Smashed taco's met jalapeno tomatensalsa

Ingredienten

4 personen
300 gram Rundergehakt
4 Medium formaat mais tortilla’s
IJsbergsla
8 plakjes Cheddar kaas (of geraspte cheddar)
Salsa
3 Tomaten
1 Ui
2 Gegrilde en ontvelde punt paprika’s
1 Verse jalapeño
Groene jalapeño relish (knijpflesje)

Supplies

  • BBQ met deksel
  • Plancha (alternatief: grote koekenpan)
  • Directe opstelling (met plancha)

Bereidingswijze

Dit overheerlijke maaltje zet je in no-time op tafel. Als je van smash burgers houdt en ook van taco’s, dan is dit een super(snelle) combinatie. Je kunt er allerlei toppings voor gebruiken. Siebe Grijpma van @bbqmoods maakte de tacp's een lekkere pittige salsa met ui, tomaat, verse jalapeño, gegrilde paprika en een beetje kant en klare groene Jalapeño relish. Hieronder het recept. 

  • Directe bereiding op de plancha
  • Dome temperatuur 190 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Bereidingstijd: 5 minuten

Bereiding tomatensalsa

Snipper de ui en jalapeño in zo klein mogelijke blokjes. Snij ook de tomaat en gegrilde paprika in blokjes, deze mogen wat grover. Doe de gesneden ingrediënten in een kommetje en voeg naar smaak wat groene jalapeño relish toe. De salsa is nu klaar en zetten we even in de koelkast.

Voorbereiding smashed taco's

Bereid je BBQ voor op directe hitte. Stel je temperatuur in op ongeveer 190 graden en leg de plancha er alvast op om warm te worden. Snij de ijsbergsla in dunne reepjes en haal het gehakt uit de verpakking. Verdeel het gehakt in balletjes van ongeveer 75 gram. Leg per tortilla een balletje gehakt in het midden en plaats er wat bakpapier over. Druk de gehaktballetjes nu met je vingers (of een deegroller) over de hele tortilla zodat je op de tortilla een mooi egaal laagje gehakt krijgt. We zijn nu klaar om ze te gaan bakken op de plancha!

Als je cheddar plakjes gebruikt, haal dan ook vast het plasticfolie van de kaas, zodat je daar niet mee loopt te stressen als je taco’s bijna klaar zijn. De taco’s hoeven maar een paar minuutjes te grillen, het gehakt is supersnel gaar en krokant.

 Bereiding smash taco's

Als je BBQ met plancha op temperatuur is, voeg je een klein beetje olie (arachide, zonnebloem of vergelijkbaar) op de plancha. Leg nu de tortilla met de gehaktzijde op de hete plancha en druk hem goed aan zodat al het gehakt direct gaat bakken op de hete plancha. Afhankelijk van hoeveel plek je hebt op je plancha leg je er 1,2,3 of 4 op.

Na een minuutje of 2 kijk je even met een spatel of de gehaktzijde al mooi krokant en bruin is, je wilt immers hetzelfde resultaat als bij een smash burger! Is dit het geval, dan draai je de taco om zodat ook de kant zonder gehakt even een kleurtje kan krijgen. Zodra je hem om hebt gedraaid leg je direct je plakjes cheddar op de taco want het gaat nu echt supersnel. Binnen een minuut is je kaas gesmolten van het hete gehakt en kan je taco van de plancha, hij is dan al klaar. Je zult zien dat ook de onderkant in zo’n korte tijd al een mooi kleurtje heeft gekregen.

Serveren smashed taco's

smashed taco

Het is geen rocket science… Je legt een taco op je bord (kaas zijde omhoog duh), voegt wat heerlijke tomatensalsa toe, vouwt hem losjes dubbel en begint te eten…. Uiteraard kun je er wat extra jalapeño relish of zure room op doen. Er mag geknoeid worden!

ENJOY!