Iedereen kent de traditionele BBQ saus. Donkerbruin, sticky met een beetje hitte en veel donkere suiker. Een tijdloze classic natuurlijk en superlekker om zo'n beetje alles er in te dippen. Wings, ribs, friet, you name it.

Maar er is natuurlijk een groot verschil tussen wat je koopt bij de supermarkt en je eigen BBQ saus. Het geeft immers een gigantisch voldaan gevoel wanneer allemaal mensen rond een tafel aan het smullen zijn van jouw homemade BBQ saus en zij vragen hoe jij in hemelsnaam deze gorgeous saus hebt gemaakt. Well, I can teach you.
BBQ saus houdt namelijk niet op bij de donkerbruine versie. Er bestaat namelijk ook nog Carolina Gold en Alabama White sauce. Niet heel bekend in Nederland, wat superzonde is, want het smaakt waanzinnig lekker! Gaan we dus ni verandering in brengen. Let’s get started.

Carolina Gold BBQ Saus  Carolina Gold BBQ Sauce

Waar komt deze saus vandaag? Je raadt het natuurlijk al… South Carolina. Het is ontstaan door Duitse immigranten die naar Amerika verhuisden. Dit is namelijk een saus op mosterdbasis en wij Europeanen zijn gek op mosterd.
 
Ingredienten
300 gram gele mosterd
1,5 dl appel cider zijn
2 tl Worcestershire saus
1 tl hot sauce
2 el stroop
50 gr honing
Snufje paprikapoeder
Snufje knoflookpoeder
 
Bereidingswijze Calina Gold BBQ Saus
Meng alles samen in een pan en breng langzaam aan de kook. Laat dit goed afkoelen en bewaar in de koelkast.
Super lekker met kip, varken, worst en groenten.

Alabama white sauce

De uitvinder van deze gevaarlijk lekkere saus is Big Bob Gibson en is al meer dan 100 jaar oud. Big Bob was famous voor zijn smoked chicken in combinatie met deze saus. Hemels! Dit is een saus op mayonaise basis, dus dat gaat er ongetwijfeld in.
 
Ingrediënten  Alabama White sauce
300 gr mayonaise
1,5d l appelciderazijn
Sap van een halve citroen
Zout en peper
1 el Worcestershire saus
2 tl mierikswortelpuree
1 el mosterd
Snufje paprikapoeder
 
Bereidingswijze Alabama White Saus
Je gelooft het bijna niet, maar wederom supersimpel om te maken. Combineer alles samen in een kom tot een gladde massa ontstaat. Niet verwarmen!
Proef goed voor smaak, het moet echt de smaakpapillen aan het dansen maken. Bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.

Guinness BBQ saus

Een absolute favoriet en een ware verslaving. Niks beter dan alcohol in je eten doen toch?
 
Ingrediënten
225 gram ketchup
3,5 dl Guinness (de rest mag je opdrinken)
50 gr bruine suiker
Halve tl knoflook poeder
Halve tl uien poeder
1 tl paprikapoeder
1el Worcestershire saus
Zout en peper
1 el stroop
 
Bereidingswijze Guinness BBQ Saus
Meng alles in een pan en breng rustig 15 minuten lang aan de kook. Blijf goed roeren zodat niks blijft plakken. Je kunt altijd iets meer Guinness toevoegen als je wilt, nooit verkeerd! Gebruik de saus als glaze voor ribs, kip of gewoon als dipsaus. Delicious!