St. Louis Style Ribs

Bereidingswijze

St. Louis Style ribs worden ook wel bekend belly ribs genoemd en worden dus gesneden uit - jawel - de buik van het varken. Als je in de VS spareribs bestelt, krijg je vrijwel zeker St. Louis Style Ribs geserveerd. En hoewel in Nederland vooral de baby back ribs als spareribs worden verkocht, nemen de St. Louis Style Ribs zeker weten toe in populariteit. De ribben komen overigens niet uit St. Louis, maar de naam verwijst naar de manier waarop de ribben versneden worden. Bij de St. Louis Style wordt het deel met het kraakbeen verwijderd, waardoor je een mooi rechthoekige rack overhoudt die gelijk is van dikte en dus mooi gelijkmatig gaart én heel mooi presenteert! Ontstaan vanuit de behoefte van Amerikaanse wedstrijd BBQ'ers en wereldwijd omarmd door low & slow BBQ liefhebbers! Want een uurtje of 6 mag je er minimaal voor uittrekken. En dat zonder voorberer

Voorbereiding St. Louis Style Ribs

Begin de avond van tevoren met de voorbereidingen voor de spareribs. Ontdoe de ribs van het vlies aan de holle kant van de rib. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken. Snijd nu loshangende stukjes vlees en vet weg en dep het vlees rondom droog met keukenpapier.

Neem de Amerikaanse mosterd en smeer de spareribs hier rondom mee in. Bestrooi de ribs daarna rondom met de BBQ rub en wrijf dit goed in het vlees. Pak de spareribs hierna in vershoudfolie en leg in de koeling. De rub kan nu een nachtje zetten en een beetje in het vlees trekken.

Bereiding St. Louis Style Ribs

Zoals reeds gezegd: voor de bereiding van de spareribs moet je de volgende dag rekenen op ongeveer 6 uur. Begin dus op tijd met het aansteken van de BBQ en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 110 graden.

Is de BBQ op temperatuur? Haal de spareribs dan uit de koeling en haal ze uit het vershoudfolie. Voeg vervolgens je rookhout toe aan de brandende kolen en leg vervolgens het vlees op het rooster. Sluit de BBQ met de deksel en rook de spareribs 3 uur. Voeg eventueel nog wat rookhout toe als dit is opgebrand.

Liggen je ribs bijna 3 uur te roken? Neem dan de braadslede en doe hier 12 eetlepels appelsap en 6 eetlepels appelazijn in. Leg vervolgens de ribs in de braadslede en sluit deze luchtdicht af met aluminiumfolie.

Zet de braadslede nu op de BBQ en gaar de spareribs 2 uur. Door het vocht in de braadslede ontstaat stoom, waardoor het vlees mooi zacht zal stomen.

Na 2 uur mag de braadslede weer van de BBQ. Gebruik hiervoor goede handschoenen, want de schaal is heet.

Verwijder het aluminiumfolie en til de spareribs voorzichtig uit de braadslede. De ribs mogen nu terug op het rooster, om nog een uurtje te garen.

Neem na 30 minuten een kom en doe hier de BBQ saus en de resterende eetlepels appelsap in. Neem ook de bastingkwast er bij en bestrijk de ribs met de saus. Sluit de BBQ weer met de deksel en herhaal dit nog eens als de ribs nog 10 minuten moeten.

Haal de spareribs van de BBQ als ze klaar zijn en leg ze op een grote serveerplank. Snijd de ribs in 3 gelijke delen en serveer ze vervolgens direct. Eet smakelijk!

ENJOY!
Bekijk St. Louis Style Ribs >>

 

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept