De herfst heeft officieel zijn intrede gedaan, en dat betekent maar één ding voor de culinaire fijnproever: het wildseizoen is weer begonnen. Hoewel wild tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar is, hangt er iets magisch in de lucht zodra half oktober aanbreekt. En dat is dus niet alleen in Nederland of België het geval. Wist je dat in heel Europa de start van het wildseizoen gevierd wordt met traditionele wildgerechten? 

FRANKRIJK: HAZENPEPER (CIVET DE LIÈVRE)

Frankrijk is natuurlijk hét land van de verfijnde keuken, en wildgerechten zijn daar geen uitzondering op. Denk aan een lange tafel, knisperend haardvuur en een fameuze stoofpot die urenlang zachtjes pruttelt. Civet de Lièvre, oftewel hazenpeper, is een echte klassieker onder de Franse wildgerechten. Het vlees van de haas wordt gemarineerd in rode wijn en daarna gestoofd met aromatische kruiden zoals tijm en laurier. Het resultaat? Een volle stoofpot die perfect past bij een herfstachtige avond. Serveer het met een romige aardappelpuree om de rijke saus op te vangen.

En als je geen zin hebt om zelf urenlang in de keuken te staan? Geen zorgen, wij hebben een absolute winner: kant-en-klare hazenpeper, ambachtelijk bereid in onze eigen slagerij. Dit is een easy peasy oplossing voor een heerlijke herfstmaaltijd en niet voor niets een bestseller bij ons.

DUITSLAND: WILD ZWIJNSTOOFPOT (WILDSCHWEINBRATEN)

In Duitsland krijgt wild een hoofdrol zodra de herfst zijn intrede doet. Het ruige landschap, de bossen vol eikenbomen en de geur van gevallen bladeren: alles ademt wildseizoen. Een klassiek gerecht dat je daar veel tegenkomt is Wildschweinbraten, een stoofpot van wild zwijn. Het vlees, met zijn diepe, aardse smaak, wordt gemarineerd in rode wijn, azijn en jeneverbessen. Vervolgens wordt het langzaam gestoofd tot het smelt op de tong. Dit gerecht wordt vaak geserveerd met knoedels en rode kool, en vormt het hart van een stevige herfstmaaltijd. Een echte weekenduitdaging voor wie van slow cooking houdt!

ITALIË: PASTA MET WILDZWIJN (PAPPARDELLE AL CINGHIALE)

De Toscaanse heuvels zijn in de herfst een paradijs voor wildliefhebbers. Hier geniet men van gerechten zoals Pappardelle al Cinghiale, een brede lintpasta geserveerd met een rijkelijk gevulde ragù van wild zwijn. Het wild wordt langzaam gestoofd in een saus van tomaten, rode wijn en kruiden zoals rozemarijn en knoflook. De combinatie van de robuuste smaak van het vlees en de subtiele zoetheid van de tomatensaus maakt dit gerecht tot een altijd-goed keuze op de menukaart. Dit is zo’n klassieker die elke Italiaanse wildliefhebber kent.

SCHOTLAND: HERTENBIEFSTUK MET WHISKYSAUS

Wanneer je aan Schotland denkt, denk je aan uitgestrekte landschappen en glooiende heuvels. Maar wist je dat Schotland ook beroemd is om zijn wild? Hertenbiefstuk, bijvoorbeeld, wordt vaak geserveerd met een whiskysaus die de diepe smaak van het vlees prachtig aanvult. De malse biefstuk, gecombineerd met de warmte van de whisky en een vleugje room, maakt dit gerecht ideaal voor een koude herfstavond. Geserveerd met geroosterde aardappelen en wilde paddenstoelen is dit gerecht een juicy feest voor zowel het oog als de smaakpapillen. Een ware knaller op elk herfstmenu.

SPANJE: KONIJN IN TOMATEN-KNOFLOOKSAUS (CONEJO AL AJILLO)

Hoewel konijn in Nederland minder vaak op tafel staat, is het in Spanje een geliefd wildgerecht. Conejo al Ajillo is een traditionele Spaanse bereiding van konijn, gestoofd in een saus van knoflook, tomaten en witte wijn. De lichte en frisse smaak van de saus contrasteert mooi met het malse vlees van het konijn. Dit gerecht wordt vaak geserveerd met vers brood of patatas bravas, en is een heerlijk gerecht voor de zomermaanden of vroege herfst.


Eigenlijk liggen, betreft wild, de eetculturen nog nieteens zover uit elkaar. Hazenpeper en reepeper worden immers ook in Nederland veel gegeten. Deze gerechten staan al jarenlang op menig herfstmenu en zijn ware klassiekers. Deze stoofpotten wordt vaak geserveerd met rode kool en aardappelpuree, en is dé ultieme comfortfood voor de koude herfst- en wintermaanden. Enne, extra makkelijk: Als je geen zin hebt om ze zelf te bereiden, kan je ze kant & klaar bestellen in onze webshop! 

Reepeper kant&klaar
check-circle Vanavond in huis
14,99
Wilde hazenpeper kant-en-klaar
check-circle Vanavond in huis
14,99
Hazenboutvlees/poulet
check-circle Vanavond in huis
13,99
Hazenbout (achterbout) Rib eye Black Angus USA Prime
check-circle Vanavond in huis
7,99