Indonesische Lamsschenkels

Ingredienten

Diner 4 Personen
4 Lamsschenkels (1 per persoon)
Boemboe/kruidenpasta
2 Medium grote uien
4 tenen Knoflook
Verse gember (ter grootte van een duim)
1 el Trassi (gefermenteerde garnalenpasta)
1 tl Kurkuma
1 tl Gemalen koriander
1 tl Kaneelpoeder
1 t Gemalen komijn
2 tl (liefst zelfgemaakte) sambal badjak
Overige specerijen en ingrediënten
3 Daun Salam blaadjes (of laurier blaadjes)
4 Djuruk purut blaadjes (of kaffir lime leaves)
2 Citroengrasstengels
Zest van een limoen
Sap van een limoen
Bouillonblokje
800 ml Kokosmelk (of 400ml kokoscream en 400ml kokosmelk)
2 el Gula Djawa (Palmsuiker)

Supplies

  • Slowcooker (alternatief: Braadpan / Dutch Oven)
  • Keukenmachine
  • Sauspan

Bereidingswijze

Met lamsvlees kun je vele kanten op en het past zo lekker bij het voorjaar. Ik [Siebe] ben een fan van lamsvlees! Pasen komt eraan en dit recept is met recht een aanrader. Lamsschenkels zijn bij uitstek geschikt om low en slow te bereiden. Het is in mijn ogen een ondergewaardeerd stukje vlees en heeft als voordeel dat het gunstig geprijsd is. In dit recept gebruik ik een Indonesisch “Rendang” achtig recept om de lamsschenkels te bereiden.

Recept: Siebe Grijpma // @bbqmoods

Ik bereid de lamsschenkels in een slow cooker. Daarbij zorgt de slow cooker ervoor dat de temperatuur voor zo’n 8 tot 9 uur tussen de 80 en 90 graden Celsius blijft. Bereid je de lamsschenkels in een pan of Dutch Oven op de BBQ, dan zal je temperatuur iets hoger zijn en laat je ze voor 5 tot 6 uur pruttelen (of tot het vlees echt van het bot valt). Ook handig: een sous vide stick. Maar mijn punt is duidelijk: dit gerecht moet langzaam worden gegaard.

Een slow cooker is ideaal als je een stoofgerecht wilt bereiden maar weinig tijd hebt om achter de pannen of BBQ te staan. Je koopt er al eentje voor een eurootje of 25 bij de Lidl. Ik maak dit recept bijvoorbeeld op een werkdag waarbij ik ’s ochtends de slow cooker met alle ingrediënten aan zet en deze 8 tot 9 uur later zonder al te veel moeite op tafel zet. Aandachtspunt bij het gebruik van een slow cooker is dat er weinig vocht verdampt waardoor je voor het mooiste resultaat aan het einde vaak nog even je saus of jus moet inkoken in een pan.

Bereiding boemboe / kruidenpasta

In de Indonesische keuken wordt veel gewerkt met boemboes ofwel kruidenpasta’s. Er is niets geheimzinnigs aan, alle kruiden worden samen in een vijzel met een stamper tot een gladde pasta verwerkt en dat is de basis voor je saus en smaaksensatie. Ik heb een keukenmachine gebruikt om de boemboe te maken. Voeg wel een scheutje plantaardige olie toe als je een keukenmachine gebruikt om te voorkomen dat je een hele droge boemboe krijgt.

Snijd de ingrediënten voor de boemboe/kruidenpasta zo nodig in stukjes zodat ze in de keukenmachine passen. Voeg een scheutje plantaardige olie toe (arachide olie bijvoorbeeld) en draai net zo lang in de keukenmachine tot je een mooie egale gladde boemboe hebt.

Bereiding Lamsschenkels

Haal de lamsschenkels uit de verpakking en dep ze droog met een stukje keukenrol. Zet je slow cooker aan op standje low of medium. Zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 80 en 90 graden Celsius ligt, bij mij is dat standje Medium.

Doe 3/4 van de kokosmelk / kokoscream in de slow cooker (alleen om te zorgen dat hij niet overstroomt als je de lamsschenkels er bij in doet). Voeg hier je boemboe aan toe en roer met een houten lepel. Voeg nu ook de overige ingrediënten toe (Daun Salam, Gula Djawa, Djuruk Purut, Citroengras, Limoensap, Limoen zest, verkruimeld bouillonblokje). Roer deze er ook even doorheen met de houten lepel. Voeg de lamsschenkels toe en zorg ervoor dat deze vrijwel helemaal onder de 'saus' staan. Voeg nu het laatste kwart kokosmelk toe als dat nog in je slow cooker past.

Doe de deksel op je slow cooker en laat hem lekker staan voor een uurtje of 8-9 op standje low/medium. Je kunt tussentijds de lamsschenkels even draaien en van plekje ruilen zodat je zeker weet dat ze gelijkmatig garen. Vaak zijn de randen in een slow cooker wat warmer dan het midden. In de slow cooker moet je geen kokende vloeistof zien, er zal af en toe een belletje aan het oppervlak naar boven komen.

Vergeet niet je rijst en groentes op tijd klaar te hebben als je besluit te gaan eten. Ik serveerde er geurige pandan rijst bij die ik in een rijstkoker ongeveer 40 minuten voor het opdienen al klaarmaakte.

Na 8 of 9 uur haal je de lamsschenkels uit de slow cooker en plaats je ze in een bak in de oven bij ongeveer 80 graden. Dit is alleen maar om ze niet te ver af te laten koelen tijdens de laatste stapjes van je bereiding. Ook een handig moment om je borden in de oven te plaatsen zodat je lekker voorverwarmde borden hebt en je gerecht ook op het bord niet te snel afkoelt.

In de slow cooker verdampt weinig vloeistof dus je achtergebleven saus is nog te dun om direct te gebruiken. We gaan deze in de pan even indikken. Zeef alle blaadjes, citroengras en vaste delen uit je saus zodat je een mooie gladde saus over houdt. In een braadpan of koekenpan zorg je dat de saus inkookt tot je gewenste dikte. Dit duurt ongeveer een kwartiertje. Als de saus klaar is kun je gaan opdienen.

Serveren lamsschenkel

Indonesische Lamsschenkel

Haal je borden uit de oven en plaats een bol (pandan) rijst op je bord. Dit kun je makkelijk doen door de rijst eerst in een kommetje te drukken en dan het kommetje omgekeerd op je bord te lossen. Leg een lamsschenkel naast of over je rijst en schenk wat van die heerlijke aromatische saus over de lamsschenkel en rijst.

Serveer met een fris-zure komkommer of wortelsalade om de kruidige saus wat tegenwicht te bieden.

ENJOY!