Bourbon Glazed Short Ribs

Bereidingswijze

Short ribs - ook wel bekend als beef ribs - hebben een flinke opmars gemaakt in BBQ'end Nederland. Niet zo gek ook, want als je het goed aanpakt, heb je na een low & slow sessie waanzinnig smaakvol vlees op je bord liggen. Duurt even, maar dan heb je wat. Het is precies de charme van langzaam garen die het eindresultaat extra lekker doet smaken. Dit recept maakte BBQ Junkie met onze USA Prime Short ribs, maar kies vooral zelf je favoriet. 

TIP: begin ruim van tevoren met de voorbereiding, want marineren heeft zeker een paar uurtjes nodig.

Voorbereiding Short Ribs

Begin zo’n 4 uur voor je de short ribs op de BBQ wil leggen met het voorbereiden van het vlees. Haal het hiervoor uit de verpakking en dep het droog met keukenpapier. Verwijder vervolgens het vlies aan de achterkant van de ribben door er met de achterkant van een mes onder te steken en het vervolgens rustig los te trekken. Snijd daarna loshangende stukjes vlees en vet weg.

Leg de short ribs nu op je werkblad en pak er wat bourbon bij. Smeer hier de short ribs rondom mee in en bestrooi het vlees vervolgens rondom met je favoriete BBQ rub voor rundvlees. Pak het vlees daarna in met vershoudfolie of doe het in een grote afsluitbare zak en leg in de koeling om een paar uurtjes in te trekken.

Voorbereiding BBQ

Begin vervolgens ruim op tijd met het aansteken van de BBQ en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan de chunks rookhout toe aan de brandende kolen.

Bereiding Bourbon Glazed Short Ribs

Haal daarna de short ribs uit de koeling, pak ze uit en leg ze op de BBQ. Steek tot slot de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees (tussen 2 botten) en sluit de BBQ met de deksel.

Rook de short ribs nu rustig tot ze een kerntemperatuur van 70 graden bereiken. Dit duurt, afhankelijk van de temperatuur van je BBQ en de grootte van het vlees, zo’n 2,5 tot 3,5 uur.

Is de kerntemperatuur van 70 graden bereikt? Pak dan het aluminiumfolie of butcher paper er bij en zet de roomboter, de appelsap en 25 milliliter van de bourbon klaar.

Leg nu een groot stuk aluminiumfolie of butcher paper op je werkblad en leg hier het vlees op (met de vleeskant naar boven. Snijd vervolgens de boter in plakken en verdeel over het vlees. Pak de short ribs vervolgens in, maar laat één zijde open. Gier via deze opening de bourbon en appelsap naar binnen en sluit het geheel daarna af.

Leg het ingepakte vlees nu weer terug op de BBQ en steek de probe van je kernthermometer nu weer in het vlees. Sluit de BBQ weer met de deksel en gaar de short ribs tot ze een kerntemperatuur van 88 graden hebben. Dit duurt naar verwachting ook zo’n 2 tot 3 uur.

Zet ondertussen een steelpan op laag vuur en doe hier de BBQ saus en de resterende 50 milliliter bourbon in. Breng dit rustig aan de kook en laat 5 minuutjes pruttelen. Eventueel kun je nog wat honing aan je Bourbon BBQ Saus toevoegen. Haal de pan vervolgens van het vuur en laat de saus een beetje afkoelen.

Heeft het vlees de kerntemperatuur van 88 graden bereikt? Haal het dan weer even van de BBQ en pak het uit. Leg het vlees daarna weer op de BBQ en laat het een kwartiertje ‘opdrogen’.

Bestrijk de short ribs vervolgens rondom met de BBQ saus en sluit de BBQ met de deksel. Herhaal het insmeren een kwartier later nog eens, sluit de BBQ weer met de deksel en laat nog een laatste kwartier garen.

Haal de short ribs hierna van de BBQ en laat ze op een serveerplank een kwartiertje rusten. Snijd de short ribs vervolgens tussen de botten in stukken en serveer ze aan je gasten, eventueel met de resterende Bourbon BBQ Saus.

ENJOY!
Bekijk alle Short Ribs >>

 

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept