Gepekelde schweinehaxe van de BBQ
Bereidingswijze
Aaaah het wordt weer winter! Schweinehaxe is een typisch Duits gerecht, maar wordt inmiddels in heel Midden-Europa wel gegeten. Het wordt gesneden uit de poot van het varken en kent traditiegetrouw een bereiding als Eisbein of Schweinehaxe. Bij Eisbein wordt het vlees enkel gekookt, terwijl bij Schweinehaxe het vlees eerst wordt gekookt en daarna nog wordt gegrild. Schweinehaxe is echter ook geschikt voor een langzame bereiding op de BBQ. Je kunt de bereiding grotendeels vergelijken met die van spareribs, waarbij in dit geval aan het einde van de bereiding rondom wordt afgegrild voor een mooi krokant zwoerd. BBQ Junkie maakte deze - je raadt 't al - BBQ variant van LIVAR schweinehaxe. Hou qua timing wel rekening met de voorbereiding, die zo'n 2 tot 3 dagen voor daadwerklijke bereiding al moet worden ingezet. Pekelen, drogen, bereiden.. het kost wat tijd, maar dan heb je ook echt wat unieks op tafel... Jetzt geht's los!
Schweinehaxe in de pekel
Voor de bereiding van de schweinehaxe begin je met het voorbereiden van de natte pekel. Doe dit ruim op tijd, want het vlees kan pas in de pekel als de pekel helemaal is afgekoeld.
Neem de soeppan en doe hier 5 liter water en 500 gram Allbrine in. Je kunt natuurlijk ook een eigen pekel samenstellen. Breng het geheel aan de kook en roer de Allbrine goed door het water. Haal de pan vervolgens van het vuur en laat het pekelwater in de koeling terugkoelen.
Is je pekel volledig afgekoeld? Dan mag de schweinehaxe er in. Het is hierbij belangrijk dat het vlees volledig onder staat, dus leg eventueel een bord bovenop de schweinehaxe om het onder water te houden. Zet de pan nu weer in de koelkast en laat het vlees 24 uur pekelen.
Voorbereiding schweinehaxe
Na 24 uur mag de schweinehaxe uit de pekel. Dep het vlees rondom droog met keukenpapier en leg het op een taartrooster. Zet dit rooster op een diep bord om indien nodig nog wat vocht op te kunnen vangen en zet het geheel zo in de koelkast om te drogen. Ook dit mag weer 24 uur.
Na 24 uur drogen is het tijd om het zwoerd in te snijden met een scherp mes. Probeer hier een ruitpatroon te snijden. Neem nu flink wat zeezout en wrijf dit in de inkepingen en rondom de schweinehaxe.
Schweinehaxe op de BBQ
Steek nu de BBQ aan en ga daarbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan wat chunks appelrookhout toe en leg het vlees op het BBQ rooster. Sluit de BBQ met de deksel en rook de schweinehaxe 3 uur.
Na 3 uur pak je het vlees in. Neem hiervoor 2 flinke stukken aluminiumfolie en leg deze kruislings over elkaar. Leg het vlees in het midden en vouw het aluminiumfolie er omheen. Giet, vlak voor je het geheel volledig afsluit, het bier bij de schweinehaxe.
Leg het ingepakte stuk vlees terug op de BBQ en sluit de BBQ weer met de deksel. Het vlees mag nu ingepakt 2 uur terug op de BBQ.
2 uur later mag het ingepakte vlees van de BBQ. Laat het even ingepakt, terwijl je de BBQ gereed maakt voor directe hitte en een temperatuur van 230 tot 250 graden.
Is die temperatuur bereikt? Pak de schweinehaxe dan uit en laat het vlees even uitdampen. Gril het zwoerd vervolgens rondom af, tot het mooi krokant wordt. Let er hierbij wel op dat je regelmatig blijft draaien, want anders kan het erg hard gaan.
Is het zwoerd rondom mooi krokant? Dan mag je schweinehaxe eindelijk definitief van de BBQ. Traditiegetrouw serveer je het vervolgens met bratkartoffel en sauerkraut. Een prachtige dis tijdens donkere dagen/
ENJOY!