Ginger glazed St. Louis Ribs
Bereidingswijze
Recept: @fikkenenbikken
Foto's: Isabellehattink.nl
Gember - mits goed gedoseerd - is een geweldige smaakmaker en past ook nog eens heel goed bij varkensvlees. En aangezien gember de spijsvertering kan bevorderen, goed helpt bij verkoudheid, hoest, reisziekte en reuma moet je dit gerecht éigenlijk elke week een keer eten.
Bereiding Gember St. Louis Ribs
Ik [Martijn] geloof heilig in een goede rub, want dit zorgt er o.a. voor dat je enorm met ribs kan varieren. Dit keer heb ik in plaats van mosterd de ribs na het verwijderen van het vliesje ingesmeerd met gembersiroop.
Daarma heb ik gerubd met de rubs van de Fik Erin nummer 2 én 3, maar go wild met je favo BBQ rub. Ik heb de ribs daarna een uurtje laten staan en de Pitboss 850 smoker vast klaargemaakt. Het plan voor vandaag is Old School 3-2-1 methode. Dus 3 uur roken, 2 uur inpakken en dan 1 uur laten glaceren.
Deze tijdsvakken zijn overigens voor mij meer een indicatie. Low & Slow BBQ is immers proces in plaats van strikte regels. Je gevoel is belangrijk. Soms zijn ribs immers dunner en merk je dat ze al eerder ingepakt kunnen worden. Of soms prik je in het slagerspapier en voel je al na anderhalf uur geen weerstand meer. Dus houdt dit goed in de gaten. Tijdens het roken heb ik een temperatuur van 110 graden aangehouden en appelhout gebruikt voor extra smaak. Na zo'n 2.5 uur heb ik de ribs van de smoker gehaald voor ronde 2.
St. Louis Ribs in butcher paper
Mix gembersiroop, bruine suiker, boter, BBQ saus en honing tot een glaze en smeer daar de ribs rijkelijk mee in. Wikkel nu in slagerspapier. Inderdaad behoorlijk wat zoetigheid maar met deze combinatie krijg je wel een mooie shine op je ribs en een heerlijke smaak. De smoker gaat nu op zo'n 130 graden en de st. louis ribs en na zo'n 2.5 uur haal ik de ribs eraf.
Finishing Touch
De ribs lachen me al toe, maar ik heb er tóch nog een extra glace op gelakt met dezelfde ingrediënten als hierboven. Ik voeg ook de vleessappen die in het slagerspapier zijn beland toe. Wees voorzichtig in deze stap en de inpakstap en zorg ervoor dat je de temperatuur niet te hoog zet [max 30 graden], want met alle suikers zal vlees snel donkerder worden. Een goed moment om je vlees in de gaten te houden - onder én boven -, zéker als je dit nog niet zo vaak hebt gedaan.
Zijn je ribben gaar? Laat ze dan heel even afkoelen en serveer direct, want je hebt lang genoeg gewacht!
ENJOY!