Op de juiste manier je biefstuk snijden: het is cruciaal voor het juiste mondgevoel. Onze chef Ruben Meijboom legt in onderstaande video uit waarom het aansnijden van biefstuk zo belangrijk is en laat meteen de verschillen zien tussen vlees met een fijne draag (zoals tournedos) en vlees met een grove draad (bavette).

Wil je het daarna nog even nalezen? Dat kan, want onder de video hebben we het nog even helder voor je uitgeschreven.

Biefstuk snijden: hoe doe je dat?

Op de juiste manier je biefstuk snijden: het is zó belangrijk voor het juiste mondgevoel. Een malse steak die perfect is gebakken en mooi 10 minuutjes heeft gerust, verandert alsnog in een schoenzool als deze niet goed is gesneden. Biefstuk snijden is dus essentieel, maar bij vleessoorten met een grove draad zoals bijvoorbeeld bavette, is het zelfs cruciaal. Bavette snijden: doe je het niet goed, dan kauw je je een slag in de rondte. Zo zonde.

Doet vlees snijden dan echt zoveel voor je eindresultaat? Yep. Een perfecte steak kun je letterlijk aan gort snijden. Zonde, want bavette snijden is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe het moet.

Vlees op de draad snijden

Vlees bestaat uit spierweefstel en de draden in vlees zijn spiervezels. Bij het snijden van je steak, moet je eerst goed kijken naar de richting van die draden. Leg je vlees op een houten snijplank en kijk goed naar de spiervezels (draad) van je vlees. Lopen de draden horizontaal van links naar rechts, dan snijd je precies tegen die draad in, dus verticaal. Je snijdt dus óp de draad in plaats van met de draad mee. Snijd NOOIT met de draad mee, want dat resulteert in een steak die nauwelijks te kauwen valt. Zéker wanneer je een smaakvolle, maar grovere steak als bavette klaarmaakt. In het geval van bijvoorbeeld tournedos is de draad zo fijn, dat de schade beperkt blijft. Maar dan nog. Altijd op de draad snijden.

Klinkt logisch, maar vlees verkeerd snijden is misschien wel één van de meest fatale fouten bij het bereiden van een fijne steak.