Sweet & Sour Spareribs

Ingredienten

2 personen
2 strengen  Spareribs
4 eetlepels  SPG Rub
150 gram  Suiker
150 ml Water
75 ml  Azijn
1 el  Ketchup
2 el  Maizena
75 ml  Appelsap

Supplies

  • 2 Chunks Appel Rookhout

Bereidingswijze

Voorbereiding Sweet & Sour Spareribs

  • Begin met het ontvliezen van de spareribs door het witte membraan aan de holle kant van de spareribs te verwijderen. dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.
  • Vlies verwijderd van de spareribs? Bestrooi de spareribs dan rondom met de SPG Rub en wrijf deze in het vlees. Pak de ribs vervolgens in vershoudfolie en leg ze voor een paar uur in de koeling.
  • Breng een paar uur later de BBQ naar een temperatuur van ongeveer 120 graden indirecte hitte.

Bereiding Sweet & Sour Spareribs

  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe aan de kolen.
  • Pak nu de spareribs uit, leg ze op het BBQ rooster en sluit het deksel. Laat zo'n 2 uur roken.
  • Bijna 2 uur verder? Leg 2 grote stukken aluminiumfolie op je werkblad en leg op ieder stuk een sparerib. Verdeel nu de appelsap over beide ribs en wrap goed in het folie. Zorg dat er geen scheuren in zitten, zodat de ribben goed kunnen stomen.
  • Leg de spareribs ingepakt terug op de BBQ, zo'n 1,5 uur met gesloten deksel. 
  • Zet tegen het eind de steelpan op een laag vuurtje en doe er het water en de azijn in. Laat rustig warm worden en voeg al roerend de suiker toe. Roer door tot de suiker is opgelost en roer dan de eetlepel ketchup erdoorheen. Meng tot slot de maïzena met twee eetlepels koud water in een kommetje en voeg dit ook toe aan het mengsel. Roer door tot de saus begint in te dikken en haal dan van het vuur.
  • Na 1,5 uur op de BBQ mogen de spareribs uit het aluminiumfolie weer terug op de BBQ. Door het stomen zijn de spareribs als het goed is flink mals, dus pas op dat ze niet uit elkaar vallen.
  • Bestrijk de spareribs met de ingedikte saus en sluit het deksel van de BBQ. Bestrijk de spareribs na een kwartier nogmaals en laat nog een kwartier met gesloten deksel garen. 
  • Haal de spareribs van de BBQ en serveer direct. Feestje!

ENJOY!