Pitmasters en Kamado’s – ze gaan hand en hand en de social kanalen staan er vol mee. Je kunt als foodie je instagram account niet openen of er staat een big green egg, kamado Joe, Bastard of soortgenoot te shinen. Maar wat is een kamado BBQ nu eigenlijk precies en wat kun je er allemaal mee? Oftewel: what’s the fuss about?

Wat is een kamado?  Big Green Egg

Voor de meesten is het bijna al oud nieuws. Een kamado is een keramische BBQ waarmee je de hitte perfect kunt reguleren én perfect kunt vasthouden. De kracht zit 'm in de combi van de vorm (het welbekende ei) en de mogelijkheid om de luchttoevoer en – afvoer te regelen. Met gesloten deksel kan er nauwelijks lucht ontsnappen, waardoor de warmte om je gerecht blijft circuleren. Een soort heteluchtoven op kolen. De keramische BBQ is met gesloten deksel bovendien nauwkeurig op temperatuur te houden, waardoor je de bereiding van je gerecht goed kunt reguleren. Die temperatuur heeft overigens een bereik van zo’n 70 graden tot boven de 350 graden (!). Met de juiste accessoires kun je er dus alle kanten mee op. Koop je er bijvoorbeeld een pizzasteen bij, dan kun je de kamado als steenoven gebruiken. En dat wil je!

Een kamado is dus niet alleen ideaal voor low & slow bereidingen, maar eigenlijk voor elke denkbare bereidingswijze. Niet voor niets prijkt er in menig (vlees)restaurant dan ook een kamado BBQ in de keuken. Er zijn diverse kamado’s op de markt. Over het algemeen zijn ze kostbaarder dan een reguliere BBQ, maar een beetje een goede kamado is wat ons betreft de investering dubbel en dwars waard! Ze zijn er van XXS tot XXL en de maat maakt prijstechnisch natuurlijk ook een wereld van verschil. Oh en ook fijn: je gebruikt met een kamado behoorlijk minder houtskool dan met een reguliere BBQ en veel leveranciers geven levenslange garantie af. Dus. Wat houdt je nog tegen?

Kamado: wat kun je er nu precies mee?

Het klinkt allemaal mooi, maar wat doe je nu precies met een kamado. Nou, dat is dus het mooie: je kunt er letterlijk alles op klaarmaken. Van voorgerecht tot dessert en van hot&vlot tot low&slow. Je kunt erop roken, grillen, bakken, braden en zelfs stomen. Een kamado kan je hele keuken vervangen. Tuurlijk, het vergt wat skills, maar dat is weer the fun of it. En je krijgt er wat voor terug. Want de BBQ smaak van een kamado is niet te evenaren.

Grillen
Dat spreekt voor zich. De kamado is een fantastische grill voor grote en kleine steaks. Er zit standaard een grill rooster bij, maar je kunt er ook een uitgebreider rooster bij kopen. 

Low & Slow (slowcooking)
Even eerlijk, wat is er fijner dan een vrije dag met je BBQ in de weer te zijn? En dan niet non-stop natuurlijk. Want dat hóeft dus niet met een kamado. Je bent in de buurt, maar hoeft er niet constant naast te staan om gerechten als spareribs, pulled pork of short ribs low & Slow te garen op een temperatuur van zo’n 100 tot 110 graden. En hoe mooi is de beloning, als je met übermalse – met liefde bereidde - pulled pork ’s avonds op je bord ligt? En omdat er zo;n handige hoge deksel op zit, kun je ook grote joekels vlees of beer can chicken met dichte deksel bereiden.

Braden
Ja echt. Een beetje kamado sluit dusdanig goed af, dat je hem ook als oven kunt gebruiken. Je brengt de BBQ op temperatuur, gebruikt een schaal van aardewerk, zet ‘m op het rooster en sluit het deksel. Niet zo ingewikkeld dus en een fijne manier om ovengerechten met veel smaak te bereiden. 

Roken
Dat is ook echt een USP van een kamado. Je houdt ‘m zonder al te veel moeite op lage temperatuur, waardoor je met behulp van rookhout / houtsnippers op gemak je vlees of vis kunt roken. Zalm op een plankje van de kamado. Echt een aanrader, kunnen we je vertellen!

Stomen
Je kunt je gerecht van het directe vuur houden en met een platesetter eronder stomen. 

Bakken
Je raadt het al… bakken op de kamado is ook fantastisch. Brood, pizza, whatever je wilt, kun je bereiden op een eventuele pizzasteen. Dat geeft megaveel smaak af en is écht iets wat je eens gedaan moet hebben.

Hoe werkt een kamado?

Oké, supermooi dat je dit allemaal kan met een kamado. Maar dat is natuurlijk weer heel ingewikkeld? Nou, dat valt dus reuze mee! Je steekt ‘m als volgt aan: houtskool onderin de BBQ, aanmaken, grillrooster erop en gaan met die banaan. De temperatuur reguleer je door het ventilatierooster boven- en onderin te openen of sluiten. De meeste kamado’s komen met een platesetter, waardoor je dus makkelijk kunt grillen op indirecte hitte. En anders zijn alle accessoires natuurlijk los verkrijgbaar. e leest het al: wij vinden een kamado onmisbaar in de tuin van een pitmaster. Maar we genieten ook enorm van onze Homefire Braai én we grillen ook regelmatig op de Weber. Verandering van spijs doet eten. Het één sluit het ander niet uit. Niet in onze tuin in elk geval... ;-)

Foto Credits: Big Green Egg Europe