Cupim Zebu

Cupim is een bijzondere Braziliaanse cut van het Zebu rund. Bijzonder? Zeker, want cupim kan niet van elk rund gesneden worden. Het zebu (of Brahma) rund heeft namelijk een bult bovenop de schoft, die ook wel cupim genoemd wordt. Een hele zachte en mooi gemarmerde cut, die eigenlijk alleen te vinden is in de Braziliaanse keuken. Dikke aanrader om zeker een keer geprobeerd te hebben!

De Cupim is een stukje vlees wat niet bij de slager om de hoek in de toonbank zal liggen. Hoe ideaal is vlees online bestellen dan? Wij hebben de cupim van het zebu rund direct na binnenkomst op maat gesneden en daarna quickfrozen ingevroren, zodat ’t supervers en zonder verlies van kwaliteit bij je binnenkomt..

De Zebu

Zebu runderen zijn ontstaan door kruisingen van verschillende (wat onbekendere) Indiase rassen en zijn zeer gewild in verschillende landen in Zuid-Amerika door hun dikke huid. De dikke huid zorgt ervoor dat de runderen goed bestand zijn tegen de hitte (superhandig in die warme landen!) en geen last hebben van insecten. ’t Meest opmerkelijke aan ’t ras is dat ze een grote opvallende bult op hun rug (boven de schoft) hebben. Waar de bult precies voor bedoeld is, is niet helemaal duidelijk.. Maar dat het een culinair hoogstandje is, hoef je ze in Brazilie niet te vertellen.

Traditioneel wordt de Cupim eerst aangebakken en vervolgens dik ingesmeerd met boter en urenlang (4 uur!) gegaard in een dikke laag aluminiumfolie (vaak omwikkelen). Wanneer het urenlang boven ’t vuur heeft gelegen, steken ze er in Brazilië nog wel eens een ijzerdraadje door. Gaat dit soepel door ’t vlees? Dan is je Cupim klaar! Pak je pakketje vlees uit, maar pas wel op voor het hete aluminiumfolie, trek eventueel ’t vlees met je handen uit elkaar en bestrooi ’t nog met wat peper en zout.. Resultaat? Superzacht draadjesvlees met een fantastische exclusieve smaak..

Cooked low and slow similar to brisket, 4 kg trimmed to 3,2 kg, external hard fat removed, still enough intramuscular fat to be rendered. 8 hours indirect at 225 deg F in the Weber Summit E6, lump charcoal and apple wood, then 1 hour in the drip pan with its own rendered fat até 285 deg F, then 2 hours rest in the cooler. Perfect smell, look, texture with bark and flavor. I'm Brazilian so know cupim quite well and this one was very good.
Review door |

Write Your Review

Only registered users can write reviews. Please Sign in or create an account

Cupim Zebu

Schrijf een review
Cupim is een bijzondere Braziliaanse cut van het Zebu rund. Bijzonder? Zeker, want cupim kan niet van elk rund gesneden worden. Het zebu (of Brahma) rund heeft namelijk een bult bovenop de schoft, die ook wel cupim genoemd wordt. Een hele zachte en mooi gemarmerde cut, die eigenlijk alleen te vinden is in de Braziliaanse keuken. Dikke aanrader om zeker een keer geprobeerd te hebben!

check-circle Morgen in huis
  • check-circle check-circle Morgen in huis of kies zelf je leverdag.
  • check-circle check-circle Vanaf € 75,- GRATIS verzending.
  • check-circle check-circle Quickfrozen en Vacuüm verpakt