Het is nogal een ding in BBQ Land: smashburgers. Ze zijn ook zo lekker fotogeniek… Maar wat ís een smash burger precies, waar vindt deze bereiding zijn oorsprong en waarom zijn smashed burgers zo populair tegenwoordig?

Nou, dit is geen rocket science. Smash burgers zijn letterlijk platgeslagen burgers, het liefst kort bereid op een zo heet mogelijke plaat. De basis wordt vaak gemaakt met rundvlees, maar eigenlijk is alles prima. Halfom, vega of hybride… Kan allemaal!  Als het maar geplet kan worden…

Dus. Wat is een smash burger?

Een smashburger is los gehakt of een grove gehaktbal van los vlees dat met een spatel of een burgerpers wordt platgedrukt als het al op de hete plaat ligt. Een rooster of pan kan natuurlijk ook, zelfde principe. In elk geval geen keurig ronde burgers, maar messy hoopjes vlees die zo plat mogelijk worden gedrukt. Hierdoor krijg je een knapperige buitenkant en een juicy binnenkant en bovendien zorgt het directe contact met de hete plaat voor een snelle garing en intense smaak. Oftewel: de zogenaamde Maillard-reactie.

Smashburgers

De Maillard Reactie

Wat dat precies inhoudt? De maillard reactie is de reactie van natuurlijke suikers op eiwitten die optreedt bij hoge temperaturen. Die reactie zorgt voor een karakteristieke smaak, geur en kleur van een product. In het geval van smashburgers: op hoog vuur krijgt het vlees een herkenbare baksmaak én een goede korst. Door het vlees te pletten creëer je bovendien nóg meer ruimte voor de maillard-reactie, dus ook meer smaak. Je vlees blijft bovendien lekker mals, doordat het maar heel kort wordt aangebakken en dus niet kan uitdrogen.  

Waar komt de smashburger-hype vandaan?

De smashburger vindt zijn oorsprong in de States, maar het exacte ontstaan is onderwerp van discussie. Het concept van platdrukken van burgers bestaat namelijk al lang, maar de specifieke term ‘smashburger’ is afkomstig van de Amerikaanse keten genaamd – jawel – Smashburger. Deze inmiddels beroemde keten werd in 2007 opgericht in Denver Colorado en staat bekend om het serveren van traditioneel ‘geplette’ burgers. Deze keten heeft zéker bijgedragen aan de populariteit van dit type bereiding, maar het gaat te ver om te zeggen dat de smash burger daadwerkelijk hier een oorsprong vindt. Geplette burgers waren er immers al eerder.

Shake Shack's invloed

Want óók een belangrijke bijdrage aan de populariteit van de smash burger is de Amerikaanse fast-food keten Shake Shack, in 2004 opgericht in New York City. Shake Shack is niet een pionier of uitvinder van de smashburger, wél een belangrijke ambassadeur. Begonnen als kraam op Madison Square Park en al snel uitgegroeid tot een begrip vanwege de mooie kwaliteit van de burgers. Shake Shack stond bekend om hoogwaardige ingrediënten en een bereidingstechniek waarbij gehaktballen op de grill werden geplet tot een platte knapperige burger. Vergelijkbaar met de smashburgertechniek dus. Resultaat. Knapperige burgers met een intense smaak. Shake Shack groeide uit tot een keten, maar is altijd trouw gebleven aan de traditionele bereidingswijze van burgers.

De invloed van Anthonie Bourdain

Het was onder andere Anthonie Bourdain die de burgers van Shake Shack onder de aandacht bracht. De wereldberoemde Amerikaanse chef-kok, programmamaker en auteur overleed op tragische wijze in 2018, maar zijn culinaire en culturele nalatenschap leeft voort en heeft nog altijd veel invloed.

Bourdain was vooral geliefd vanwege zijn scherpe observaties. avontuurlijke geest en eerlijke benadering van voedsel en culturen. In 2008 bezocht Anthonie Bourdain Shake Shack in zijn programma ‘No Reservations’. Tijdens dat bezoek prees Bourdain de – toen al opkomende – keten en met name de bereiding van de burgers. Het was het welbekende duwtje iin de rug, want het programma heeft onmiskenbaar bijgedragen aan zowel de populariteit van de Shake Shack als de populariteit van de ‘geplette burger’.

Niet één bekende ‘uitvinden’ van de smashburger dus, wel een aantal invloedrijke ambassadeurs. En als je deze bereidingswijze eens hebt geprobeerd, snap je eigenlijk meteen wel waarom.

Smash burger vlees

Een goede basis. Kwalitatief vlees met een juiste marmering. En dat hebben we natuurlijk voor je. In alle soorten en maten. En uiteraard je ook verschillende recepten op de site, waaronder: smashburger met homemade saus & een Cheesy Smashburger

Kan me voorstellen dat je inmiddels staat te trappelen, dus haal snel je smash meat in huis en leef je uit!

ENJOY!

Smashburger Meat >