Bacon Blue cheese Wagyu burgers met perenchutney
Bereidingswijze
Zin in een originele, hartig-zoete en sjieke burger die unieke smaken met elkaar combineert? In het kader van de Internationale Hamburgerdag maakte ik [Siebe Grijpma / @bbqmoods] een bacon en blue cheese Burger met kruidige peren chutney op een getoaste beschuitbol. Feestje!
Samenvatting
- Directe bereiding op Gietijzeren rooster
- Dome temperatuur 200 graden Celsius
- Voorbereidingstijd: 35 minuten
- Bereidingstijd: 10 minuten
Bereiding peren chutney
De Peren Chutney kun je prima daags van tevoren al maken, het is het lekkerste als deze volledig is afgekoeld voordat je hem als topping op je burgers gebruikt.
- Smelt een klontje roomboter in je steelpannetje
- Fruit hierin langzaam de gesnipperde rode ui
- Voeg de gesnipperde jalapeño, chili flakes, geraspte gember, nootmuskaat en kaneel toe en fruit heel even.
- Voeg de peren blokjes toe en roer deze door het geurige kruidenmengsel
- Blus af met de appel cider azijn.
- Voeg de overige ingrediënten toe
- Zet je warmtebron op medium-low en laat het perenmengsel 20-25 minuten inkoken, terwijl je het af en toe roert.
- Voeg naar smaak een snufje zout en eventueel versgemalen zwarte peper toe
- Als je peren chutney voldoende is ingekookt (moet een beetje stroperig worden) en je peren blokjes lekker zacht zijn zet je het vuur uit en doe je de chutney in een weck pot.
- Zet de Peren Chutney in de koelkast, hierdoor wordt ie nog wat dikker en stroperiger. Je kunt de peren chutney het beste koud als topping op je burger gebruiken (dan loopt ie er niet af…)
Voorbereiding BBQ
Bereid je Barbecue voor om direct te grillen. Stel je temperatuur in op ongeveer 200 graden. Maak ook een indirecte zone, vooral als je Wagyu burgers gebruikt. Deze premium burgers bevatten namelijk veel smaakvol intramusculair vet en als dat smelt en in je kolen druppelt kun je snel vlammen krijgen! Snij de ijsbergsla alvast in dunne reepjes en haal de hamburgers uit de verpakking. Verkruimel de gorgonzola (of snij in blokjes)
Bereiding Wagyu burgers
Als je BBQ op temperatuur is, snij je de beschuitbollen doormidden en besmeer je de snijkanten met roomboter. Toast de beboterde snijvlakken van de beschuitbollen op je hete rooster. Let hierbij op want brood verbrand snel, zeker als er suiker in zit zoals bij deze beschuitbollen. Als de beschuitbollen mooi goudbruin zijn en lekkere grill marks hebben leg je ze apart en plaats je de bacon op je BBQ. Bak/gril de bacon tot ze mooi krokant is. Leg ze dan opzij op het indirecte gedeelte of op een schaaltje.
Smeer een beetje Mayonaise op de snijvlakken van de beschuitbollen die nu lekker krokant zijn en leg er wat in reepjes gesneden ijsbergsla op. Hier gaan we zo de burgers op plaatsen.
Leg nu de Wagyu burgers op het rooster. Wagyu burgers eet je bij voorkeur medium/rare dus laat ze niet te lang op één kant liggen, ze zijn snel klaar. Draai ze na een minuutje een kwartslag zodat je mooie grill marks krijgt. Meet de temperatuur (bij 47 graden interne temperatuur haal je ze van de BBQ). Vanwege de hoge vetmarmering van Wagyu vlees krijg je snel vlammen als je de burgers aan het grillen bent. Grote gele vlammen zorgen doorgaans niet voor een lekkere smaak van je vlees, dus probeer je burgers uit de vlammen te houden. Is de kerntemperatuur rond de 47 graden Celsius, dan kunnen ze van de BBQ.
Serveren Wagyu burgers
Het laatste stukje is het assembleren van je burger (ja ik zei al, het is een sjieke burger dus die bouwen we niet maar assembleren we). De beschuitbollen met een laagje mayonaise en fijngesneden ijsbergsla liggen nu voor je. Op ieder broodje leg je nu een Wagyu burger. Hierop leg je een plak van je krokante bacon. Hierop leg je een lekkere hoeveelheid van je blauwe kaas zodat deze nog een beetje smelt van de warmte van je burger en bacon. Daarbovenop doe je twee lepels van je peren chutney. Dekseltje van de beschuitbol erop en smullen maar!
ENJOY!