Bao buns met langzaam gegaard buikspek

Ingredienten

Buikspek zonder zwoerd (700 gram)
MARINADE
2 el Hoisin saus
2 el Zonnebloemolie
2 el Gula Djawa (palmsuiker siroop of anders bruine suiker)
Sap van 1 limoen
2 el Gerookt paprika poeder
2 tl (Kashmiri) chili poeder
1 el Mirin (zoete Japanse kookwijn)
2 el Gembersiroop
2 tl Djinten
4 tenen Verse knoflook (geperst)
1 el Verse gember (geraspt)
2 tl Uiengranulaat (of poeder)
BAO BUNS EN TOPPINGS
10 Bao Buns uit de vriezer (toko)
Atjar Ketimoen (komkommerzuur)
Sriracha Mayo
Hoisin dressing (meng 2 eetlepels hoisin saus met 2 eetlepels zoete ketjap en het sap van een halve limoen)
2 Rode pepertjes in ringetjes

Benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Indirecte opstelling
  • 3 Blokjes Rookhout (kers & appel)
  • Stoompan/mandje

Bereidingswijze

In de Oosterse keuken wordt regelmatig buikspek geserveerd. Als je het mij [Siebe Grijpma / @BBQmoods] vraagt is Buikspek een fantastisch en veelzijdig stukje vlees dat zich prima leent om op de BBQ te bereiden. Je kunt er heel veel kanten mee op! Om in Aziatische sferen te blijven maakte ik Bao Buns (stoom broodjes) met langzaam gegaard en gemarineerd buikspek.

Samenvatting bao buns

  • Indirecte bereiding
  •  Dome temperatuur 120 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Marineren: overnacht
  • Bereidingstijd: 4-5 uur

Buikspek marineren

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom tot een gladde saus. Proef of je nog extra zout, limoensap of zoet moet toevoegen. Wees voorzichtig met zout, Hoisin saus is redelijk zout van zichzelf. Snijd de vetkant van het buikspek kruislings in. Plaats het buikspek in een grote zip-lock zak en voeg de marinade toe. Masseer de marinade in het vlees en zorg dat al het vlees voorzien is van de donkerbruine marinade. Leg het vlees nu voor een nacht in de koelkast. Leg er wel een schaal of plateau onder, mocht het gaan lekken, dan zit niet je hele koelkast onder de marinade.

Voorbereiding BBQ

Stel je BBQ in op een temperatuur van 120 graden Celsius en gebruik de platesetter voor indirecte hitte. Plaats een lekbak onder het rooster en vul deze met warm water. Het water verhoogt de luchtvochtigheid, wat de rooksmaak van het vlees ten goede komt, helpt de temperatuur stabiel te houden en zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft. Bovendien voorkomt het dat het vet in de bak verbrandt, wat ongewenste rook en nare smaken kan veroorzaken.

Bereiding van het buikspek

Zodra je BBQ stabiel is op 120 graden Celsius, voeg je rookhout toe, bijvoorbeeld appel- en kersenhout. Leg het buikspek nu in het midden van het rooster (indirecte zone) met de vetkant naar boven. Plaats een kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees om de garing eenvoudig te kunnen volgen.

Laat het buikspek langzaam garen in de rook tot de kerntemperatuur rond de 80 graden Celsius is (vanaf 70 graden is het prima te eten, 80 vind ik lekkerder en hoger wordt het wat slapper). Door het roken krijgt het vlees een heerlijke extra smaaklaag, en de geur is fantastisch. Controleer regelmatig of het rookhout nog rookt; als het op is, voeg je een nieuwe chunk toe.

buikspek bbq

De exacte duur kan variëren, maar in mijn geval duurde het ongeveer 4 tot 5 uur voordat het vlees de gewenste kerntemperatuur bereikte. Is je vlees op de gewenste kerntemperatuur, dan haal je het van de BBQ en laat je het 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Nu heb je de tijd om de Bao Buns te stomen.

Bao buns stomen

Bao Buns zijn zachte stoombroodjes die je met een stoompan of -mandje eenvoudig klaarmaakt. Je kunt ze overigens ook in de magnetron opwarmen maar de echte Aziatische ervaring (en lekkerste bereiding) is natuurlijk in een stoommandje op een pan met kokend water.

Zorg ervoor dat je flink wat stoom in je pan hebt en plaats de (al dan niet bevroren) Bao Buns in het stoommandje. Leg ze niet te dicht naast elkaar, ze zetten iets uit en je wilt niet dat ze aan elkaar gaan plakken. Tip tegen plakken aan het mandje: smeer de onderkant in met wat plantaardige olie en gebruik speciaal daarvoor gemaakte filter papiertjes in je stoom mandje. In ongeveer 6 minuten zijn je bao Buns klaar (als je ze in ontdooide toestand hebt bereid, gebruik je bevroren Bao Buns, laat ze dan 10 minuutjes stomen).

Serveren bao buns met buikspek

Vouw een Bao Bun open en leg wat plakjes Atjar Ketimoen op de onderkant. Schep hier wat van je Hoisin/Ketjap mengsel over en leg er twee plakjes buikspek op. Schep er nu wat sriracha mayo over en nog een drizzle hoisin/ketjap mengsel. Leg er een paar ringetjes rode peper op en vouw de Bao Bun voorzichtig dicht.

Baobunsbuikspek

Dit is zoooo lekker!
ENJOY!



Meest gekocht
gepaneerde schnitzel livar
check-circle Morgen in huis
5,99
Loaded Vlaamse Stoof Rib eye Black Angus USA Prime
check-circle Morgen in huis
12,99
Culinaire Jus Rode wijn
check-circle Morgen in huis
5,99