Grillen, iedereen kan het, als je de basis maar een kléin beetje in acht houdt. Het is een easy way of cooking en je zet er héle fijne gerechten mee op tafel. Dus wil jij een perfecte wagyu steak, hamburger of entrecote op tafel zetten? Lees dan even Jeremy's tips door en  vleesgrillen wordt een piece of cake!

  1. Verwarm de grill naar de juiste temperatuur 

Als jij indruk wilt maken op jouw vrienden en familie met jouw grill skills dan is het allerbelangrijkste toch wel de hitte van de BBQ. Grillen doen je op hoge temperatuur van minimaal 350C. Zo krijg je een mooie korst, de bekende “grill marks” en dit geeft ook nog eens heel veel smaak. Niks teleurstellender dan een grijze burger omdat je grill niet heet genoeg was. Neem rustig de tijd hiervoor, liever iets langer wachten tot de grill perfect is dan grijs en smaakloos vlees. Kook je op gas, dan zeker 10 minuten heet laten worden, boven kolen is het belangrijk om te zorgen dat er een dunne witte as laag op de kolen ligt. Pas dan zijn ze écht heet.

  1. Niet prikken in je vlees.

Ik kan zo verdrietig worden wanneer iemand een grote vleesvork in het vlees prikt om het om te draaien. Wáárom zou je zoiets doen? Door te prikken maak je gaten en zo raak je die heerlijke vleessappen kwijt. Gebruik veel liever een tang of pincet. Echt een basisregel dit!

  1. Organisatie is alles

Leuk, je geeft een BBQ feest! Vlees is allemaal ingekocht, je staat uren in de keuken rubs en marinades te maken. Je loopt naar de BBQ toe, omringd met jouw hongerige vrienden en ….. oh ik heb geen houtskool… Het klinkt stom, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Zorg altijd goed van te voren dat alles aanwezig is en dat je niet tekort komt. Maar om jouw BBQ skills echt naar een hoger niveau te tillen moet je ervoor zorgen dat ook al jouw ingrediënten netjes klaar staan. Je werkt met hoge hitte en vuur, niks vervelender dan niet weten waar de chimmichuri ook alweer staat of ontdekken dat je cheddar is gesmolten in de zon. Een oude chef gezegde is: 'Rust op je werkbank is rust in je hoofd.'

  1. Houd het schoon

Ken je dat, wanneer je uitgenodigd wordt bij vrienden voor een BBQ en de stof en etensresten van vorig jaar zomer hangen nog aan de grill? Niet bepaald appetijtelijk natuurlijk. De beste techniek is eerst de BBQ goed verhitten en dan de resten eraf schrapen met een ijzeren borstel. En na het koken meteen ook de BBQ schoonmaken zodat je volgende keer start met een schone grill.

  1. The glaze is key  skirt steak

Een fout die ik vaak zie is dat mensen te snel een glaze of saus over het vlees heen lakken, terwijl het vlees nog lang niet klaar is. In de meeste sauzen zit best veel suiker en dit zal snel zwart worden als dit te lang op het vuur ligt. Het optimale moment om een glaze toe te voegen aan het vlees is dus wanneer het vlees eigenlijk 90% gaar is. Zo krijg je een smaak explosie, en wordt er niks verbrand!

  1. If you’re looking you ain't cooking!

Dunne stukken vlees kunnen natuurlijk snel en makkelijk gegaard worden op het open vuur. Maar sommige stukken zijn wat groter en hebben meer warmte nodig. Kippenpoten, pork ribs etc zijn allang verbrand bij de tijd dat ze van binnen goed gaar of warm zijn. Dus als je een deksel hebt, houd die dan goed dicht, zodat het vlees warmte van onderen krijgt maar ook dus opwarmt dankzij de warmte circulatie in de BBQ.

  1. Een kapitein verlaat nooit zijn post

Ok, dit is misschien wat overdreven en dit hoort ook eigenlijk bij het goed voorbereid zijn. Maar je speelt vrij letterlijk met vuur, en even niet opletten kan zorgen voor disaster! Blijf met je hoofd erbij, en dit zal zorgen voor veel betere resultaten.

  1. Sous vide secret 

Het probleem van een typische Hollandse BBQ is dat er van alles op word gegooid. Ribs, speklappen, kip, slavink, steak etc. Allemaal producten die anders gegaard moeten worden. Sous vide is een techniek waarbij je een product langzaam gaart in vacuüm in water, tot dat de juiste temperatuur is bereikt. Door dit toe te passen bij bijvoorbeeld het garen van kippenpoten is de kip dus al gaar en het enige wat er dan nog moet gebeuren is even op de grill gooien en lakken met een mooie glaze. Op deze manier is alles op het zelfde moment gaar en ben je niet rooksignalen naar je buren aan het sturen omdat je speklappen aan het fikken zijn!