Souvlaki met huisgemaakte pita en tzaziki

Ingredienten

Souvlaki
800 gram Varkenshaas
1 Rode ui
6 takjes
6 takjes Tijm
2 teentjes Knoflook
5 el Olijfolie extra vierge
10 el Witte wijnazijn
Versgemalen zwarte peper
Zeezout
Grieks pita brood
160 ml Melk kamertemperatuur
80 ml Water kamertemperatuur
1 tl Suiker
2 el Olijfolie extra vierge
2 tl Instant gedroogde gist
350 gram Bloem
1 tl Fijngehakte tijm zonder steeltjes
1 tl Zeezout
1 el Olijfolie
Tzatziki
300 gram Griekse yoghurt uitgelekt
1 Komkommer
1/3 teentje Knoflook
3 el Witte wijnazijn
4 takjes Dille
2 el Olijfolie
Versgemalen zwarte peper
Zeezout

Bereidingswijze

Denk je aan Grieks eten, dan denk je aan souvlaki met tzaziki. Toch? Nog nooit gegeten? Dan wordt het nodig tijd! Want gegrild vlees en een romig sausje in een zachte Griekse pita = succes gegarandeerd. In dit gerecht gaat Duijvels lekker all-the-way-hosay, want zelfs de pita is homemade. Je kunt de pita natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, maar in tijden van lockdown, is een kleine uitdaging op z’n tijd wellicht een cadeautje. Hoe dan ook: met dit recept kun je het zo gek maken als je zelf wilt! Maar wel een tip: gebruik bij voorkeur verse kruiden in dit recept, want die maken écht het verschil.  

Wat is souvlaki?

Souvlaki in het Grieks betekent spiesje of vleessaté.  Dat levert in het land zelf nog wel eens verwarring op. Als je in Griekenland namelijk souvlakia besteld (meervoud van souvlaki), krijg je veelal meerdere spiesjes met tzaziki geserveerd. Wil je the full monty, bestel dan een pita souvlaki. Pita souvlaki is namelijk een authentiek Grieks gerecht bestaande uit gemarineerd kip-, lams- of varkensvlees aan een spies geregen, gegrild boven houtskool. Daar komt onze braai dus even lekker van pas, maar op de kamado gaat natuurlijk ook prima. De spies wordt overigens niet mee geserveerd, want met het vlees wordt uiteindelijk een Grieks pitabroodje gevuld met tzaziki, tomaat, ui en officieel ook nog friet. Die laten wij even achterwege.

Voorbereiding Souvlaki

Handig om alvast te doen: de spiesen marineren. Leg lange houten stokjes in een bak en voeg 5 eetlepels witte wijnazijn, 2 takjes rozemarijn en 3 takjes tijm toe. Meng alles goed en marineer de houten stokjes minimaal een uut.

Marineren vlees

Maak de varkenshaas goed schoon door alle stukjes vet weg te snijden. Snijd het vlees vervolgens in plakken van 2.5 cm dik en doe ze in een grote bak. Zet het vlees ruim van tevoren in de marinade. Enkele uren is zeker aan te raden, want dit zorgt ervoor dat de smaken goed in het vlees trekken én komt de malsheid ten goede. Hak de tijm en rozemarijn die is overgebleven fijn en gooi de steeltjes weg. Snijd de ui in kwarten, pel de uienlagen en doe samen met de verse kruiden bij het vlees in de schaal. Voeg nu de olijfolie, (overgebleven) witte wijnazijn, 2 gekneusde tenen knoflook en wat versgemalen zout en peper toe n meng alles goed door elkaar. Laat vervolgens minimaal een uur marineren.

Voorbereiding Tzaziku

Pulseer alvast de knoflook met olijfolie met de staafmixer of keukenmachine, zodat je geen grote stukken rauwe knoflook in je tzaziki krijgt. 

Bereiding pitabrood

We beginnen met het pitabrood. Die kun je natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, dus dan kun je deze stap overslaan. Wel maken? Here we go! Doe het water, melk, suiker en gist in een kom en roer dit goed door elkaar. Laat vervolgens minimaal 5 minuten staan, totdat het begint te schuimen. Meng in de tussentijd bloem, zout en tijm in een ander kommetje. Voeg nu aan het eerste mengsel (gistmengsel) 1 eetlepel olijfolie (extra vierge) to en mix het gistmengsel nu stapsgewijs met het bloemmengsel. Pas als het gistmengsel is opgenomen, voeg je meer toe. Als je mengsel nu volledig is samengevoegd, strooi je wat bloem op een werkblad en kneed je het deeg enkele minuten. Zo wordt het mooi glad. Vet een kom in met 1 eetlepel olijfolie en voeg het deeg toe. Dek af met een theedoek en laat het rustig rijzen, totdat het verdubbeld is. Dit zal zo’n drie kwartier in beslag nemen. Druk nu op het deeg om lucht te verwijderen, haal het deeg uit de kom en verdeel in 6 gelijke delen. Leg de deegdelen op een werkblad en rol het tot een cirkel van zo’n 20 cm. Bak het pitabroodje op middenhoog vuur zo’n 1 tot 2 minuten aan elke kant.

Bereiding Tzaziki


Rasp de komkommer grof en doe in een kom. Voeg een snuf versgemalen zout en een eetlepel witte wijnazijn toe. Meng door elkaar en laat even staan, zodat het vocht uit de komkommer kan trekken. Doe de olie met de knoflook in de keukenmachine en pulseer even, om te voorkomen dat er grote rauwe stukken knoflook in de tzaziki komen. Meng de yoghurt, witte wijnazijn en olijfolie tot een romig geheel. Knijp nu het vocht uit de komkommer, gooi het water weg en voeg de komkommer toe aan het yoghurt mengsel. Voeg tot slot nog wat versgemalen peper en zout toe en maak af met fijngehakte dille. Zet de saus afgedekt weg in de koelkast todat je souvlaki klaar is!

Bereiding Souvlaki

Goed. Je pita’s zijn klaar. Tijd voor ’t echte werk: de Souvlaki. Pak je gemarineerde stokjes en vlees erbij en rijg de souvlaki door vlees en ui om en om af te wisselen. Grill de souvlaki nu gaar op een voorverwarmde BBQ met kolen, totdat de varkenshaas mooi bruin is en de uien zijn gekarameliseerd. Let wel: varkenshaas kun je prima rosé eten. Lekker zelfs!

Serveer de spiesen op een mooie schaal en de pita’s en tzaziki er los bij. Zo kan iedereen zijn eigen pita souvlaki vullen.

Een Ouzo on the side en klaar ben je.

Kali Orexi oftewel: eet smakelijk!