Frietje stoofvlees

Ingredienten

1 kg Doorregen sukadelappen
Roomboter
350 ml Runderbuillon
1 Belgisch trippel biertje (33cl)
500 gram Uien (in halve ringen gesneden)
3 tenen Knoflook (gesnipperd)
3 plakken Ontbijtkoek
4 Kruidnagels
1 Steranijs
3 Laurierblaadjes
3 takjes Verse tijm
1 eetlepel Appelstroop
1 eetlepel Grove mosterd
1 theelepel Gemalen zwarte peper
1 theelepel Gemalen witte peper
Naar smaak zout
1 eetlepel Bloem

Supplies

  • BBQ met deksel
  • Dutch Oven
  • Indirecte opstelling (met plate-setter)

Bereidingswijze

De donkere maanden komen eraan en dan kun je best wel wat comfort-food gebruiken. Stoofvlees is de ultieme partner voor de herfst en winter maar ook in de zomermaanden tik je prima een Frietje stoofvlees weg. Altijd makkelijk om veel te maken want stoofvlees “leftovers” invriezen is heel goed te doen en dat gebruik je dan gewoon weer als toppings op burgers,  nacho's of wat je maar kunt verzinnen. Ik (Siebe Grijpma van @bbqmoods) maakte van mooie doorregen sukadelappen een heerlijke pan met stoofvlees die ik met vers gebakken Vlaamse frieten en echte mayonaise serveerde.

Samenvatting

  • Indirecte bereiding
  • Dome temperatuur 120 graden Celsius
  • Voorbereidingstijd: 20 minuten
  • Bereidingstijd: 6-8 uur
  • Hoeveelheid: 4 personen

Voorbereiding sukadelappen

Zorg ervoor dat je vlees goed ontdooid is voordat je er mee aan de slag gaat. Als je een groot dik stuk hebt, zorg dan dat je hem 2 dagen voordat je er mee aan de slag gaat al uit de vriezer in de koelkast legt.

De voorbereidingen zijn redelijk eenvoudig.

  • Bereid je BBQ voor op indirecte hitte en 120 graden Celsius
  • Snij de uien in halve ringen
  • Snipper de knoflook
  • Snij je vlees in blokjes van ongeveer 3x3 cm
  • Kruid je vlees met peper en zout
  • Voeg de eetlepel bloem toe
  • Meng alles goed door elkaar zodat het vlees een egale coating heeft van peper, zout en bloem

Aanbraden sukadelappen

Smelt een flinke klont roomboter in de Dutch Oven (of gietijzeren pan). Ik doe dat altijd op een inductie pitje, want ik wil het vlees flink wat hitte kunnen geven en als ik dat op de BBQ doe dan krijg ik hem niet makkelijk terug naar 120 graden Celsius.

Bak de vleesblokjes een minuut of 5-6 tot ze rondom een mooi kleurtje hebben gekregen. Dit zal best een beetje aanbakken (met name vanwege de bloem) maar dat geeft niet, die aanbaksels lossen later wel wee rop in je saus.

Als je sukade een mooi kleurtje heeft gekregen, haal je het uit de pan. Voeg eventueel nog wat extra boter toe en bak dan de uienringen in het vet dat achter is gebleven tot ze zacht zijn en een kleurtje beginnen te krijgen. Voeg dan de gesnipperde knoflooktenen toe en bak deze even mee om de aroma’s los te laten komen. Voeg dan de kruidnagels, laurierblaadjes, steranijs en tijm toe en bak ook heel even mee. Breng op smaak met de witte en zwarte peper.

Voeg nu het flesje Belgische Tripel, de runderbouillon, eetlepel mosterd en eetlepel stroop toe en roer dit door je mengsel. Doe nu het vlees weer terug bij je uienmengsel en roer alles goed door elkaar. Zorg ervoor dat het vlees en de uien net onder de vloeistof staan zodat de bovenste laag niet droog kookt. Voeg eventueel nog wat bouillon of water toe als je tekortkomt. Zorg dat het mengsel net aan de kook is.

Leg de drie plakken ontbijtkoek op het mengsel en sluit de Dutch Oven nu af met het deksel.

Langzaam, langzaam garen sukadelappen

Nu de meest tijdrovende (maar supersimpele) stap van het proces: het garen! Zet je Dutch Oven of gietijzeren pan met het ui/vlees mengsel in je BBQ  en sluit het deksel van je BBQ. We laten het vlees nu 3 uur pruttelen bij de ingestelde 120 graden Celsius. Niet kijken, niet roeren, gewoon met rust laten. Als je liever geen BBQ gebruikt, maar gewoon je inductie is dat ook geen probleem. Gewoon laag zetten.

Na 3 uur rustig garen gaan we een kijkje nemen om te weten hoe het ervoor staat, met name qua vocht huishouding. Roer het stoofvlees zodat de stukken van boven en onder van plek wisselen. Prik even met je probe van de kernthermometer om de gaarheid te controleren. Controleer ook de dikte van de saus. We willen uiteindelijk een vrij dik stoofvlees gerecht maken, als het te dun is wordt het immers met Friet wel een beetje sompig…

Mocht je saus nog vrij dun zijn, dan kun je ervoor kiezen om de deksel van de Dutch Oven of gietijzeren pan eraf te laten. Hierdoor zal meer vocht verdampen en zal je stoofvlees langzaamaan wat dikker worden, en dat willen we.

Na deze inspectie sluiten we de BBQ weer al dan niet met open of gesloten Dutch Oven. We laten het vlees nog 3 tot 4 uur pruttelen bij dezelfde 120 graden. Controleer af en toe de dikte van de saus en bepaal of je het deksel van de Dutch Oven erop laat of niet. Even roeren kan ook geen kwaad. Je Stoofvlees zal langzaam steeds donkerder en dikker worden, en dat is wat we willen.

frietje stoofvlees

Na in totaal een uurtje of 6-7 langzaam garen is je stoofvlees zo mals en zacht als boter en klaar om op te eten. Het kan gerust ook een uurtje langer staan, let alleen wel op dat het dan niet droog kookt!

Verwijder de tijm takjes, steranijs, kruidnagels en laurierbladeren.

Friet Bakken

Je kunt zelf friet snijden van aardappels en in twee fasen frituren, maar ik heb de supermarkt cheat toegepast. Ik bakte dikke Vlaamse Frieten uit de vriezer in een frituurpan en was met 7 minuutjes klaar. Strooi er tot slot nog wat grof zeezout of maldon flakes over.

Serveren frietje stoofvlees

Pak een mooi bord of een kommetje en schep hier een mooie portie Vlaamse Frieten in. Leg de Frieten een beetje aan de zijkant zodat je ruimte hebt voor de ster van dit gerecht, een flinke portie Stoofvlees. Een dikke lepel echte mayonaise maakt dit comfortfood compleet!

frietje stoofvlees

ENJOY!