Quickfrozen / Flashfrozen: hoe, wat en waarom

Het is je wellicht al opgevallen, maar bij een groot deel van ons assortiment zie je als opslagconditie ‘quickfrozen’ staan. Maar wat houdt dat nu precies in en waarom zou je kiezen voor quickfrozen vlees?

Wat is quickfrozen?  quickfrozen

De naam zegt het eigenlijk al: quickfrozen is een manier om snel & efficiënt in te vriezen, zonder kwaliteitsverlies. Het is goed om te weten dat er een wereld van verschil zit in de manier van vlees invriezen. Je kunt namelijk langzaam invriezen (met een ‘normale’ diepvries), maar vlees kan ook extra snel worden ingevroren. Dat noemen ze quickfrozen of flashfrozen. Het verschil zit 'm vooral in de vorming van de ijskristallen. Als vlees bevriest, verandert het vocht in het vlees in ijskristallen. Bij langzaam invriezen van vlees resulteert dit in grote ijskristallen, die ervoor zorgen dat de spiercellen scheuren en verlies aan sappigheid veroorzaken. Wanneer het vlees snel ingevroren wordt, verandert het vocht zo snel in ijs zodat de ijskristallen geen tijd hebben om uit te zetten. Hierdoor wordt er geen afbreuk gedaan aan de structuur van het vlees, zodat het kwalitatief even goed uit de vriezer komt, als de dag dat het ingevroren is. Met als positief resultaat dat de kleur, textuur, voedingswaarden én de smaak van het vlees behouden blijven. Je krijgt je vlees dus ook quickfrozen thuisgeleverd, waardoor het zonder kwaliteitsverlies zo weer de vriezer in kan. Die kwaliteit kun je met je eigen 'normale' vriezer niet evenaren. Zelfs niet als je vers vlees zelf thuis invriest.

Quickfrozen versus standaard invriezen

Een normale vriezer, zoals de vriezer thuis, maakt gebruik van stilstaande of langzaam bewegende lucht rond de -18 graden Celcius. Het grote verschil met een geavanceerde snelvriezer is dat door de sterke koelmotoren er de hele dag ijskoude lucht door de vriezer wordt geblazen. De sterke koude luchtstroming zorgt ervoor dat het vlees binnen een uur diep ingevroren is. Dat is dus vele malen sneller dan thuis (en ook dieper ingevroren). 

Diep ingevroren vlees

Wij streven ernaar om ’t vlees dat bij ons binnenkomt dezelfde dag nog te snijden. Direct na het snijden, wordt het vlees vacuümverpakt (om onder andere vriesbrand te voorkomen) en voorzien van een etiket met productnaam en houdbaarheidsdatum. Vervolgens wordt het enkellaags in kratjes in de vriezer geplaatst, zodat de luchtstroming optimaal effect heeft en het vlees binnen een uur diep ingevroren is.

Quickfrozen thuis geleverd

We snappen dat je niet alles direct wilt gebruiken. Daarom verpakken wij het vacuümverpakte vlees voor verzending met zorg met koelelementen in een koelzak. Hierdoor komt ’t in de meeste gevallen perfect bevroren bij je aan en kan het bij ontvangst van het pakket weer in de vriezer geplaatst worden. Toch licht ontdooid? Omdat we het zo vers verpakken, kan je het alsnog gerust terug in de vriezer plaatsen.

Vlees ontdooien

Er zijn verschillende manieren om vlees te ontdooien. Zo zit op bijna alle magnetrons wel een ontdooistand, kan je het in een emmer water leggen met koud water of rustig in de koelkast laten ontdooien. Onze voorkeur gaat in ieder geval niet uit naar de magnetron, dit komt de kwaliteit van het vlees namelijk absoluut niet ten goede. De beste manier van ontdooien is om het product een dag voor gebruik in de koelkast te leggen. Dan kan het vlees op een rustig tempo ontdooien. Heb je het sneller nodig? Dan is ontdooien buiten de koelkast of in koud water de beste optie.

Conclusie: quickfrozen (flashfrozen) leveren heeft veel voordelen ten opzichte van standaard invriezen en in veel gevallen zelfs van vers leveren. Verser kun je het eigenlijk bijna niet thuis ontvangen, zéker niet als je grote bestellingen doet waarvan toch al een deel de vriezer in gaat.

Heb je toch nog vragen hierover? Stuur gerust een mail naar [email protected]