2 minuutjes durende video, dan kan het niet meer misgaan. 

ENJOY!
Bekijk flank steak assortiment >>

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept