Crackling Porchetta van de rotisserie

Bereidingswijze

Een krokante korst en heerlijk juicy vlees: dat is hoe porchetta van de BBQ eruit moet zien als je het ons vraagt. Maar wat is dit nu eigenlijk precies voor vlees?

Wat is porchetta?

Porchetta (lees: por-ketta) is een typisch Italiaans gerecht van opgerold varkensvlees in verse kruiden. Veelal wordt dit vlees gesneden uit varkensmiddel (buik met lende), wat een waanzinnige rollade oplevert, zéker wanneer je het vel en vet intact houdt. Daar ging Nicky Duijvelaar van Duijvelslekker dan ook enthousiast mee aan de slag en wel met de rotisserie op de kamado. Heb je geen kamado, dan kan dit gerecht natuurlijk heel goed in de oven! Neem er in beide gevallen even goed de tijd voor!

Voorbereiding BBQ

Breng de BBQ naar een temperatuur van zo’n 150 ℃ met een lekbak onder je porchetta. Je wilt het vet immers opvangen en in elk geval voorkomen dat het in de kolen terecht komt.

Voorbereiding kruidenmarinade

Voeg de verse groene kruiden bij elkaar en snijd deze fijn. Meng vervolgens met de geperste knoflook, sinaasappelzeste en -sap.

Voorbereiding Porchetta

Haal de porchetta op tijd uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen, snijd open en verwijder eventuele dikkere stukken. Snijd vervolgens het vlees kruislings in, zodat de verse kruiden beter kunnen intrekken. Kruid nu de porchetta aan de vleeskant royaal met peper, zout en venkelpoeder. Daarna voeg je de overige kruiden toe.

Rol nu de porchetta op en zorg daarbij dat het vet en de huid aan de buitenkant zit. Bind nu de porchetta stevig op met slagerstouw. Prik met een mes nog wat gaatjes in de vetrand, zodat eventueel stoom kan worden afgevoerd.

Porchetta op de rotisserie

Rijg nu de porchetta op de rotisserie en zet goed vast. Bevestig het spit in de kamado en zet de rotisserie aan (dit kan dus ook allemaal in de oven, maar dat spreekt voor zich). Maak tijdens de bereiding gebruik van een kernthermometer en jaar het spit uit de kamado zodra het vlees een kerntemperatuur van 72C heeft bereikt.

 

Haal nu de lekbak uit de kamado en plaats het spit terug. Breng nu de kamado naar een temperatuur van 260 graden, zodat je het vel mooi krokant kunt bakken. Haal de porchetta bij een kerntemperatuur van 92C van de BBQ en laat even een kwartiertje rusten. Snijd nu de porchetta ongeveer in 6 plakken en serveer warm!

TIP: heerlijk met een frisse venkelsalade met appel en lekkere aardappeltjes in schil.
TIP 2: heb je over? Snijd de porchetta in kleine blokjes en serveer op een vers pistoletje,  bijvoorbeeld met wat rucola en een fijne salsa.

ENJOY!
Bekijk alle Porchetta >>

 

Bekijk meer recepten
Producten voor dit recept