Black angus ribeye hasselback aardappelen en rode port jus
Bereidingswijze
Een mooie ribeye is altijd een goed idee en ook heel geschikt voor een herfst/winter BBQ. Nicky Duijvelaar van @duijvelslekker maakte bijvoorbeeld een uitgebreid gerecht met Black Angus ribeye, hasselback aardappelen, geglaceerde wortelen en rode port jus. Klinkt toch fantastisch? In deze onzekere tijden moet je er zelf een feestje van maken en thuis uit eten is dan een geweldige optie! Hieronder vind je een uitgebreid recept, maar je kunt natuurlijk ook alleen de bereiding van de ribeye overnemen. Al zijn die hasselback aardappelen ook wel héél erg lekker ;-)
Bereiding Hasselback aardappelen
Was de aardappelen, maar laat de schil er aan. Pak twee houten lepels en leg hier een aardappel tussen. Dit zorgt er voor dat je tijdens het snijden niet volledig door de aardappel heen snijd. Maak dus inkepingen door te snijden, totdat je de lepels raakt. Laat de boter smelten in een pan en voeg daar de overige ingrediënten aan toe. Besmeer de aardappelen met het boter mengsel en leg deze indirect op de bbq. Het vaker insmeren met het botermengsel zorgt er voor dat je aardappelen een super smaak krijgen. Mocht je je BBQ niet kunnen verdelen in twee zones dan kun je deze aardappelen ook in de oven bereiden.
Bereiding geglaceerde wortelen
Schrap de wortelen en meng de rest van de ingrediënten goed door elkaar. Doe dit mengsel in een plastic zakje dat je kunt sluiten en voeg de wortelen toe. Laat de wortelen marineren in dit mengsel in de koelkast. Leg vervolgens de wortelen op indirect vuur op de bbq, waarbij je telkens als je kijkt met een kwast de wortelen weer voorziet van een laag van het mengsel waar de wortelen in hebben liggen marineren. Ook de worteltjes kunnen in de oven gemaakt worden als je je bbq niet in twee zones kan verdelen.
Bereiding ribeye
Zorg dat de bbq een temperatuur van 230-240 graden Celsius bereikt met een gietijzeren rooster (direct grillen). Mocht je je bbq in twee zones kunnen verdelen dan raad ik aan om ook een indirect gedeelte te maken. Smeer de rib-eye heel licht in met olie en kruid vervolgens met peper en zout. Leg de rib-eye op het rooster. Het is belangrijk dat je de rib-eye pas omdraait op het moment dat deze los komt van het gietijzer. Zit er op beide kanten een mooie korst, dan is het tijd om te gaan temperaturen. Voor een mooie rib-eye moet de kern tussen de 48 – 54 graden zijn, voordat je deze van de grill haalt. Een goede kernthermometer is hiervoor een must. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan leg je de rib-eye op het indirecte gedeelte, totdat deze de juiste temperatuur heeft bereikt. Laat het vlees nu even rusten en snijd het vlees daarna in dunne plakjes.
Bereiding Rode port jus
Voeg een klontje roomboter toe aan een pan en voeg daarna rode port toe. Laat dit vervolgens inkoken tot siroopdikte. Doe er de kalfsfond bij en laat de saus opnieuw inkoken tot de gewenste dikte. Als laatste voeg je er nog de sappen van het vlees toe wat heeft liggen rusten en passeer je de saus daarna door een zeef. Uiteraard kun je altijd kiezen om een saus te kopen of een andere heerlijke saus te maken.
Verdeel nu alles mooi over de borden en giet de saus eroverheen.
ENJOY!