Oosters buikspek naar recept van BBQ Junkie

Bereidingswijze

Pork Belly in de Oosterse keuken

Buikspek is met recht een low & slow BBQ topper en wint meer en meer terrein. Je kunt er alle kanten mee op, maar pork belly doet het bij uitstek goed in de Aziatische keuken. Een beetje Oosters restaurant heeft pork belly op de kaart staan. Heerlijk gegaard in bijvoorbeeld Hoisin of Five spices. Maar voor Oosters buikspek hoef je heus de deur niet per se uit. Die kun je prima thuis maken. Even een middagje inplannen, dat wel, want low & slow buikspek is natuurlijk niet in een uurtje klaar.

Bij de ingredienten zie je 1 kilo buikspek van het natuurlijk gehouden Mangalitza varken (Wolvarken), maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander gewicht en/of ras (zoals bijvoorbeeld LIVAR).  

Voorbereiding Oosters buikspek

Voor een optimaal resultaat zet je het vlees de avond voor de bereiding al in de marinade. Haal het vlees uit de verpakking en snijd de vetzijde kruislings in met een scherp mes. Doe het buikspek nu in een de ziplock zak. Meng vervolgens alle ingredienten tot een marinade en giet die bij de ziplock zak in. Druk bij het sluiten van de tas zoveel mogelijk lucht eruit en masseer de marinade goed in het vlees. Laat nu de marinade een nacht in het buikspek trekken in de koelkast. 

Bereiding Oosters buikspek op BBQ

Haal het buikspek ruim voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van circa 130 graden. 

Haal na verloop van tijd het vlees vast uit de zak, maar bewaar de overgebleven marinade. Die heb je straks weer nodig!

Wanneer de BBQ de juiste temperatuur heeft bereikt, leg je het vlees met de ingesneden vetkant naar boven op het rooster. Steek je kernthermometer in het vlees en sluit de BBQ.

Haal, terwijl de BBQ op temperatuur komt, het vlees uit de ziplock zak, maar gooi de marinade niet weg. Deze gaan we gedurende de eerste paar uur gebruiken om het vlees mee te bestrijken.

Bestrijk de pork belly regelmatig (elk uur) met de overgebleven marinade en gaar het vlees op je gemak tot een kerntemperatuur van 70 graden. Wanneer je die temperatuur hebt bereikt, haal je het vlees van de BBQ en laat je het nog een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie. Je hoeft het vlees niet in te pakken, maar het folie er alleen maar losjes overheen te leggen. 

Snijd nu het vlees in plakken (niet te dik) en your work is done.

ENJOY!
Bekijk alle Buikspek >>

TIP: buikspek dat niet opkomt, kan de volgende dag heel goed op een broodje. Even kort grillen aan beide kanten en je hebt een toplunch!

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept