Of BBQ onderhevig is aan trends? Jazekers. Klassiekers blijven altijd klassiekers and nothing beats a good old rib of een lekkere spies, maar zien eten doet eten en trends zijn er altijd. Jeremy van Black Gold Smokehouse deelt zijn bevindingen met ons.

1. Wagyu, wagyu en nog eens wagyu.

Niet zo gek lang geleden was echt Wagyu rundvlees niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland. Wagyu is natuurlijk de Rolls Royce der runderrassen en gigantisch bijzonder. Het vlees heeft een smaak en structuur dat werkelijk nergens mee te vergelijken is. Het vet smelt al op kamertemperatuur, wat natuurlijk zorgt voor een waanzinnig mondgevoel. En hoewel dit vlees veel te kostbaar is om regelmatig te consumeren, is Wagyu vandaag de dag wel verkrijgbaar in meerdere gradaties. Voor een speciale gelegenheid écht zeer zeker de moeite waaed. En laat nou The Butchery een expert zijn in Wagyu! Met Kagoshima Selection hebben we 's werelds beste Wagyu in handen, dat ook nog eens getrimd en gesneden wordt in eigen slagerij. Kost wat, maar heb je ook zeker wat. Je hoeft bovendien niet meteen voor de A5 wagyu te gaan. A4 en A3 is ook heel bijzonder, maar probeer vooral ook eens de wagyu burgers of hotdogs, die zijn ook fantastisch en vriendelijker voor de portemonnee. Bekijk hier ons Wagyu assortiment. PS... echt all the way gaan? Binchotan kolen geven wel net even die extra dimensie aan dit toch al super bijzondere vlees. 
 
Wagyu

2. De kamado

Je kunt momenteel geen supermarkt of bouwmarkt binnen lopen zonder bij binnenkomst te struikelen over de kamados. Gas is well and truly dead momenteel. Een kamado is gigantisch makkelijk in gebruik, blijft lang warm en geeft een BBQ chef veel flexibiliteit als het gaat om verschillende bereidingen. The Butchery verkoopt ook binnenkort een diverse lijn aan kamado's. Je kan het zo gek maken als je maar wilt qua prijs en luxe, er zijn natuurlijk ook veel bijzonder goedkope opties op de markt. Mijn persoonlijk advies is toch liever iets meer geld uitgeven aan iets wat echt goed is, en niet na een jaar is weggeroest buiten.

3. BBQ fusion

Er zijn diverse en hele verschillende BBQ stijlen over heel de wereld heen, steeds vaker worden gerechten samen gecombineerd om iets heel nieuws te maken. Dit zorgt soms voor gemixte resultaten, maar wanneer het goed word gedaan dan is het fantastisch! Denk aan verschillende oosterse kruiden op classic American BBQ, Korean & Mexican in de mix, shabu shabu als broodje warm vlees en het combineren van Franse technieken zoals sous-vide garen en keihard afgillen. Maar denk bijvoorbeeld óók aan Japanse binchotan  kolen, waarmee BBQ'en oprecht een andere dimensie krijgt. Love it! Alles mag en kan nu, ga d'r vooral voor. 
 

4. Beefhammers en briskets  beef hammer

Geen zorgen Nederlanders, ik probeer niet jullie geliefde slavink en speklappen af te pakken. Die zijn erg lekker op z'n tijd en op de juiste manier bereid. Maar grote en bijzondere stukken vlees zijn de trends dit jaar en dit zal ook wel de komende tijd blijven. Zo staat Instagram momenteel bol van de beefhammers, die ook daadwerkelijk zeer zeer de moeite waard zijn! Nederland is nooit een land geweest die hield van grote hompen juicy meat, zoals bijvoorbeeld de Fransen of Britten, maar ook dat is nu dus aan het veranderen.

5. BBQ Toys

BBQ bestaat al ongeveer even lang als de mensheid zelf, maar dat betekent niet dat je vandaag de dag nog als een neanderthaler te werk moet gaan. Burgerpersen, rooksnipperhouders, geavanceerde thermometers, elektrische rotisserie spitten, BBQ handschoenen, skillets, pizzastenen en de lijst gaat maar door. Wanneer je natuurlijk zo'n mooie en dure BBQ of smoker hebt gekocht… tja daar horen ook wel de tools bij natuurlijk. Sommige van de tools zijn onzin, maar er zitten ook een hoop bij die jou BBQ'ende leven een stuk makkelijker maken. 

6. Vegetariërs krijgen ook weer liefde

Ik moet zeggen dat ik zelf nog niet heel erg de overstap heb gemaakt naar vega, maar steeds vaker komen er gerechten voorbij die volledig vegetarisch of zelfs vegan zijn en die van de BBQ komen. Door te smoken, grillen en marineren kan er een totaal andere dimensie worden gegeven worden aan een gerecht. De klassiekers zoals mais op de BBQ is altijd lekker, maar wat dacht je van aubergine, gepofte bloemkool of knolraap. Een hele nieuwe wereld die ontdekt kan worden.

7. Low & slow

Waarschijnlijk voelden je deze ook al aankomen, echt een kortstondige trend is low & slow dan ook zeer zeker niet. Maar mede dankzij de gigantische populariteit van kamados stijgt ook de interesse in low & slow cooking. De bekende pulled pork of buikspek is vaak een goed gerecht om mee te beginnen, en langzaam zal je ook meer dingen willen proberen zoals ribs, kip en misschien zelfs brisket. Persoonlijk is er niks wat mij meer voldoening geeft dan een stuk vlees dat 14 uur gegaard is, 2 uur heeft gerust en dan werkelijk perfect smaakt.

8. Bye Bye kant-en-klare sauzen

Yes, oké,  dat klinkt wel wat extreem he? Ikzelf als buitenlander heb nooit begrepen waarom Nederlanders perse zoveel saus willen gebruiken bij hun vlees. Ik kan de achterkant van de koelkast niet eens zien van mijn schoonmoeder omdat die vol staat met de meest bijzondere assortiment aan sauzen. Wanneer je vlees van hoger kwaliteit gaat bereiden, en op de juiste manier klaar maakt dan is saus simpelweg vaak niet nodig. Maar als je echt saus wilt, in plaats van 12 flessen te kopen kan je ook gewoon 1 of 2 zelf maken. Mega easy en veel lekkerder!

9. Rain or shine, de BBQ gaat aan!

Nederland is zeker niet meer zo nat en koud als vroeger, maar het zonnetje straalt uiteraard niet altijd. Gelukkig is de wereld van BBQ heel erg divers qua bereidingen, en hoef jij niet buiten in de regen te staan bij je BBQ met je tang om te zorgen dat je kippenpoten niet verbranden. Steeds vaker maken mensen dingen op de BBQ die ze normaal in de keuken zouden maken, zoals stoofvlees, pizza, brood en zelfs desserts. Een beetje BBQ kan namelijk prima dienst doen als complete buitenkeuken. En de eerder genoemde BBQ tools, zoals skillets, dragen daar natuurlijk alleen maar aan bij!

10. De Zuid-Afrikaanse braai

BBQ in zijn puurste vorm, as simple as it gets. Dit is een trend die vooral de komende jaren steeds hotter zal worden. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd, je hebt namelijk best wat ruimte nodig voor zo'n grote braai, maar veel mensen zweren erbij. Het vergt wel wat inspanning, je bent ontzettend bezig met het bijhouden van je hout of houtskool en door de vaak erg hoge hittes moet je goed letten op jouw product wat op het vuur ligt. Het is ook vaak niet meer dan vuur, vlees en een mooie marinade of saus. Maar die echte houtskoolsmaak is voor veel mensen niet te overtreffen... 
 
Dit alles gezegd hebbende, valt over smaak natuurlijk niet te twisten, dus gooi er vooral op wat je zelf lekker vindt. Inspiratie is echter altijd welkom toch? Daarom vind je bij ons op de site ook zo'n 175 Recepten waar vast en zeker iets voor je tussen zit.

Liever meteen shoppen naar BBQ vlees en maar kijken wat je tegenkomt? Kan natuurlijk ook!
Bekijk BBQ Vlees >>