Een goede biefstuk bakken, het is niet moeilijk, je moet het alleen even weten. Het juiste vlees kiezen, op kamertemperatuur laten komen, bakken in (geklaarde) roomboter, even laten rusten en op de draad aansnijden. Klinkt simpel en heel eerlijk... dat ís het eigenlijk ook. Mits je alle stappen goed doorloopt!

TIP! Bak in geklaarde roomboter

Om te beginnen met een tip waar je een dag van tevoren mee aan de bak kunt. Bak je biefstuk in geklaarde boter voor optimale smaak! 

Wat is geklaarde boter?

Geklaarde boter is boter waarbij de vaste bestanddelen zijn verwijderd. Clarificeren noemen ze dat ook wel. Hierdoor krijgt de boter een hoger verbrandingspunt. Ongeklaarde boter verbrandt sneller waardoor de boter – en dus je gerecht – een ietwat bittere smaak krijgt. Bovendien is het niet zo goed voor je gezondheid. Wil je dus je biefstuk helemaal tot z’n recht laten komen? Dan is geklaarde boter – ook wel geclarificeerde boter genoemd – een goede optie.

Hoe maak je geklaarde boter?

Verwarm de roomboter in een pannetje totdat deze helemaal is gesmolten. Zet de gesmolten boter vervolgens terug in de koelkast totdat alles weer gestold is. De roomboter heeft zich nu opgesplitst in twee delen (één deel room, ander deel boter). Gebruik alleen de bovenste harde laag om in te bakken. Gooi de onderste laag echter niet weg, die wordt later gebruikt voor de jus. Voordeel van clarifiëren is dat je eenvoudig in roomboter kunt bakken zonder de boter te laten aanbranden. Zo houd je een lekkere jus over. 

Biefstuk bakken in 4 stappen

STAP 1: Haal de biefstukken anderhalf uur van tevoren uit de koelkast, zodat ze niet ijskoud de pan in gaan. Dan koelt de boter namelijk af en schroeit de biefstuk langzamer dicht, waardoor het vlees de kostbare sappen verliest en droog wordt. Dep de biefstuk eerst droog met keukenpapier en kruid het vlees vlak voordat het de pan in gaat. Volgens de boeken moet je dit pas doen als het vlees is dichtgeschroeid, maar wij geloven dat vooraf zouten een smakelijkere jus geeft, zonder dat het vlees uitdroogt.

STAP 2: Verhit de pan en laat de geclarifieerde boter smelten. Zet de vlam hoog, zodat de boter goed warm wordt. Deze boter wordt later jus, daarom is het belangrijk dat het niet aanbrandt. Vanaf dit moment kun je niet meer weg bij de pan!

STAP 3: Als de boter heet genoeg is (niet meer bruist), kunnen de biefstukken in de pan. Houd het vuur hoog, zodat ze snel dichtschroeien. Al na een minuut kun je de biefstukken draaien. Om ze egaal bruin te krijgen, moet je ze nu voortdurend blijven draaien. Wij gebruiken hiervoor altijd een tang. Als je het met een vork doet, prik je namelijk gaatjes in het vlees, waardoor de sappen weglopen en het vlees sneller taai wordt. De jus mag niet te bruin worden. Om er toch voor te zorgen dat de biefstuk van binnen warm genoeg is, kun je het vuur als ze bruin zijn wat lager draaien.

STAP 4: De biefstuk is klaar als hij rondom mooi bruin is en van binnen warm genoeg. Leg de biefstuk op een bord en laat even rusten (eventueel onder aluminiumfolie). In de tussentijd voeg je de overgebleven room van het clarifiëren toe aan de jus in de pan, roer dit snel om en giet de jus (ruim) over de biefstuk. Smeer de boterhammen met de overgebleven (1/4 pakje) roomboter en leg ze op een bord ernaast. Et Voilà; een originele biefstuk met brood!

ENJOY!