Broodje Indonesische Pulled Pork (a la BBQ Junkie)
Bereidingswijze
Toegegeven, als je naar de ingredientenlijst kijkt, denk je, geef mijn portie maar aan Fikkie. Maar eerlijk, het valt alleszins mee. Veel kruiden en de Indonesische coleslaw kun je van te voren maken en 'hergebruiken' in een ander recept. Pulled Pork is misschien wel hét low&slow BBQ recept van dit moment. Google staat rammetje vol met recepten en soms wil je gewoon eens iets anders proberen? Daarom deze Indonesische variant van de altijd creatieve BBQ Junkie!
Bereiding Indonesische coleslaw
Coleslaw is een op-en-top BBQ bijgerecht en superlekker in zijn puurheid. Dat weerhield BBQ Junkie er echter niet van om een variant te maken. Verandering van spijs doet immers eten. Wij delen 'm dus maar wat graag, want hij is lekker hoor! Je maakt 'm zo:
Breng een pan water aan de kook en blancheer de sugar snaps zo'n 4 minuten. Giet af en spoel vervolgens af met koud water om te voorkomen dat ze verder garen. Ze moeten immers knapperig blijven!
Meng in een ruime kom de mayonaise, chilisaus en limoensap goed door elkaar. Snijd de (schoongemaakte) wortel en witte kool nu julienne (in dunne reepjes) en de (gehalveerde) rode ui in dunne halve ringen. Snijd tot slot de sugar snaps in dunne reepjes en de rode peper in dunne ringetjes.
Voeg alle ingredienten toe aan de kom met saus en meng goed door elkaar. Zet vervolgens gekoeld weg!
Voorbereiding Pulled Pork
Wij gebruikten een extra vet nekbraadstuk van Iberico Bellota, maar je weet vast zelf wel met welk vlees je normalerwijs het liefs pulled pork maakt. Boston Butt, Picnic, Procureur.. we hebben het allemaal en je vindt het hier! Zet je vlees een avond van tevoren alvast in de rub. Snijd eerst alle loshangende stukjes en het meeste vet aan de buitenkant weg en maak vervolgens de rub klaar. Meng in een kom het 5 spices poeder, basterdsuiker, chilipoeder, knoflookpoeder, gemberpoeder, gemalen komijn, uienpoeder, kurkuma en zout.
Dep nu het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met bovenstaand kruidenmengsel. Masseer goed in en pak het vlees vervolgens in vershoudfolie en leg het een nacht in de koeling.
Bereiding Pulled Pork
Houd de dag van BBQ’en rekening met een low&slow sessie van ongeveer 8 uur. Begin dus op tijd met het aansteken van de BBQ en haal je vlees ruim van tevoren uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Steek de BBQ aan en ga hierbij voor ongeveer een temperatuur van 110 graden indirecte hitte. Eenmaal op temperatuur, voeg je het rookhout toe aan de brandende kolen. Leg nu je nekbraadstuk op de BBQ.
Gaar je vlees tot een kerntemperatuur van 70 graden. Zet ondertussen een steelpannetje op laag vuur en doe hier de ketjap manis, citroensap, sambal en honing in. Warm dit mengsel door en roer door tot alle ingrediënten met elkaar vermengd zijn. Haal nu het pannetje van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
Bestrijk het vlees met mengsel wanneer het een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt. Sluit nu opnieuw de BBQ en laat het vlees nog een uur doorgaren. Haal het braadstuk van de BBQ en bestrijk nogmaals met het mengsel. Pak het vlees nu strak in 2 lagen aluminiumfolie en plaats terug op de BBQ. Steek de kernthermometer opnieuw in het vlees en sluit het deksel. Wanneer een kerntemperatuur van 88 graden is bereikt haal je (eindelijk) het vlees van de barbecue.
Pak het vlees nu uit in een ovenschaap, zodat je de sappen kunt opvangen. Pak het vlees nu opnieuw in en laat ingepakt ongeveer een uur rusten. Nu gaan we pullen ;-) Scheur het vlees tot pulled pork en meng vervolgens naar smaak met de in de ovenschaal opgevangen vleessappen, totdat er een smeuige en smaakvolle pulled pork overblijft.
Beleg nu de witte bolletjes royaal met pulled pork en maak af met de Indonesische coleslaw... Eindelijk aan tafel. Het kost wat tijd, maar geloof ons, dan heb je wat!
ENJOY!