Chuck eye steak aka Poor Men's Ribeye
Bereidingswijze
Chuck Eye Steak wordt ook wel Poor Man’s Ribeye genoemd. Een naam die aan de ene kant een beetje negatief klinkt (Poor Man) en aan de andere kant uitermate positief (Rib Eye). Het vlees zit één rib dichter bij de nek van het rund dan de ribeye en heeft daardoor iets meer bite en smaak. Deze snit is ook nog eens gunstiger geprijsd dan ribeye, zonder dat het af doet aan smaak en kwaliteit. Siebe Grijpma (@BBQmoods braadde deze fijne steak aan in de pan en maakte 'm af in de oven. Kan niet misgaan!
- Aanbraden in de skillet
- Nagaren in de oven
- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Bereidingstijd: 20 minuten (inclusief rusten)
Voorbereiding chuck eye steak
De Chuck Eye Steak bereiden we in een skillet en we kruiden hem aan alle kanten met een steak rub. Een steak rub kenmerkt zich vaak door de aanwezigheid van koffie en beduidend minder suiker dan wordt gebruikt voor de low and slow rubs. Deze steak kun je overigens ook prima bereiden met alleen maar peper zout en wat knoflookpoeder. Is je steak een beetje losjes van structuur/vorm, bindt er dan een slagerstouw omheen. Zo kan hij niet uit elkaar vallen tijdens de bereiding en hou je hem in een mooie ronde, dikke vorm.
Verwarm nu de oven voor op 160 graden Celsius.
Bereiding chuck eye steak
Als de steaks aan alle kanten voorzien zijn van een rub laagjes en de oven is voorverwarmd op 160 graden Celsius, zetten we de skillet op de warmtebron. Als deze heet is voegen we de geklaarde boter (of plantaardige olie) toe. Ook die laten we heet worden voordat we de steak gaan searen. Als de geklaarde boter goed heet is (hij mag best wat walmen) leggen we de steak in de pan. Druk hem aan met je vingers om ervoor te zorgen dat een groot oppervlak van de steak contact maakt met de pan voor een mooie gebruinde korst (dit is essentieel voor de uiteindelijke smaak). Na een minuut of 1,5 draai je de Chuck Eye steak om en je laat de steak ook nu weer 1,5 minuten rustig liggen/searen. Als beide kanten voorzien zijn van een mooie korst zet je de warmtebron lager (medium tot laag) en voeg je een flinke klont roomboter toe. De roomboter moet smelten maar mag zeker niet verbranden.
Met een lepel schep je nu de gesmolten boter over je steaks. Dit noemen we arroseren en dit zorgt voor een langzame / egale(re) garing en het houdt je steak lekker sappig. Je kunt ook wat extra smaakmakers zoals tijm, rozemarijn en verse knoflook in de boter leggen om nog wat extra smaak aan je vlees toe te voegen. Omdat ik een BBQ rub gebruikte voeg ik deze extra smaakmakers niet toe. Gebruikte je alleen zout en peper als kruiden, dan voegt het zeker wat extra’s aan je steak toe!
Na een minuut of 1,5 draai je de steak om en ook deze kant bedruip je voor 1,5 minuut met de gesmolten boter.
Nu plaats je de skillet met je steak (en de boter) in de voorverwarmde oven om langzaam verder te garen naar de gewenste cuisson. Deze steak is erg lekker bij een medium-rare cuisson en mik daarom op een graad of 45 Celsius. Je kunt de steak ook af en toe arroseren terwijl hij in de oven ligt, dat komt de malsheid en rijke smaak zeker ten goede.
Meet zo af en toe de kerntemperatuur en laat hem vooral niet doorschieten, dat is uiteraard zonde want deze steak wil je niet medium of well done eten!
Heeft je steak in de oven een kerntemperatuur van 45 graden bereikt, haal hem dan voorzichtig uit de oven (de skillet is erg heet) en uit de pan en laat hem op een plank rusten. Leg er wat plakjes kruidenboter op en dek hem dan losjes af met aluminiumfolie. Na een minuut of 5-7 rusten is je kruidenboter gesmolten en is je steak klaar om te worden aangesneden.
Serveren chuck eye steak
Na het rusten trancheer je steak. Het trancheren doe je doorgaans haaks op de draad van het vlees. Je herkent de structuur van de Rib Eye direct terug!
Ik serveerde de Chuck Eye Steak met een tomatensalade met Mozzarella en Basilicum (Caprese). De Italiaanse driekleur op je bord, wat een feestje!
Eet smakelijk!